Ηράκλειο: Ο «Γολγοθάς» τριών συνταξιούχων στον… ΕΦΚΑ - Ήρθε με δανεικά για να εισπράξει όμως έφυγε με άδεια χέρια! (vid)

Κρήτη
Ηράκλειο: Ο «Γολγοθάς» τριών συνταξιούχων στον… ΕΦΚΑ - Ήρθε με δανεικά για να εισπράξει όμως έφυγε με άδεια χέρια! (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορίες ταλαιπωρίας και απόγνωσης για τρεις συνταξιούχοι από Λούρες και Ιεράπετρα - Ο ΕΦΚΑ τους παραπέμπει στον υπουργό Εργασίας για να βρουν το δίκιο τους

Ιστορίες ταλαιπωρίας και απόγνωσης μπορεί κάποιος να ακούσει στο κατώφλι του ΕΦΚΑ Ηρακλείου. Ασφαλισμένοι που ζουν αναμένοντας την επικουρική σύνταξη από το 2018, ξεσπούν οργισμένοι, μιλώντας για τον εμπαιγμό που νιώθουν, με τους υπεύθυνους να τους παραπέμπουν στον υπουργό Εργασίας για να βρουν το δίκιο τους. Την ίδια στιγμή, ηλικιωμένος από τις Λούρες σε κατάσταση απόλυτης φτώχιας έκανε 70 χιλιόμετρα για να έρθει στο Ηράκλειο με δανεικά, για να πληρωθεί τα χρήματα που του οφείλει ο ΕΦΚΑ, ωστόσο έφυγε άπρακτος, απειλώντας πως θα βάλει τέλος στη ζωή του το «μαύρο Πάσχα» που έρχεται για τον ίδιο.

Ειδικότερα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν συνταξιούχοι στο κατώφλι του ΕΦΚΑ, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους. Υπερήλικος από τις Λούρες ήρθε το πρωί της Πέμπτης 6 Απριλίου, με δανεικά από το χωριό του στο Ηράκλειο για να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλει ο οργανισμός εδώ και 4 χρόνια. Όπως εξηγεί, από την ημέρα που πέθανε η σύζυγός του ακολούθησε κάθε γραφειοκρατική διαδικασία για να εισπράξει περίπου 2.500 ευρώ από τα επιδόματα αναπηρίας της.

«Παρακαλώ να μου φτιάξουν τα χαρτιά. Πεινάω. Έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια. Δεν έχω χρήματα για να περάσω το Πάσχα. Μου έρχεται τρέλα», αναφέρει ο συνταξιούχος Ανδρέας Χατζηδάκης.

Πριν λίγες ημέρες τον καλέσαν να έρθει στον ΕΦΚΑ και να καταθέσει το χαρτί αποδοχής της κληρονομιάς για να πληρωθεί. Όπως και έκανε σήμερα το πρωί, δαπανώντας τα τελευταία χρήματα που είχε. Όμως στο ταμείο δεν έφτασε ποτέ, καθώς, όπως του είπαν, θα πληρωθεί κάποια άλλη στιγμή, αφού απευθυνθεί και στην Εφορία.

«Πήγα στη διευθύντρια και η ίδια μου είπε πως οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές. Μου είπε σταδιακά θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές. Το θέμα είναι πως χρωστάω. Πεινάω. Δεν έχω να φάω. Μόνο καφέ και νερό πίνω τη μέρα. Τι άλλο να κάνω;», είπε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο κ. Χατζηδάκης.

«Μας έδωσαν το τηλέφωνο του διευθυντή. Να δείτε πόσα τηλέφωνα έχω κάνει», υποστήριξε ο συνταξιούχος κ. Γιώργος Κοντοπόδης.

Στην ίδια θέση η κυρία Άννα Πετράκη και ο Γιώργος Κοντοπόδης από την Ιεράπετρα, που έκαναν χθες 110 χιλιόμετρα για να έρθουν στα γραφεία του ΕΦΚΑ και να γυρίσουν άπρακτοι στα σπίτια τους.

«Μας είπαν πως έδωσαν χρήματα σε εκείνους που τους χρωστούσαν λίγα. Όταν έβλεπαν πολλά χρήματα και κατ’ επέκταση πολλά χρόνια, δεν έχουν δώσει. Η διευθύντρια έχει δώσει μια σελίδα που περιλαμβάνει μια λίστα ατόμων που δεν τους έχει δοθεί η επικουρική σύνταξη από το 2015, 2016 και έπειτα. Έχουν μαζευτεί πάρα πολλά άτομα. Σε εκείνους που χρωστούν πολλά χρήματα εδώ και πολλά χρόνια, δεν τους έχουν ακουμπήσει καθόλου», είπε η κ. Πετράκη.

Η απάντηση που έλαβαν τους άφησε εμβρόντητους, καθώς εκτός από την εξήγηση ότι υπάρχει έλλειψη υπαλλήλων και πάνω από 3.000 αιτήσεις σε εκκρεμότητα, τους είπαν να απευθυνθούν στον υπουργό για να ζητήσουν εξηγήσεις.

«Μας λένε πως δεν έχουν ευθύνη, δεν υπάρχει προσωπικό. Μας λένε πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι και πως υπάρχει εκκρεμότητα σε πάνω από 3.000 επικουρικές. Κάθε μέρα έρχονται άνθρωποι και παραπονιούνται και μας λένε να πάμε στο υπουργείο», υπογράμμισε ο κ. Κοντοπόδης.

Οι επικουρικές συντάξεις τους είναι σε εκκρεμότητα από 2018 με τους ίδιους να τρέχουν χρόνια από γραφείο σε γραφείο για να βγάλουν άκρη.

Και οι δύο έκαναν το λάθος να πιστέψουν όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης. Ότι δηλαδή για όσες συντάξεις δεν μπορούν να εκκαθαριστούν άμεσα, οι δικαιούχοι θα λάβουν 100€ για κάθε μήνα που καθυστερεί από την ημέρα κατάθεσης της αίτησής τους και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα λάβουν με την ολοκλήρωση του φακέλου τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News