Βασίλης Κεγκέρογλου

Κεγκέρογλου: Παρουσίασε τα πρώτα ονόματα του συνδυασμού του ο υποψήφιος δήμαρχος Μινώα

Ηράκλειο
Κεγκέρογλου: Παρουσίασε τα πρώτα ονόματα του συνδυασμού του ο υποψήφιος δήμαρχος Μινώα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βούλησή μου είναι να αξιοποιηθούν όλοι όσοι θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στο μεγάλο εγχείρημα για την αναγέννηση και την πρόοδο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο και ένα ελπιδοφόρο μέλλον», είπε στη χθεσινοβραδινή του ομιλία ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Το πρόγραμμά του και κυρίως το όραμα για σύγχρονη συμπολιτεία-τόπο άξιο να ζεις και να δημιουργείς, αλλά και ένα τόπο που θα αποτελέσει προορισμό, ανέπτυξε ο υποψήφιος δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Καστέλι χθες το βράδυ.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν οι 10 πρώτοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της Δ.Ε. Καστελίου και οι 5 από τους 8 υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους της Κοινότητας Καστελίου.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν και οι σημερινοί πρόεδροι Κοινοτήτων της Δ.Ε. Καστελίου που στηρίζουν  το συνδυασμό, ανεξάρτητα αν είναι υποψήφιοι.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κεγκέρογλου:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Συνδημότες και συνδημότισσες

Σας ευχαριστώ για την μεγάλη παρουσία και την πάνδημη συμμετοχή.

Σας ευχαριστώ που ανταποκρίνεστε στα καλέσματα μου, που είναι πλέον και καλέσματα του τόπου, των επόμενων γενεών αλλά της ιστορίας. 

Ζούμε σε μια περιοχή, με μακρά ιστορία και σπουδαία παράδοση, με σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές  και δυναμικούς ανθρώπους, που αποτελούν την αφετηρία και τη δύναμή μας για το αύριο και το μέλλον.

Όμως σήμερα, αυτός ο ιστορικός τόπος που όλοι αγαπάμε, βιώνει τα δύσκολα αφού συνυπάρχουν, εκτός από τα προβλήματα που έχει όλη η Ελλάδα, το συνεχιζόμενο μαράζωμα της υπαίθρου και των οικισμών, οι καταστροφικές επιπτώσεις του σεισμού και τα προβλήματα από την κατασκευή του αεροδρομίου.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο και πολύ περισσότερο ενιαίο σχέδιο με ενιαίο και αποτελεσματικό συντονισμό για την αντιμετώπισης τους, που θα μπορούσε να δώσει αισιοδοξία, σιγουριά και προοπτική.

Ζω μαζί σας την καθημερινότητα, τις δυσκολίες και τα προβλήματα, την  αγωνία και την αβεβαιότητα για το αύριο, την απογοήτευση, από τις παραλείψεις και τις αδράνειες.

Η μια ευκαιρία μετά την άλλη χάνεται και ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ τίθεται σε κάθε συζήτηση μαζί σας!!!

Διερωτάστε για τις αιτίες, διατυπώνετε ιδέες, προτάσεις και αναζητάτε λύσεις για τα προβλήματα.

Ο καθένας από την διαφορετική  οπτική του και ανάλογα με τη φύση των ιδιαίτερων προβλημάτων που ζει

Όμως το πιστεύω όλων, ανεξάρτητα από ηλικία, επάγγελμα, ιδιότητα ή κομματική τοποθέτηση, είναι ότι ο τόπος μας που δοκιμάζεται έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να φέρουμε ξανά την ελπίδα, την αισιοδοξία και το χαμόγελο.

Χρειάζεται και μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα μπροστά, μεγαλύτερο από τη φθορά.

Κι αυτό αυξάνει το βάρος της ευθύνης μας  για τον τόπο, για το παρόν και τις επόμενες γενιές.

Μέσα από τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που βιώνει ό τόπος,  προβάλλει και η ΕΛΠΙΔΑ,

Ο αποσπερίτης της νύκτας θα γίνει ο αυγερινός για την επόμενη μέρα και μας επιτρέπει να  οραματιζόμαστε μαζί,  ένα δήμο που θα γίνει πρότυπο για όλη την Ελλάδα αλλά γιατί όχι και την Ευρώπη.

Οραματιζόμαστε ένα δήμο Μινώα Πεδιάδας:

* Σύγχρονη συμπολιτεία,

* Τόπο που αξίζει να ζεις, 

* Τόπο που μπορείς να δημιουργείς

* Ένα τόπο προορισμό,

Που θα ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και θα υποδεχθεί την αύξηση δραστηριοτήτων και  τον υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού.

Μια ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, παραγωγής και ζωής με Βιώσιμη, ισόρροπη και ολόπλευρη ανάπτυξη, που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και την ωφέλεια του τόπου.

- Βιώσιμη: Να σέβεται το περιβάλλον και να είναι ανθεκτική στις κρίσεις.

- Ισόρροπη - γεωγραφικά: Ο δήμος δεν έχει μόνο Αρκαλοχώρι, Καστέλι και Θραψανό αλλά και ενδοχώρα με 72 οικισμούς και 32 Κοινότητες και παραλιακό μέτωπο.

Ο ακρογωνιαίος λίθος είναι η αναστροφή της γενικευμένης πλέον εγκατάλειψης που θα καταστήσει μικρά και μεγάλα χωριά, πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους της ανάπτυξης.

Ολόπλευρη, γιατί, πρέπει να αφορά όλους τους τομείς και η οικονομική ανάπτυξη να συμβαδίσει με την κοινωνική και πολιτιστική.

Με επίκεντρο τον άνθρωπο, για να συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή και ευημερία.

Για την ωφέλεια του τόπου, η λειτουργία του αεροδρομίου που προκαλέσει την δημιουργία νέων πεδίων οικονομίας και εργασίας και ο Δήμος που λειτουργεί στρατηγικά παρεμβαίνει και ανοίγει δρόμους για να μην έχουν το όφελος μόνο μεγάλες εταιρείες που θα έλθουν αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις, οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι, του τόπου μας με ρήτρα εντοπιότητας. 

Πρώτη προτεραιότητα να εκπονήσουμε ένα ολοκληρωμένο και οραματικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Να μετασχηματίσουμε, το όραμα, τις ιδέες και τις προτάσεις, σε εφαρμόσιμο πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιήσουμε με αποτελεσματική διοίκηση, για να οδηγήσουμε το δήμο στην ολιστική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. 

Τέσσερις μεγάλες προκλήσεις

Τις μεγάλες προκλήσεις για την περιοχή θα τις διαχειριστούμε αποτελεσματικά:

-1ον Το χωρικό σχέδιο, που προϋποθέτει ουσιαστική δημόσια διαβούλευση για την εκπόνηση του βάσει του οράματος της τοπικής κοινωνίας, προς όφελος του τόπου και των ανθρώπων του.

Προώθηση χωρίς καθυστέρηση της δεύτερης φάσης, αφού είναι άμεση ανάγκη η ολοκλήρωση με προσαρμογή στα νέα δεδομένα των Πολεοδομικών μελετών Αρκαλοχωρίου και Καστελίου.

-2ον Την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών και την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση που αφορά όλο το δήμο. Από την πρώτη στιγμή είχαμε μιλήσει για την ανάγκη ενιαίου επιχειρησιακού σχεδίου με ισχυρό συντονιστή και πηγές χρηματοδότησης.

Διεκδικούμε Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση από το ΠΕΠ και άμεση υλοποίηση των έτοιμων προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για την αποκατάσταση δημόσιων και δημοτικών υποδομών αλλά και της στήριξης των ιδιωτικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Αναπτυξιακή Κρήτης, LEADER, Αναπτυξιακός νόμος με 70% κλπ

-3ον Την αξιοποίηση του αεροδρομίου και την διεκδίκηση υλοποίησης των υποσχέσεων για την χρηματοδότηση των έργων του αναπτυξιακού προγράμματος, για να ελαχιστοποιήσουμε τα αρνητικά και να αξιοποιήσουμε τα θετικά προς όφελος της περιοχής που το φιλοξενεί αλλά και όλου του δήμου.

Το Μεγάλο στοίχημα είναι να αποφύγουμε να μετατραπεί η περιοχή σε τόπο αβίωτο, σε ΜΗ ΤΟΠΟ, με την απορρόφησή της από το Αεροδρόμιο αλλά να γίνει ΤΟΠΟΣ ΑΞΙΟΒΙΩΤΟΣ, ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΚΕΝΤΡΟ όλης της Κρήτης και όχι απλό κέντρο διερχομένων που θα επιβαρύνεται μόνο τα αρνητικά.  ΚΑΙ

-4ον Το μικρό μεν αλλά κρίσιμο για την ανάπτυξη παραλιακό μέτωπο του Τσούτσουρα

Ενδεικτικά αναφέρω 8 προτεραιότητες στόχους αξιοποίησης όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου:

  1. Η προστασία και ανάδειξη και των αρχαιολογικών χώρων, ώστε να καταστούν προσβάσιμοι και επισκέψιμοι. Επιδίωξη της ένταξης στους αντίστοιχους καταλόγους της ΟΥΝΕΣΚΟ και η δικτύωση τους με διαδρομές.

Δημιουργία Αρχαιολογικών Συλλογών και γιατί όχι και Μουσείου. Στο Μουσείο Ηρακλείου είναι στις αποθήκες τουλάχιστον 8.000 ευρήματα από την περιοχή, ενώ οι συνεχιζόμενες ανασκαφές υπόσχονται σημαντικές αποκαλύψεις.

  1. Αναζωογόνηση της υπαίθρου και των οικισμών, συνδυασμός αγροδιατροφικού τομέα με ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Α) Πρώτα απ΄όλα με τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, είναι προϋπόθεση για οποιοδήποτε σχεδιασμό.

-Υδατικοί πόροι, ύδρευση, άρδευση, ποιότητα, επάρκεια και χαμηλό κόστος,

-Αγροτική οδοποιία με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και όχι ολίγο μπετόν, με εκβιασμούς και πλίνθους και κεράμους ατάκτως ερριμένους

-Μεγάλα και μικρά έργα υποδομής που διευκολύνουν παραγωγούς και κτηνοτρόφους

Β) Ανάπλαση των οικισμών, ανάδειξη ή και δημιουργία δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων

Και ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε ένα Ειδικό πρόγραμμα:

(1) για ανακαίνιση κατοικιών, στατική επάρκεια και ενεργειακή αναβάθμιση, για ιδιοκατοίκηση αλλά και φιλοξενία επισκεπτών και

(2) δημιουργία μικρών τουριστικών και αγροτουριστικών μονάδων που δένουν με την ταυτότητα της περιοχής.

Στόχος μας η συλλειτουργία όλων των μονάδων φιλοξενίας ως «Διάσπαρτο Ξενοδοχείο» στο πλαίσιο ενός νέου πρότυπου βιωσιμότητας στην παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, αντιγράφοντας την καλή πρακτική σε πολλές περιοχές της Ιταλίας όπως το Alberobello στο Bari που μάλιστα έχει ενταχθεί στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να επιδιωχθεί να γίνουν τα «πάντα» σε κάθε οικισμό αλλά αυτό η αυτά που αποτελούν την ιδιαίτερη  ταυτότητά του.

Γ) Η Ανάδειξη των παραδοσιακών και παραγωγικών πόρων της περιοχής, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες μπορούν να μετατραπούν σε επισκέψιμες και να δικτυωθούν:

Οινοποιεία, αγγειοπλαστεία, τυροκομεία, εργαστήρια μελιού, ελιάς,  αποστακτήρια κ.λπ.

Αλλά και ολοκλήρωση του Μουσείου αγγειοπλαστικής τέχνης και δικτύωση παλιών ελαιοτριβείων, νερόμυλων και ανεμόμυλων κ.λπ.

  1. Σε Αρκαλοχώρι, Καστέλι και Θραψανό αλλά και σε άλλους οικισμούς μπορεί να διαμορφωθούν ανοικτές αγορές ή και επισκέψιμες γειτονιές
  2. Σχολική στέγη, κοινωνικές υποδομές

Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού επιβάλλει το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος σχολικής στέγης  που θα καλύπτει όχι μόνο τις σημερινές αλλά και τις ανάγκες του μέλλοντος.

Κοινωνικές υποδομές για παιδιά και ηλικιωμένους, ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες σε οικογένειες, παιδιά, Άτομα με Αναπηρία, Ηλικιωμένους και ανήμπορους αντί κλειστά και υποβαθμισμένα ΚΑΠΗ  -Ενίσχυση και αναβάθμιση του Βοήθεια στο Σπίτι

Η στήριξη των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δημιουργία νέων γεγονότων, σε απόλυτη συνεργασία με τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, που παράλληλα πρέπει να επιδιωχθεί περισσότερο τοπικό χρώμα και ανάδειξη της παράδοσης και των πρόσωπα της περιοχής.

  1. Βιοκλιματικός Δήμος και αυτοπαραγωγή όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, για να μηδενίσει το αντίστοιχο κόστος λειτουργίας και να μειώσει τα τιμολόγια καθώς και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας των δημοτών και να έχει κέρδη για τοπική επανεπένδυση σε συνεργασία και ισότιμη σύμπραξη με την Μινώα Ενεργειακή που πρωτοπορεί.

Όλα τα πρότζεκτ που χρηματοδοτεί ή προωθεί ο δήμος θα έχουν ρήτρα εξοικονόμησης ενέργειας και ρήτρα μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

  1. Ολική ανακύκλωση σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων. Σχεδιασμός, εκπαίδευση και σταδιακή εφαρμογή σε όλες τις δραστηριότητες δήμου, δημοσίου, κατοικιών, καταστημάτων κ.λπ. σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ και τους φορείς ανακύκλωσης.
  2. Προστασία και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Οι σχολάζουσες υποδομές όπως τα σφαγεία πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα, πρώτα από όλα γιατί θα στηρίζουν την ντόπια παραγωγή και κατανάλωση.

Τα εγκαταλειμμένα στρατόπεδα, μπορούν να αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και Αθλητικούς σκοπούς.

Τρεις κρίσιμες προϋποθέσεις

Το καλύτερο σχέδιο και οι ωραιότερες ιδέες μπορεί να μείνουν γράμμα κενό, αν δεν υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις:

α) Οι απαιτούμενοι πόροι, τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία και η συνέργεια με τους άλλους αναπτυξιακούς φορείς

β)Το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και

γ)Ένα Σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημοτικό συμμετοχικό σύστημα Διακυβέρνησης

α) Ως προς τους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν θα το αναλύσω αλλά δεσμεύομαι ότι:

Θα συνεργαστούμε θεσμικά με τους πάντες και θα διεκδικήσουμε τεκμηριωμένα όσα μας ανήκουν.

Δεν θα υπάρχει κανένα χαμένο πρόγραμμα πλέον για το Δήμο μας.

Σημαντικό κομμάτι των διεκδικήσεων μας θα αφορά τις υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων ως ανταποδοτικά για το αεροδρόμιο.

Θα θέσουμε τεκμηριωμένα όλα τα ζητήματα στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα θα προτείνουμε όλο το πακέτο των συνοδών και αναπτυξιακών έργων που απαιτούνται από τις οδικές συνδέσεις του αεροδρομίου και της περιοχής μέχρι τα αντιπλημμυρικά και τα έργα υποδομών που θα προβλεφθούν από το χωρικό και το αναπτυξιακό μας σχέδιο.

Άμεσες διεκδικήσεις η δημιουργία Τούνελ στο τμήμα Άγνος- Ξεροκαμάρες για την αποφυγή της περιβαλλοντικής καταστροφής και η αναβάθμιση και βελτίωση της ασφάλεια όλων των οδικών αξόνων που οδηγούν εδώ.

Σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ θα έχουμε θεσμική και διαφανή σχέση χωρίς κρυφολειτουργίες με σκοπό να τηρούνται οι υποχρεώσεις της προς τον τόπο και τίποτα λιγότερο.

β) Το Ανθρώπινο δυναμικό είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας.

