Στη Βουλή η ανάγκη ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου στις Βασιλειές

Ηράκλειο
Στη Βουλή η ανάγκη ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου στις Βασιλειές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μείζον θέμα του προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η περιοχή είχε αναδείξει το neakriti.gr

Στη Βουλή θα συζητηθεί πλέον το άλυτο εδώ και δεκαετίες πρόβλημα της σχολικής στέγης στην κοινότητα των Βασιλειών, θέμα που είχε αναδείξει πριν λίγες μέρες το neakriti.gr. Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Nίκου Ηγουμενίδη και τη συνυπογραφή των Μανώλη Θραψανιώτη, βουλευτή Λασιθίου, και Χάρη Μαμουλάκη, βουλευτή Ηρακλείου, τα ερωτήματα των διοικήσεων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Βασιλειών σχετικά με το διαχρονικό και συνεχώς επιδεινούμενο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου λόγω της ανάπτυξης της περιοχής θα τεθούν στο Κοινοβούλιο προς τους αρμόδιους υπουργούς και αναμένεται να λάβουν απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο θέμα που ταλανίζει γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς της περιοχής.

Σύμφωνα με την ερώτηση που κατατέθηκε από τον κ. Ηγουμενίδη στη Βουλή με τη συνυπογραφή των κυρίων Θραψανιωτάκη και Μαμουλάκη, «επιτακτικό πλέον κρίνεται το ζήτημα της ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου στις Βασιλειές στον νομό Ηρακλείου που θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινότητας και την αύξηση του αριθμού των μαθητών της περιοχής. Η κοινότητα σήμερα μετρά χιλιάδες κατοίκους με έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μαθητών και το αίτημα για ανέγερση νέου σύγχρονου σχολικού κτιρίου προσκρούει στις διαρκείς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες από πλευράς του υπουργείου Παιδείας.

Παρά τις πιέσεις του Συλλόγου Γονέων, των κατοίκων και των ανθρώπων του σχολείου έχει εξασφαλιστεί το όμορο οικόπεδο για την προσωρινή στέγαση των μαθητών, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της στέγασης των παιδιών της Α’ Τάξης για το ερχόμενο σχολικό έτος 2023-2024. Οι δύο προκατασκευασμένες αίθουσες που πρόκειται να τοποθετηθούν δεν επαρκούν για τη στέγαση όλων των μαθητών και την εκπλήρωση των αναγκών τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν θα μπορούν να λάβουν την υποστήριξη που δικαιούνται.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι με σειρά εγγράφων του, το υπουργείο Παιδείας προβάλει διαρκώς εμπόδια και καθυστερήσεις στην επίσπευση των διαδικασιών για το νέο σχολείο, ζητώντας έγγραφα που είτε ήδη υπάρχουν είτε που μπορεί το ίδιο το υπουργείο άμεσα να εξασφαλίσει. Πλέον χαρακτηριστικό, το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο ζητάει εκ νέου να αποσταλεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βεβαίωση για «αλλαγή ή μη των απόψεων» που ήδη έχει ξεκάθαρα διατυπώσει σε προηγούμενο έγγραφο σχετικά με την αλλαγή χρήσης γης. Το ΥΠΕΝ έχει ξεκάθαρα τονίσει τη θέση περί μη απαίτησης έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου υπό προϋποθέσεις που καλύπτει το υπό ανέγερση σχολείο στις Βασιλειές και δεν γίνεται κατανοητό γιατί μπορεί να υπάρξει «αλλαγή ή μη των απόψεών» του. Παρόλο που δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα, η στάση αυτή λειτουργεί σε βάρος του ίδιου του σχολείου και των αναγκών των μαθητών της περιοχής, προκαλώντας αναστάτωση στους γονείς και στους αρμοδίους.

Επειδή το ζήτημα της σχολικής στέγης στις Βασιλειές του νομού Ηρακλείου πρέπει άμεσα και οριστικά να επιλυθεί τηρώντας όλες τις σύγχρονες και ασφαλείς προδιαγραφές για ένα σχολείο σε όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν άμεσα για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου στις Βασιλειές;
  2. Θα εξασφαλίσουν πάνω από τις δύο προκατασκευασμένες αίθουσες, για τη νέα σχολική χρονιά, που θα φιλοξενήσουν προσωρινά τους μαθητές καλύπτοντας όλες τις ανάγκες;
  3. Για ποιο λόγο το υπουργείο Παιδείας ζητά εκ νέου έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει ήδη διαβιβαστεί ζητώντας αν έχει υπάρξει «αλλαγή των απόψεών» του; Σκοπεύει να άρει αυτή την προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα η υλοποίηση ανέγερσης του νέου σχολικού κτιρίου;».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News