Ηράκλειο

Μαμουλάκης: «Μπάχαλο με τα δάνεια αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτηρίων»

«Άγνοια ή άρνηση δηλώνουν οι τράπεζες, σε αδιέξοδο βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι» - Στη Βουλή το θέμα από τον Χάρη Μαμουλάκη με τη συνυπογραφή των Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη

Το μπάχαλο που επικρατεί στη διαδικασία δανειοδότησης σεισμοπλήκτων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και στόχο την αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια αναδεικνύει με την κατάθεση ερώτησης προς τον υπουργό Οικονομικών ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

«Σύμφωνα με καταγγελίες σεισμόπληκτων, πολλές τράπεζες δηλώνουν άγνοια ή άρνηση συμμετοχής στο πρόγραμμα δανειοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί κτήρια από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Όσοι πληγέντες δηλαδή κατάφεραν να ξεπεράσουν τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους που προηγούνται της αίτησης δανείου τώρα αντιμετωπίζουν ένα νέο αδιέξοδο. Καθίσταται σαφές ότι η δυνατότητα αποκατάστασης των κτηρίων, υπό τις σοβούσες μάλιστα οικονομικές συνθήκες και χωρίς τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού καθίσταται ανέφικτη».

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, προβλέφθηκε η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα προς αποκατάσταση κτιριακών ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021. Το ποσοστό εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ορίστηκε σε 75%, η συνολική διάρκεια των δανείων σε 15 έτη, τα δάνεια βαρύνονται με επιτόκιο ίσο προς αυτό των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου 6μηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 2 μονάδες και οι τράπεζες θα εξετάζουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από τους δικαιούχους κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.

Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, σχετικά με πόσες και ποιες τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πόσες αιτήσεις χορήγησης δανείου έχουν υποβληθεί, καθώς και αν εξετάζεται θα προχωρήσει σε τροποποίησης της σχετικής απόφασης, έτσι ώστε μέρος του δανείου να είναι άτοκο.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών

Θέμα: “Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να χορηγηθούν τα δάνεια για αποκατάσταση κτιριακών ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη;”

Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στο χερσαίο χώρο της Κρήτης και οι συνέπειές του ήταν καταστροφικές. Δυστυχώς, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πολλοί τραυματίστηκαν και οι υλικές ζημιές που σημειώθηκαν σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι πολύ μεγάλες. Παρά το ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα όφειλε να έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ταχύτατα τις ενέργειες αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν και να έχει φροντίσει για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, ακόμα και σήμερα, 19 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι πληγές παραμένουν ανοικτές.

Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι τα πολλαπλά εμπόδια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό και οι οποίοι προσπαθούν να τις αποκαταστήσουν. Πιο συγκεκριμένα, με τη με Αριθ. οικ.2/86599/0025 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (Β’ 1257/17.03.2022) προβλέφθηκε η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα προς αποκατάσταση κτιριακών ζημιών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου όπως αυτές οριοθετήθηκαν με τη Β’ 4646/07.10.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει. Σύμφωνα με τους όρους της απόφασης, μεταξύ άλλων, προβλέπονται ότι: το ποσοστό εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέρχεται σε 75%, η συνολική διάρκεια των δανείων ορίζεται σε δεκαπέντε (15) έτη, τα δάνεια βαρύνονται με επιτόκιο ίσο προς αυτό των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες και τα πιστωτικά ιδρύματα θα εξετάσουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από τους δικαιούχους με τα ίδια κριτήρια που εξετάζουν τη χορήγηση δανείων χωρίς την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.

Ωστόσο, από καταγγελίες σεισμόπληκτων της Κρήτης και παρά τους θετικούς προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όρους, πληροφορούμαστε ότι πολλές Τράπεζες δε θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα το οποίο μάλιστα δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν. Όσοι πληγέντες δηλαδή κατάφεραν να ξεπεράσουν τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους που προηγούνται της αίτησης δανείου τώρα αντιμετωπίζουν ένα νέο αδιέξοδο. Καθίσταται σαφές ότι η δυνατότητα αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων, υπό τις σοβούσες μάλιστα οικονομικές συνθήκες και χωρίς τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού καθίσταται ανέφικτή.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και της σημασίας για τις πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να επανέλθουν σε μία κανονικότητα,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Πόσα και ποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης συμμετέχουν στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων σε φυσικά πρόσωπα, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προς αποκατάσταση των κτιριακών ζημιών που προκλήθηκα από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021;
  2. Πόσες αιτήσεις χορήγησης δανείου στο πλαίσιο της με Αριθ. οικ.2/86599/0025 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (Β’ 1257/17.03.2022) έχουν υποβληθεί ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης; Πόσες έχουν εγκριθεί ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα;
  3. Εξετάζει το ενδεχόμενο τροποποίησης της Αριθ. οικ.2/86599/0025 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, (Β’ 1257/17.03.2022), ούτως ώστε να προβλεφθεί ότι μέρος του χορηγηθέντος δανείου θα είναι άτοκο;

Οι ερωτώντες βουλευτές Μαμουλάκης Χάρης, Βαρδάκης Σωκράτης και Ηγουμενίδης Νίκος».  

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια