Πρώτη κατοικία: Πλαφόν 50.000 ευρώ για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις διεκδικεί η ΟΕΒΕΝΗ

Κρήτη
Πρώτη κατοικία: Πλαφόν 50.000 ευρώ για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις διεκδικεί η ΟΕΒΕΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης με νόμο, αλλά και “μπλόκο” στους πλειστηριασμούς για χρέη κάτω των 50.000 ευρώ ζητά η νεοεκλεγείσα διοίκηση της ΟΕΒΕΝΗ

Την άμεση αναστολή όλων των πλειστηριασμών και τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα μπορέσει να προστατεύσει την κύρια κατοικία και την επαγγελματική στέγη διεκδικεί μέσα από τις προτάσεις της η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου.

Το neakriti.gr αποκαλύπτει τις κυριότερες προτάσεις της ΟΕΒΕΝΗ, μέσα από τις δηλώσεις του προέδρου της Μπάμπη Λεκάκη, που ίσως και αύριο Πέμπτη ή έστω τις επόμενες μέρες θα τις καταθέσει σε σχετική συνεδρίαση όλων των μαζικών φορέων του νομού Ηρακλείου. Όλες οι προτάσεις των φορέων για τα “κόκκινα” δάνεια θα υποβληθούν στην Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να υπάρξει στη συνέχεια συντονισμένη και καθολική αντίδραση και προώθηση προς την κυβέρνηση για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Μπάμπης Λεκάκης αποκάλυψε στο neakriti.gr προτάσεις της ΟΕΒΕΝΗ, όπως την αναστολή όλων των πλειστηριασμών με την παράλληλη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου.

«Από ’κει και πέρα, εμείς αυτό που ζητάμε είναι με νόμο να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, καθώς και οι επιχειρήσεις μικρομεσαίων, μεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών. Να υπάρξουν κοινωνικά κριτήρια και να υπάρξει ένα πλαφόν για τους πλειστηριασμούς, όχι κάτω των 50.000 ευρώ σε χρέη για “κόκκινα” δάνεια. Διότι γινόμαστε μάρτυρες πλειστηριασμών για 10.000 ευρώ και για 15.000 ευρώ!

Επίσης προτείνουμε να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση της εταιρείας διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων για την υποβολή κατάλληλης και βιώσιμης πρότασης για τους δανειολήπτες».

Στο σημείο αυτό, ο Μπάμπης Λεκάκης επισημαίνει ότι «μέχρι σήμερα οι πιστωτές δεν ήταν υποχρεωμένοι να καθίσουν στο τραπέζι με τους οφειλέτες για υποχρεωτική εφαρμογή του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, τον οποίο τις επόμενες μέρες θα ψηφίσει η κυβέρνηση. Πρέπει να υποχρεούνται οι πιστωτές να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητάνε. Νομίζουμε ότι, αν λειτουργήσει ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός, θα λύσει πολλά προβλήματα».

Παράλληλα, η ΟΕΒΕΝΗ προτείνει «την αύξηση των νέων εισοδηματικών κριτηρίων των δαπανών διαβίωσης και των ορίων που έχουν τεθεί για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού που επικρατούν, καθώς έχουν ξεπεραστεί τα πραγματικά και τα καθορισμένα όρια».

Σύμφωνα με τον Μπάμπη Λεκάκη, η διοίκηση της ΟΕΒΕΝΗ θα καταθέσει στη συνεδρίαση των φορέων 12 προτάσεις.

«Θεωρούμε ότι, αν υιοθετηθούν έστω και οι μισές προτάσεις μας από την κυβέρνηση, ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία θα ξεπεραστεί», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Οι προτεραιότητες

Στην ερώτησή μας σχετικά με τις προτεραιότητες της νεοεκλεγείσας διοίκησης, εκτός από τα “κόκκινα” δάνεια, ο πρόεδρος της οργάνωσης αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος που ταλανίζει τις επιχειρήσεις της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας. Εξάλλου, τονίστηκε παράλληλα η ανάγκη «τα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της ΟΕΒΕΝΗ να έχουν πιο καλή και πιο συχνή επαφή με την Ομοσπονδία, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν και να είναι πιο δραστήρια και να συμμετέχουν πιο ενεργά στα δρώμενα των επαγγελματικών δυσκολιών που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου.

Μετά από μυστική ψηφοφορία - Η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας

Μετά από διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας εκλέχτηκε το νέο προεδρείο για τα επόμενα τρία χρόνια, με τη σύνθεση του Δ.Σ. να έχει ως ακολούθως: πρόεδρος Χαράλαμπος Λεκάκης, Α’ αντιπρόεδρος Ιωάννης Σμυρνάκης, Β’ αντιπρόεδρος Αντώνιος Αλεξάκης, γενικός γραμματέας Νικόλαος Λειβαδιωτάκης, αναπληρώτρια γραμματέας Μαρία Αντωνακάκη-Χαλβατζή, ταμίας Αδαμαντία Πικράκη, αναπλ. ταμίας-έφορος Ηρακλής Δαριβιανάκης και μέλη Βασίλειος Δαφέρμος, Μανόλης Δρετάκης, Λυκούργος Καργάκης, Χρήστος Κουζούλογλου, Ιωάννης Μανιώρος, Ηλίας Σπυριδάκης, Κώστας Σταυρουλάκης, Μανόλης Στεφανάκης, Κώστας Στριλιγκάς, Παράσχος Τζόρβας, Πηνελόπη Φανουράκη, Κώστας Φραγκιαδάκης, Κώστας Φυσαράκης και Αριστείδης Ψαράκης.

Παράλληλα συγκροτήθηκε σε σώμα και η νεοεκλεγείσα Ελεγκτική Επιτροπή, όπου μετά από ψηφοφορία η σύνθεσή της έχει ως εξής: πρόεδρος Κατερίνα Γεωργουδάκη και μέλη οι Μανόλης Αποστολάκης και Ζαχαρίας Κουγιουμουτζής.

Οι εκλογές

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκλογές της ΟΕΒΕΝΗ είχαν διεξαχθεί την Τετάρτη 1 Μαρτίου, για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και των αντιπροσώπων στη ΓΣΕΒΕΕ. Τα αποτελέσματα για την εκλογή Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής έχουν ως εξής: Ψήφισαν 128 από τους 139 εκλεγμένους αντιπροσώπους των σωματείων-μελών.

Πρώτος αναδείχτηκε ο συνδυασμός “Ενωμένη Ομοσπονδία” με 124 ψήφους και δεύτερη η “Αγωνιστική Συνεργασία ΕΒΕ” με 3 ψήφους, ενώ 1 ψήφος ήταν άκυρη. Ο πρώτος συνδυασμός εξέλεξε 21 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο και 3 μέλη στην Ελεγκτική Επιτροπή, ενώ κανένα μέλος δεν εξέλεξε ο δεύτερος συνδυασμός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News