Στο πλευρό του μουσικού του δρόμου που του επέβαλαν πρόστιμο 200 ευρώ οι συνάδελφοί του

Ηράκλειο
Στο πλευρό του μουσικού του δρόμου που του επέβαλαν πρόστιμο 200 ευρώ οι συνάδελφοί του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γνωστός καλλιτέχνης της πόλης που παίζει μουσική στο πλακόστρωτο της Δικαιοσύνης δέχτηκε πρόστιμο 200 ευρώ επειδή έπαιζε μουσική σε πεζοδρόμιο όπως ο ίδιος έκανε γνωστό σε δημοσίευσή του, με αρκετούς πολίτες να στέκονται στο πλευρό του, υποστηρίζοντάς τον

Σε επιστολή διαμαρτυρίας που απευθύνεται προς τον δήμαρχο Β. Λαμπρινό, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Aρ. Πλεύρη και τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομία και Πολιτικής Προστασίας Μ. Παττακό προχώρησε το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με αφορμή το περιστατικό με την επιβολή προστίμου για «κατάληψη πεζοδρομίου» σε μουσικό του δρόμου το Σάββατο 1 Απριλίου στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης του Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός καλλιτέχνης, που πολλοί Ηρακλειώτες έχουν δει να ασκεί Τέχνη του Δρόμου στο πλακόστρωτο της Δικαιοσύνης, δέχτηκε πρόστιμο 200 ευρώ επειδή έπαιζε μουσική σε πεζοδρόμιο όπως ο ίδιος έκανε γνωστό σε δημοσίευσή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αρκετούς πολίτες να στέκονται στο πλευρό του υποστηρίζοντάς τον.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο παθών, ο λόγος του προστίμου φέρεται να είναι η «κατάληψη δημοσίου πεζόδρομου».

«Ελλάδα 2023, η τέχνη είναι παράβαση. Με πρόστιμο 200 ευρώ επειδή έπαιζα μουσική στη "Δικαιοσύνης"» ανέφερε ο ίδιος σε δημοσίευσή του στο Facebook.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Αντώνης Παρθενάκης, όπως είναι το όνομά του, έχει ήδη μεταβεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου για να πληρώσει το πρόστιμο.

Η επιστολή του Παραρτήματος Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου έχει ως εξής:

«Κύριε δήμαρχε , κυρία και κύριε αντιδήμαρχοι,

Το Σάββατο της 1ης Απριλίου επί του πεζόδρομου της Λ. Δικαιοσύνης διαδραματίστηκε ένα συμβάν, με πρωταγωνιστές τον συνάδελφο μουσικό Αντώνη Παρθενάκη, ο οποίος ασκεί την τέχνη του στον δρόμο (όπως πάρα πολλοί άλλοι μουσικοί και καλλιτέχνες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) και τη Δημοτική Αστυνομία.

Στο συγκεκριμένο συμβάν και σύμφωνα με την αφήγηση του συναδέλφου, λίγο μετά την έλευσή του τον πλησίασαν δυο κύριοι με πολιτικά κι αφού του είπαν πως είναι της Δημοτικής Αστυνομίας του ζήτησαν να τους ακολουθήσει ως το Αστυνομικό Μέγαρο όπου και του βεβαίωσαν παράβαση “ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ” με πρόστιμο 200 ευρώ.

Τα ζητήματα που θέτονται από μεριάς του συλλόγου μας είναι τα εξής:

Γιατί και με ποια κριτήρια αποδόθηκε η κατηγορία ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ απ’ τη στιγμή που τα μόνα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του ο συνάδελφος ήταν ένα μικρό ηχητικό σύστημα και την κιθάρα του.

Η Τέχνη του Δρόμου έχει γίνει θεσμός πια σ’ όλο τον κόσμο και οι κριτικές για αυτή την μορφή Τέχνης είναι ενθουσιώδεις. Το ίδιο ενθουσιώδεις είναι και οι κριτικές για τη μουσική που παρουσιάζει ο εν λόγω συνάδελφος καθώς όλο το Ηράκλειο τον συζητά για αυτήν.

Είναι μια αναγνωρισμένη τέχνη που στολίζει το κέντρο της πόλης και την αναβαθμίζει πολιτιστικά. Είναι ισάξια κάθε στεγασμένης μορφής μουσικής και δικαιούται ν ακούγεται καθώς εκφράζει μεγάλη μερίδα κόσμου, έστω κι αν κάποιοι την θεωρούν υποδεέστερη των ακουσμάτων τους και της κουλτούρας τους. Οι δημότες του Ηρακλείου είναι περισσότερο καταρτισμένοι και δεκτικοί σ εναλλακτικές μορφές τέχνης από τις συνήθεις «κοντυλιές» που χαριτολογώντας ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη ο κύριος αντιδήμαρχος  ότι θα έπρεπε να παίζει ο συνάδελφος.

Στηριζόμενοι λοιπόν στην άδικη εικόνα που δημιουργήθηκε απ’ αυτό το συμβάν ζητάμε σαν δημότες αρχικά και σαν Μουσικοί στη συνέχεια την άρση του προστίμου που επιβλήθηκε στον συνάδελφο, τη συνέχιση των παραστάσεων κάθε Μουσικού στο κέντρο της πόλης και τον σεβασμό στην Τέχνη όποια μορφή και να ’χει.

Κύριε δήμαρχε, κυρία/ε αντιδήμαρχοι,

Τα τελευταία  χρόνια η Μουσική και οι Μουσικοί έχουν μεταμορφωθεί σε εξιλαστήρια θύματα πολλών και σκληρών καταστάσεων που έχουν μετονομαστεί άλλοτε «αναγκαίες» κι άλλοτε «προοδευτικές-μεταρρυθμιστικές» έχοντας σαν αποτέλεσμα να υποφέρουν άνθρωποι και οικογένειες απ’ αυτό.

Ας προσπαθήσει ο Δήμος να δείξει ένα πρόσωπο τέτοιο που θα βοηθήσει να μην κρίνεται ο Μουσικός σαν αντικείμενο που καταλαμβάνει δημόσιο χώρο. Δεν μας αξίζει και δεν σας τιμά.

Το Δ.Σ. του Π.Μ.Σ. παράρτημα Κρήτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News