Ηράκλειο

Συντυχάκης: «Δώδεκα κατασχέσεις ακινήτων σε ένα μήνα στους σεισμόπληκτους δήμους Μινώα και Αρχανών-Αστερουσίων»

Επίκαιρη ερώτηση για τους πλειστηριασμούς κατοικιών σεισμοπλήκτων και τη δέσμευση λογαριασμών της Αρωγής κατέθεσε στη Βουλή ο Ηρακλειώτης βουλευτής

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα “Απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και της δέσμευσης λογαριασμών Αρωγής των σεισμόπληκτων στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων” κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής, «βρισκόμαστε στον ενάμιση χρόνο από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι και εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να ζουν με την αγωνία για το πότε θα μπουν ξανά σε καινούργια σπίτια, για το πώς θα ορθοποδήσουν. Οι σεισμόπληκτες αυτές οικογένειες διαπιστώνουν όχι μόνο τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, αλλά και τη βαρβαρότητα του κράτους που τους αφήνει απροστάτευτους ακόμη και σε πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων και δεσμεύσεις των λογαριασμών αρωγής.

Ειδικότερα, οι σεισμόπληκτοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση των “κορακιών”, των funds στην κατοικία τους ή σε άλλα περιουσιακά στοιχεία των λαϊκών οικογενειών, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Συγκεκριμένα μέχρι πρόσφατα έχουν καταχωρηθεί στο Υποθηκοφυλακείο Αρκαλοχωρίου δώδεκα (12) κατασχέσεις ακινήτων σε κτηματικές περιφέρειες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων από 24-03-2022 έως 28-02-2023 και μάλιστα πριν καν λήξει η αναστολή -λόγω συνεπειών του σεισμού- των πλειστηριασμών. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι καταγγελίες των σεισμόπληκτων ότι υπάρχουν δεσμεύσεις λογαριασμών των χρημάτων της αρωγής.

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα στο Αρκαλοχώρι, που οδηγεί στη δίκαιη οργή και αγανάκτηση των κατοίκων, επιβεβαιώνει, με βάρβαρο και κυνικό τρόπο, ότι στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου όλες οι κυβερνήσεις θυσιάζουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Επιβεβαιώνεται το κοινό αντιλαϊκό πλαίσιο των κυβερνήσεων που νομοθέτησαν και νομοθετούν εναλλάσσοντας τη σκυτάλη, δίνοντας στα funds το ελεύθερο να πετάνε τον κόσμο στους δρόμους και να είναι χρεωμένοι για δυο και τρεις ζωές. Είναι τα ίδια Κόμματα (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) που απέρριψαν την Τροπολογία του ΚΚΕ για παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών. Επιβεβαιώνεται επίσης, η απαίτηση που έβαλε το ΚΚΕ μετά τον σεισμό για πλήρη απαγόρευση των πλειστηριασμών και όχι αναστολή τους.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για: 

- Απαγόρευση των πλειστηριασμών σε βάρος της πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια των σεισμοπλήκτων στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων. Άρση των δεσμεύσεων λογαριασμών των χρημάτων της αρωγής και άμεση επιστροφή των χρημάτων που τυχόν έχουν κατασχεθεί.

- Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για όσες κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια