Ηράκλειο: «Κραυγή» αγωνίας για την Αγία Τριάδα που οδηγείται σε… γκετοποίηση

Κρήτη
Ηράκλειο: «Κραυγή» αγωνίας για την Αγία Τριάδα που οδηγείται σε… γκετοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Καμπανάκι” στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους κατοίκους της ιστορικής συνοικίας που, όπως λένε, οδηγείται σε... γκετοποίηση - Ο Δήμος αναγνώρισε τις καθυστερήσεις αλλά όχι… εγκατάλειψη

“Κραυγή αγωνίας” για τα σοβαρά, πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο ποιότητας ζωής, καθημερινότητας, ακόμα και ασφάλειας ύψωσαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου φορείς και πολίτες από την Αγία Τριάδα, χτυπώντας μάλιστα ευθέως “καμπανάκι” για πορεία της ιστορικής συνοικίας προς την... γκετοποίηση!

Επανερχόμενοι εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την προ 2μήνου παράσταση διαμαρτυρίας τους, οι εκπρόσωποι του Περιβαλλοντικού Συλλόγου και οι κάτοικοι απηύθυναν πρόσκληση-πρόκληση προς τους αιρετούς να επισκεφτούν ένα βράδυ την περιοχή και να κινηθούν μαζί τους μέσα στα στενά, σκοτεινά σοκάκια, ανάμεσα σε ετοιμόρροπα κτήρια και σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα, που έχουν μετατραπεί είτε σε μικρές χωματερές είτε σε άντρα παραβατικότητας.

Οι ίδιοι απηύθυναν έκκληση για μια συνολική παρέμβαση αναβάθμισης και όχι κάποιες λιγοστές, επιμέρους αποσπασματικές παρεμβάσεις, που μάλιστα προχωρούν - όπως είπαν - μετ' εμποδίων και με ρυθμούς “χελώνας”, φέρνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στο έργο του συστήματος πυρόσβεσης, όσο και σε σημειακές αναπλάσεις δρόμων που “σέρνονται” εδώ και χρόνια.

Ζήτησαν να προχωρήσει, μετά από τόσα χρόνια αναμονής, η πολυσυζητημένη μελέτη ανάπλασης και κάλεσαν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει και να υπερψηφίσει, όταν έρθει η ώρα, τη χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 14 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί να διεκδικηθεί για την πολύπαθη συνοικία μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αν και, όπως τόνισαν με νόημα, αυτό το πλάνο δεν τους ικανοποιεί απόλυτα. Και αυτό γιατί το πλάνο προβλέπει μόνο 7 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση (τα άλλα 7 εκατ. ευρώ αφορούν στο αναμορφωμένο έργο στον όρμο Δερματά και στην αναστήλωση του μνημείου της πρώην φάμπρικας Ανωγειανάκη), ενώ στην πραγματικότητα χρειάζονται τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ μόνο για τις ανάγκες της ανάπλασης.

«Εμείς πιστεύουμε ότι μια θεραπεία υπάρχει: Να προχωρήσει επιτέλους η ανάπλαση, αφού έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο του 18, το εγκεκριμένο ρυμοτομικό. Να γίνουν μελέτες εφαρμογής ώριμες, για να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις.

Ήταν Ιούλιος του ’15, όταν σε συγκέντρωση κατοίκων, ο δήμαρχος είπε στους αντιδημάρχους πως η Αγία Τριάδα μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα.

Παρά τα αιτήματά μας, τις επαφές και τις διεκδικήσεις μας, δεν προχώρησε τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Συμεών Χούπας.

Ολιστική προσέγγιση ζήτησε η αντιπολίτευση

Την ανάγκη για μια συνολική, ολιστική προσέγγιση παρεμβάσεων υπογράμμισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που άσκησαν και αυτοί έντονη κριτική για τα πεπραγμένα της δημοτικής Αρχής.

«Είναι ώρα για έργα, οι επόμενες δημοτικές Αρχές, όποιες είναι, θα τα προχωρήσουν. Και να δούμε και κάτι. Όταν ενταχθούν τα 14 εκατ. ευρώ και προχωρήσουν, τα χρήματα από τις εκπτώσεις των δημοπρατήσεων να διατεθούν αποκλειστικά για την Αγία Τριάδα και όχι για άλλες περιοχές», είπε ο επικεφαλής της κίνησης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης.

«Ακούσαμε απαντήσεις... περιπλάνηση από τη δημοτική Αρχή. Δεν είναι πρόβλημα των κατοίκων το ότι καταγράφονται τέτοιες μεγάλες εμπλοκές, καθυστερήσεις και παλινωδίες.

Πείτε ότι κάνατε και λάθη. Δεν είναι ντροπή. Πείτε π.χ. ότι δημοπρατήσατε τον Δερματά χωρίς να έχετε το χαρτί π.χ. με τον αποχαρακτηρισμό», σημείωσε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός.

«Το ένα θέλει επικαιροποίηση, το άλλο άδειες, το δείνα λεφτά. Υπάρχει, αλήθεια, κάτι εφαρμόσιμο; Έχετε κάτι συγκεκριμένο να τους δώσετε;», αναρωτήθηκε ο Μιχάλης Κασσαπάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

«Προτείνω να λάβουμε ομόφωνη απόφαση να υπάρξει δημόσια δέσμευση του επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής, ότι αυτοί οι πόροι θα διατεθούν στην Αγία Τριάδα», σχολίασε ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Φαίνεται σαν να μην κάνατε τίποτε. Γιατί κάνατε σημειακά μόνο ό,τι λίγα κάνατε. Να δούμε μια σφαιρική αναβάθμιση, το πώς θα γίνει πόλος έλξης η Αγία Τριάδα. Άλλωστε, αν έχουμε κάτι να δείξουμε τουριστικά για τη νεότερη πολιτιστική μας παράδοση, αυτό είναι η Αγία Τριάδα», επισήμανε ο επικεφαλής της “Σύμπραξης Δημοτών” Πέτρος Ινιωτάκης.

«Ο... κύκλος των χαμένων ευκαιριών για την πόλη είναι ο τίτλος της σημερινής συζήτησης. Προσωπικά, περίμενα να ακούσω ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό και ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά εδώ δεν πήραμε απαντήσεις», σχολίασε η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει” Ευαγγελία Σχοιναράκη.

«Πλήρης, νηφάλια, τεκμηριωμένη εισήγηση του κ. Χούπα. Προφανώς θα στηρίξουμε τη διεκδίκηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων για την Αγία Τριάδα», τόνισε ο Μανόλης Βασιλάκης από την “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”.

Αναγνώρισαν τις καθυστερήσεις, αλλά όχι... εγκατάλειψη

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης αναγνώρισε και μάλιστα ανέλαβε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται, αν και τις απέδωσε σε μεγάλο βαθμό σε πολύπλοκες διαδικασίες και ζητήματα που έχουν να κάνουν είτε με την υποστελέχωση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, είτε με εργολάβους. Οι απαντήσεις του αντιδημάρχου πυροδότησαν έντονα επικριτικά σχόλια από πλευράς επικεφαλής παρατάξεων, που μίλησαν για δικαιολογίες που δεν αποδίδουν σεβασμό στην αγωνία των κατοίκων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός είπε πως ο αντιδήμαρχος χαίρει της εμπιστοσύνης του και πως ο ίδιος, ως δήμαρχος, είναι υπεύθυνος για τις όποιες καθυστερήσεις πράγματι έχουν σημειωθεί. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν αποδέχεται σε καμιά περίπτωση τα λεγόμενα περί εγκατάλειψης της περιοχής...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News