Αιρετοί, εργαζόμενοι, συνεργάτες εσωτερικοί και εξωτερικοί, thinktank  με τους αξιόλογους επιστήμονες της περιοχής μας, κοινωνία των δημοτών, με τους τοπικούς φορείς και τους εθελοντές επεκτείνοντας και συστηματοποιώντας με επιμόρφωση και κατάρτιση τις καλές πρακτικές (πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία κλπ).

Προτεραιότητα η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών με κινητικότητα άμεσα και προσλήψεις, καθώς και η πιστοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.

Ως Παράταξη όμως θα πρωτοπορήσουμε και μετά το Πάσχα οργανώνουμε επιμορφωτικά σεμινάρια για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής ανάπτυξης,  για όλους τους υποψηφίους αλλά και όσους επιθυμούν να συμμετέχουν

Βούλησή μου είναι, να αξιοποιηθούν όλοι όσοι θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στο μεγάλο εγχείρημα για την αναγέννηση και την πρόοδο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο και ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Έρχομαι τώρα στην πιο κρίσιμη προϋπόθεση, που είναι

γ) Ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ταυτόχρονα συμμετοχικό σύστημα δημοτικής διακυβέρνησης

Η πρόθεσή μου είναι να υπηρετήσω τον Δήμο χωρίς να λογαριάζω πολιτικό κόστος αλλά να υπολογίζω τους ανθρώπους και τον τόπο μας.

Ο Δήμος μπορεί να μην έχει νομική αρμοδιότητα για μια σειρά υποθέσεις αλλά έχει ευθύνη για όλους τους Δημότες και μέσω αυτής, υποχρέωση να παρακολουθεί, να παρεμβαίνει, να διεκδικεί  για όλα τα θέματα που αφορούν τον τόπο και είναι αρμοδιότητα των υπουργείων, της περιφέρειας ή άλλων φορέων.

Ελπίζουμε και θα επιδιώξουμε να είμαστε η αυριανή δημοτική αρχή και να διοικήσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά αλλά σε συνεργασία με τους πολίτες, και την οργανωμένη κοινωνία των δημοτών.

Με Διαβούλευση και σύνθεση που θα οδηγεί στην απόφαση και στο αποτέλεσμα.

Τον Νοέμβρη μαζί με την υποψηφιότητα μου παρουσίασα το  συμμετοχικό σύστημα δημοτικής διακυβέρνησης και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων των μονοπρόσωπων και των συλλογικών οργάνων.

Η θεσμική και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου επιβάλλει την συγκρότηση, εκτός των προβλεπόμενων επιτροπών από το νόμο και Ανοικτών Επιτροπών Διαβούλευσης και εισήγησης ανά θεματική ενότητα από δημοτικούς, συμβούλους και τοπικούς συμβούλους, εκπροσώπους φορέων και δημότες με εμπειρία και επιστημονικές γνώσεις για το αντικείμενο της επιτροπής.

Εδώ θέλω  να αναφέρω την ανάγκη να λειτουργήσει το ΔΗμοτικό ΣΥμβούλιο Νέων – (ΔΗΣΥΝ) Μινώα Πεδιάδας, που έχει θεσμοθετηθεί από τη δεκαετία του 90 αλλά έχει ατονήσει.

Όσα προβλέπονται από τους εθνικούς νόμους θα γίνουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Όσα όμως δεν προβλέπονται θα γίνουν με δημοτικό νόμο, με κανονιστικές πράξεις, όπως προβλέπεται.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Δ.Σ θα αφορά τον Κανονισμό Λειτουργίας όπου θα προβλέπονται όλα όσα προκύψουν από την διαβούλευση, για το συμμετοχικό σύστημα Δημοτικής Διακυβέρνησης.

Δημοτική Αποκέντρωση

Η Δημοτική αποκέντρωση δεν αποτελεί ιδεολόγημα αλλά ένα αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αρχή της επικουρικότητας κ.λπ.

Την πιστεύω βαθιά και απεχθάνομαι χρόνια τώρα τη νοοτροπία η αποκέντρωση να σταματά στο δήμαρχο.

Θα επιδιώξουμε την Δημοτική αποκέντρωση με ανάθεση αρμοδιοτήτων σε συνεργάτες  και όργανα, προσδιορισμό στόχων και αξιολόγηση επίτευξη τους.

Οι Κοινότητες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο,

  1. Θα τις προικίσουμε με τον απαραίτητο προϋπολογισμό, που θα υπερβαίνει την προβλεπόμενη πάγια προκαταβολή, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν θέματα καθημερινότητας.
  2. Θα δημιουργήσουμε Διοικητική Μονάδα Υποστήριξης Κοινοτήτων για να υλοποιήσουν δικό τους προϋπολογισμό για την επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας.

Αυτό που συνέβη στην  τρέχουσα περίοδο με την απαξίωση των Τοπικών Κοινοτήτων θα αποτελέσει παρελθόν και ευχαριστώ τους προέδρους και τα τοπικά που προσέφεραν στη Κοινότητα τους χωρίς ουσιαστική στήριξη από το Δήμο βάζοντας και δικά τους λεφτά.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ όλους όσους μας εμπιστεύονται και θα μα ς στηρίξουν και δεσμεύομαι ότι θα τους εμπιστευθούμε και μείς

Η τελευταία ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών για να μειώσει το όριο των 300 σε 200 κατοίκους προκειμένου να έχουν όχι μονομελές αλλά  3μελές συμβούλιο, μας λύνει τα χέρια και πλέον οι Πρόεδροι όχι μόνο δεν θα είναι μόνοι τους αλλά θα έχουν και δυνατότητες.

Οι σημερινοί πρόεδροι Κοινοτήτων της Δ. Ε. Καστελλίου που μας στηρίζουν, ανεξάρτητα αν θα είναι υποψήφιοι είναι:

Αμαριανού Κώστας Ψαράκης

Αρχαγγέλου Μιχάλης Συριγωνάκης

Ασκών Μανώλης Σταυρουλάκης

Ευαγγελισμού Μηνάς Ανδρεαδάκης

Καρουζανών Γιώργος Κουτσαντωνάκης

Κασταμονίτσας Νίκος Τσαπάκης

Καστελίου Μαρία Σκουλούδη

Λιλιανού Αριστείδης Φραγκιαδουλάκης

Λύττου Λάμπης Αποστολάκης

Σμαρίου Δημήτρης Μηλαθιανάκης

Οι υποψήφιοι σε κάθε Κοινότητα θα ανακοινώνονται στην ανοικτή συνέλευση εκδήλωση για το Τοπικό Πρόγραμμα που θα κάνουμε σε κάθε Κοινότητα.

Φίλες και φίλοι,

Πριν περάσουμε στην παρουσίαση των πρώτων υποψηφίων μας στην Κοινότητα Καστελίου και την Δ.Ε Καστελίου, θα ήθελα να αναφερθώ στο Καστέλι, γιατί εκτός του ότι μας φιλοξενεί σήμερα θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας όπως άλλωστε και όλος ο Δήμος.

Μας έχουν ήδη κατατεθεί οι πρώτες ιδέες και προτάσεις

Ενδεικτικά αναφέρω:

  1. Πολεοδομικός σχεδιασμός. Σας μίλησα ήδη για το ειδικό πολεοδομικό, τις νέες οικιστικές ζώνες και την ανάγκη προώθησης του σχεδίου Καστελλίου αλλά και την διεύρυνση του με τους γύρω οικισμούς
  2. Σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας και άμεση εκπόνηση, ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση, κυκλοφοριακής μελέτης, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κόμβοι, δημιουργία παρκινκ, αναβάθμιση δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων, ποδηλατόδρομοι κλπ
  3. Ανάδειξη και στήριξη της Σακκοράφειου Βιβλιοθήκης, για να αποτελέσει ευρύτερο πόλο της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής
  4. Ανοικτό Δημοτικό θέατρο
  5. Νέο Δημοτικό και νηπιαγωγείο και ανακαίνιση του παλιού παιδικού
  6. Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο
  7. Μελέτη και δημιουργία Οικολογικού και περιβαλλοντικού πάρκου στο Βιγλί
  8. Παραχώρηση στρατοπέδου Πλευράκη -Ζωγραφάκη στο δήμο και αξιοποίηση για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς κ.λπ. σκοπούς
  9. Β΄ φάση του κλειστού Γυμναστηρίου
  10. Αναβάθμιση του Γηπέδου ποδοσφαίρου και στήριξη του Δωριέα
  11. Σταθερή Συνεργασία και συνέργειες με τον Πολιτιστικό σύλλογο και τους άλλους φορείς

Όμως το πρόγραμμα για την Κοινότητα Καστελίου όπως και για όλες τις κοινότητες θα το επεξεργαστούν και θα το διαβουλευτούν σε συνεργασία με τους φορείς και τους δημότες οι ίδιοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας που θα αποτελούν και την αυριανή Κοινότητα.

Θα ανακοινώσουμε σήμερα τους 5 από τους 8 υποψήφιους Κοινοτικούς Συμβούλους Καστελίου

  1. Σκουλούδη Μαρία: Πρόεδρος Κοινότητας Καστελίου, Επαγγελματίας
  2. Δαργωνάκη -Χατζάκη Κωνσταντίνα – Ντίνα: Επαγγελματίας
  3. Κουτσαντωνάκης Γιώργος του Νικολάου: Ξενοδοχοϋπάλληλος
  4. Μαραγκάκη -Τσιούπλη Αντωνία: Ξενοδοχοϋπάλληλος
  5. Φακιωλάκης Αντώνης: Επαγγελματίας

Μαζί με τους 3 που υπολείπονται και με τη στήριξη των δημοτικών συμβούλων, θα αποτελέσουν την δυνατή ομάδα για το Καστέλι όχι μόνο για τη νίκη στις εκλογές αλλά και για την υλοποίηση του έργου στη συνέχεια.

Για ένα Καστέλι αντάξιο της ιστορίας του, των ανθρώπων του και κυρίως της νέας γενιάς.

Και τώρα 10 πρώτοι υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοι της Δ. Ε Καστελίου

  1. Αποστολογιωργάκη Καλλιόπη – Πόπη: Συνεταιριστικός Υπάλληλος, Γυμνάστρια, Δημοτική Σύμβουλος
  2. Καλογεράκης Γιώργος: Εκπαιδευτικός, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  3. Καλυκάκη Εφη: Εκπαιδευτικός, Μεταπτυχιακό Ειδική Αγωγή
  4. Κουρλετάκης Μανολης: Πυροσβέστης, Δημοτικός Σύμβουλος
  5. Κουτσαντωνάκης Γιώργος του Δημητρίου: Συνταξιούχος, Πρόεδρος Συλ. Φίλων Κ. Υ. Καστελίου, Πρόεδρος Κοινότητας Καρουζανού
  6. Μαλλιωτακη Καρουζάκη Μαριάνα: Αγρότισσα, Ιατρικός Επισκέπτης
  7. Μαραυγάκης Ανέστης: Ελεύθερος Επαγγελματίας, Κοινοτικός Σύμβουλος Καστελίου
  8. Σαμωνάκης Μιχαλης: Συνταξιούχος ΕΛΑΣ, Οικονομολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος
  9. Στεφανάκης Γιώργος: Υπάλληλος ΟΠΕΚΕΠΕ, Πολιτικός Επιστήμονας, Κοινωνιολόγος
  10. Τσαγκάρη - Δοκιανάκη Σοφία: Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού- Νηπιαγωγείου Καστελίου, Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού- Logistics

Όλοι μαζί με ενότητα θα προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.

Επιδιώκουμε να ενώσουμε δυνάμεις πέρα από διχασμούς και άγονες πολώσεις και να γράψουμε όλοι μαζί την επόμενη σελίδα της ιστορίας του δήμου. 

Θα δώσουμε τον  δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο αγώνα και θα κερδίσουμε, για να δουλέψουμε να ανεβάσουμε το Δήμο μας στη θέση που του ανήκει και οι δημότες να έχουν αυτά που τους αξίζουν. 

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και να  είστε βέβαιοι ότι, τόσο εγώ όσο και η ομάδα μας  θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News