Εκπέμπει SOS η Παιδιατρική που έμεινε με 6 γιατρούς - «Καμπανάκι» και για το Ακτινολογικό (vid)

Κρήτη
Εκπέμπει SOS η Παιδιατρική που έμεινε με 6 γιατρούς - «Καμπανάκι» και για το Ακτινολογικό (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε οριακή κατάσταση η κλινική λόγω υποστελέχωσης - Λειτουργεί με "εντέλλεσθε" από τη διοίκηση του Βενιζελείου και την 7η Υ.ΠΕ. - Τα ασφυκτικά ωράρια οδηγούν τους γιατρούς στην πόρτα της εξόδου

Νέα “βόμβα” για τον χώρο της Υγείας έφερε στην επιφάνεια η “ΚΡΗΤΗ TV”, αφού από προχθές (Σάββατο 25 Μαρτίου) η Παιδιατρική Κλινική του Βενιζελείου λειτουργεί με “εντέλλεσθε”, απόρροια της ασφυκτικής πίεσης λόγω υποστελέχωσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει εργασία χωρίς ωράρια για τους γιατρούς, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Για απαξίωση του νοσοκομείου το οποίο επιχειρούν να μετατρέψουν, όπως είπε, σε Κέντρο Υγείας, έκανε λόγο ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ στο Ηράκλειο, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τρομάζουν οι εξελίξεις στον χώρο της Υγείας για το νησί, καθώς εν μέσω διαμαρτυριών, ελλείψεων και αγωνίας, η μια κλινική μετά την άλλη σε νοσοκομεία του νησιού φαίνεται ότι βαδίζουν προς το “λουκέτο”. Τουλάχιστον απογοητευτική είναι η κατάσταση στο Βενιζέλειο με την Παιδιατρική αυτήν τη φορά όχι απλά να έχει σημάνει “καμπανάκι” κινδύνου, αλλά SOS με φόντο τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Ενδεικτικό της κατάστασης μάλιστα είναι το γεγονός ότι η κλινική λειτουργεί με “εντέλλεσθε” από τη διοίκηση του νοσοκομείου και την Υ.ΠΕ.

Ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου, Αλέξανδρος Καφετζάκης, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” είπε: «Επανειλημμένως προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή τόσο με την Υ.ΠΕ. όσο και με τη διοίκηση (του νοσοκομείου). Δυστυχώς, χτυπήσαμε κλειστές πόρτες. Η αλήθεια είναι πως πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι αποφασίζουν να διοικήσουν τα νοσοκομεία της περιοχής μας. Ο ένας ρίχνει το “μπαλάκι” στον άλλο και όλοι μαζί καταστρέφουν το Βενιζέλειο».

Πρακτικά με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί καλούνται όπως τόνισε ο κ. Καφετζάκης να εργαστούν εκτός των προβλέψεων των εργασιακών τους υποχρεώσεων, καθώς οι ελλείψεις στην κλινική δεν επιτρέπουν να βγαίνουν κανονικά οι εφημερίες και οι βάρδιες.

«Εξαναγκάζουν τους γιατρούς του ΕΣΥ σε καθεστώς υπερεργασίας και βάζουν σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς, με δεδομένο πως δεν είναι τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει ένα συγκεκριμένο ωράριο εργασίας στους γιατρούς. Όχι γιατί τους συμπαθεί. Αλλά γιατί πιστεύει ότι πρέπει να είναι άνθρωποι. Η Ε.Ε. πιστεύει πως οι γιατροί πρέπει να είναι και σωματικά και πνευματικά και ψυχικά ξεκούραστοι για να μπορούν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους», υπογράμμισε.

Ενημερώθηκε ο εισαγγελέας

Για συγκεκριμένη στρατηγική να μετατραπεί το Βενιζέλειο σε Κέντρο Υγείας έκανε λόγο ο κ. Καφετζάκης, με τους γιατρούς της κλινικής ήδη να έχουν ενημερώσει τον εισαγγελέα για τους κινδύνους που ελλοχεύει μια τέτοια κατάσταση.

«Είναι γνωστό στο κοινό και στην εισαγγελική Αρχή. Ο κάθε υπεύθυνος πρέπει να απολογηθεί και να εξηγήσει γιατί άφησε την Παιδιατρική Κλινική σε αυτήν την κατάσταση. Από εδώ και πέρα, ο εισαγγελέας πρέπει να επιμεληθεί το γεγονός, πώς υπήρξε παρανομία, υπό την έννοια πώς υπήρξε παράβαση του ορίου εργασίας. Το τι θα γίνει θα το δούμε στη συνέχεια», είπε. Από τους εννέα γιατρούς του νοσοκομείου, ήδη έχουν μείνει έξι, πρόβλεψη υπάρχει για πρόσληψη μόνο ενός, την ώρα που τον δρόμο της αποχώρησης φαίνεται ότι παίρνουν υπό την πίεση αυτή και άλλοι γιατροί.

Φεύγουν τρεις... έρχεται ένας - “Καμπανάκι” και για το Ακτινολογικό

Ο κ. Καφετζάκης σημείωσε: «Το γεγονός ότι φεύγουν 3 άτομα και έρχεται 1 σημαίνει πως υπάρχει υποβάθμιση χωρίς καμία άλλη συζήτηση. Δε νομίζω πως κάποιος πρέπει να αποδείξει κάτι ή να έχει αντιπολιτευτική στάση για να αποδείξει το αυτονόητο». Για μια γενικευμένα προβληματική και επικίνδυνη κατάσταση έκανε λόγο ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ, που τόνισε ότι μετά την Παιδιατρική και το Ακτινολογικό του Βενιζελείου εμφανίζει τις ίδιες δυσκολίες, χωρίς κανείς να μπορεί να γνωρίζει αυτό το “ντόμινο” τι συνέπειες θα επιφέρει στη Δημόσια Υγεία. «Όλες οι κλινικές λειτουργούν στο “κόκκινο” τη δεδομένη στιγμή, ιδίως στο Βενιζέλειο και σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει πως ένας συνάδελφος δεν μπορεί να αρρωστήσει», είπε ο κ. Καφετζάκης, ενώ συνέχισε: «Τεράστιο πρόβλημα θα έχει και το Ακτινολογικό Τμήμα του Βενιζελείου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε προειδοποιήσει και ενημερώσει και περιμένουμε δράσεις τόσο από την πλευρά της διοίκησης όσο και από της Υ.ΠΕ. χωρίς να έχουμε σοβαρές ελπίδες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News