Κρήτη: Πείραμα ρίχνει φως στην αρχαία καύση των νεκρών (pics)

Κρήτη
Κρήτη: Πείραμα ρίχνει φως στην αρχαία καύση των νεκρών (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πειραματική Αρχαιολογία στον Σοκαρά της Γόρτυνας με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον - Το πείραμα πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, παρουσία πολιτών, οι οποίοι παρακολούθησαν τη διαδικασία σε πραγματικό χρόνο, σε ανοικτή πυρά

Ένα πρωτοποριακό επιστημονικό πείραμα, που σχετίζεται με την καύση σορών που έχουν αποσυντεθεί έλαβε χώρα προχθές Σάββατο 1 Απριλίου, στον Σοκαρά του δήμου Γόρτυνας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “ΤΕΦΡΑ”. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, παρουσία πολιτών, οι οποίοι παρακολούθησαν τη διαδικασία σε πραγματικό χρόνο, σε ανοικτή πυρά.

Συγκεκριμένα, στον Σοκαρά έλαβε χώρα καύση σε σώμα γουρουνιού, το οποίο είχε αποβιώσει από φυσικά αίτια. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης “Πειραματικές προσεγγίσεις στην αρχαιολογία: Η καύση των νεκρών”. Σκοπός της αρμόδιας ερευνητικής ομάδας είναι να δοθούν ακριβείς απαντήσεις αναφορικά με την επίδραση της φωτιάς στα ανθρώπινα οστά, συμπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό το “παζλ” των στοιχείων από τα υφιστάμενα αρχαιολογικά δεδομένα.

Ουσιαστικά, το εν λόγω πείραμα στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση, κατανόηση και ανασύσταση των συνθηκών της καύσης, ούτως ώστε να προσεγγιστούν οι παράμετροι που διαμορφώνουν τις αλλοιώσεις των σκελετικών καταλοίπων.

Όπως πάντως διευκρινίζεται από τους αρμόδιους επιστήμονες-ερευνητές, στη μινωική Κρήτη δεν υπήρχε η καύση των νεκρών, όμως γινόταν χρήση της φωτιάς σε ταφικές τελετουργίες, προκειμένου να καίγονται τα σαρκωμένα οστά.

Όπως εξήγησε στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” και τη Γεωργία Μακάκη ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, στη συγκεκριμένη περίπτωση «καίγεται ένα ζώο για να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίον κάηκαν όλα αυτά τα οστά. Αποκλείουμε βέβαια την καύση νεκρών στα μινωικά χρόνια. Χρησιμοποιείτο η φωτιά στις ταφικές τελετουργίες, όχι για να καίνε τους νεκρούς, αλλά για να καίνε προφανώς σαρκωμένα οστά, δηλαδή κόκκαλα που είχαν ακόμη ανθρώπινες σάρκες (...). Όλοι οι μύθοι κι οι δοξασίες σχετικά με βρικόλακες ξεκινούν από νεκρούς που δεν έχουν λειώσει κανονικά!».

Το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα επιχειρεί να αναδείξει την επίδραση της φωτιάς στα ανθρώπινα οστά και έχει διεπιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς συγκεντρώνονται πληροφορίες από επιστημονικούς χώρους, όπως είναι η Ιατρική, η Αρχαιολογία και η Βιολογία.

«Μελετά την επίδραση της φωτιάς στα ανθρώπινα κατάλοιπα, σε διαφορετικές συνθήκες από την προϊστορία μέχρι σήμερα. Έχουμε επιλέξει τον Σοκαρά και την Κρήτη για να προσπαθήσουμε να ανασυστήσουμε συνθήκες καύσης και χρήσης της φωτιάς στο παρελθόν και να παρατηρήσουμε πώς η φωτιά χρησιμοποιούταν στην αρχαιότητα και πώς επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα κατά την έκθεσή του στη φωτιά», ανέφερε με νόημα ο υποψήφιος διδάκτωρ της Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου.

«Έχουμε την ευκαιρία να δούμε συνθήκες μεταχείρισης του νεκρού σώματος. Οπότε δύο βασικοί τρόποι μεταχείρισης του νεκρού σώματος στην αρχαιότητα ήταν ο ενταφιασμός και η χρήση της φωτιάς για την πλήρη ασβεστοποίηση των καταλοίπων. Οπότε βρίσκουμε σε ανασκαφές καμένα κατάλοιπα ανθρώπινα κι αυτό που προσπαθούμε να καταλάβουμε μέσα από τη μελέτη τους είναι οι συνθήκες κατά τις οποίες αυτά κάηκαν στο παρελθόν. Στις μέρες μας, μια τέτοια πρακτική χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας ως βασική πρακτική. Το γουρούνι έχει επιλεχθεί ως το ζώο που είναι καταλληλότερο γι’ αυτές τις συνθήκες, καθώς, λόγω της διατροφής του και της σωματικής σύστασης που έχει, είναι πλησιέστερο στον άνθρωπο», επεσήμανε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Μια προσπάθεια πειραματικής Αρχαιολογίας

Όπως ανέφερε ο κ. Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, αυτό που συνέβη στον Σοκαρά είναι «μια προσπάθεια πειραματικής Αρχαιολογίας. Στις ανασκαφές στην Κουμάσα βρήκαμε στο νεκροταφείο χιλιάδες καμένα οστά και θέλουμε να καταλάβουμε με ποιον τρόπο κάηκαν αυτά τα οστά στο πλαίσιο ταφικών τελετουργιών. Αυτό θέλουμε να καταλάβουμε κι εδώ, σε ποια φάση συνέβη αυτό, με ποιες θερμοκρασίες, αν οι πυρές ήταν περισσότερες ή μόνο μία. Οι απαντήσεις που μπορεί να δώσει αυτό το πείραμα είναι οι ακόλουθες: Πόσο διάστημα χρειάζεται για να καεί ολοκληρωτικά ένας νεκρός, αν χρειάζεται μια πυρά ή παραπάνω, εάν η πυρά αυτή γινόταν σε κλειστό χώρο ή όχι, επειδή όλα τα οστά που έχουμε βρει εμείς ήταν όλα από έναν κλειστό τάφο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News