Ηράκλειο: Χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων για δύο μέρες λόγω απεργίας - Σε θέση “μάχης” οι συμβασιούχοι

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων για δύο μέρες λόγω απεργίας - Σε θέση “μάχης” οι συμβασιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινά την Κυριακή το βράδυ ο διήμερος απεργιακός αγώνας των συμβασιούχων και εργαζομένων στην καθαριότητα - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας στο ΕΚΗ - Τον απεργιακό αγώνα και τις κινητοποιήσεις στηρίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ

Σε απεργιακό-αγωνιστικό κλοιό για το “καυτό” θέμα των συμβασιούχων-παρατασιούχων, που κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην… “πόρτα της εξόδου”, θα βρεθούν από αύριο Κυριακή ο Δήμος Ηρακλείου και άλλοι Δήμοι του νομού, καθώς στις 9 το βράδυ ξεκινά η 48ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί υπό την “ομπρέλα” του Εργατικού Κέντρου, ενώ το πρωί της Δευτέρας προγραμματίζεται απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΕΚΗ.

Τον απεργιακό αγώνα και τις κινητοποιήσεις στηρίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, ενώ τις δύο αυτές ημέρες της απεργίας δε θα γίνεται κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων στον δήμο Ηρακλείου, αφού πέραν των συμβασιούχων στην κινητοποίηση κατέρχονται και οι μόνιμοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου απευθύνει γενικό κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία που ξεκινά αύριο στις 9 το βράδυ (με διάρκεια ως τις 9 το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης 4 Απριλίου) αλλά και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται στις 10 το πρωί της Δευτέρας.

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καλεί όλους τους παρατασιούχους-συμβασιούχους των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Μαρτίου και ώρα 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο, έπειτα από την εξαγγελία της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης (από αύριο Κυριακή 2/3/2023 και ώρα 21:00 έως και την Τρίτη 4/4/2023 και ώρα 21:00). Να σημειωθεί ότι η παραπάνω κινητοποίηση στηρίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), ενώ και ο Σύλλογος Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου κήρυξαν 48ωρη απεργία τις ίδιες μέρες και ώρες, την οποία στηρίζουν ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος Περιφερειακών ν. Ηρακλείου. Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τη Δευτέρα 3 Μαρτίου στις 10:00 π.μ.».

Ποιοι συμμετέχουν

Στις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις συμμετέχει επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου (ΣΕΚΕΤ). «Το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΕΚΕΤ κατόπιν αποφάσεως όπου πραγματοποιήθηκε στις 31/3/2023 (σ.σ. χθες) και ώρα 09:30 πάρθηκε απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και της απόφασης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στο αμαξοστάσιο του Δήμου Ηρακλείου στις 31/3/2023 (σ.σ. χθες) και ώρα 11.00, το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία την προκήρυξη 48ωρης απεργίας.

Τι ζητούν

Παραμονή συμβασιούχων στην εργασία τους και να διατηρηθούν προσωρινά στη θέση τους μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής τους ζητούν οι πολίτες, καθώς τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Επίσης, το γεγονός ότι από 13/3/2023 με εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις λόγω προεκλογικής περιόδου συνιστά επιτακτική την ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας και για την εύρυθμη λειτουργία των επικείμενων εκλογών.

Ακόμα, ζητούν άμεσα να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή που έχει κατατεθεί η πρόταση νόμου προς το υπουργείο Εσωτερικών «για τη συνέχιση εξυπηρέτησης μακροχρόνιων, πάγιων και διαρκών αναγκών του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, από ήδη εργαζόμενους (συμβασιούχους)».

«Διεκδικούμε μια ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας διέξοδο και λύση στην εργασιακή “γάγγραινα” που θέλει εργαζόμενους να απασχολούνται για πολλά έτη καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε πολλές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καμία απόλυση εργαζομένου στους ΟΤΑ. Αρχής γενομένης από Κυριακή 2 Απριλίου 2023 (σ.σ. αύριο) και ώρα 21.00 έως την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 και ώρα 21.00. Θα υπάρξει προσωπικό ασφαλείας όλες της ημέρες της απεργιακής κινητοποίησης».

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Μήνυμα στήριξης από την πανελλήνια Ομοσπονδία

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου, καθώς και των υπολοίπων Συλλόγων των ΟΤΑ του Νομού Ηρακλείου Κρήτης και τον αγώνα που δίνουν για την παραμονή στην εργασία των συναδέλφων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου Κρήτης κήρυξε 48ωρη απεργία από την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 (σ.σ. αύριο 9.00 μ.μ.) έως την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 (9.00 μ.μ.), ζητώντας, μεταξύ άλλων, την παραμονή των εργαζομένων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) στην εργασία τους και την άμεση επίλυση του θέματος από την κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού», αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και σημειώνει: «Η Ομοσπονδία στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και των υπολοίπων Συλλόγων των ΟΤΑ του νομού Ηρακλείου για ενίσχυση του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με ευθύνη της κυβέρνησης απαξιώνονται και εγκαταλείπονται συστηματικά. Η παραμονή των εργαζομένων που απασχολούνται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις είναι επίσης επιβεβλημένη, όπως και οι προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών στους Δήμους σε όλη τη χώρα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News