Αγία Πελαγία: Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων από τις πλημμύρες - «Προσπαθούμε να μείνουμε ζωντανοί» (vid)

Κρήτη
Αγία Πελαγία: Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων από τις πλημμύρες - «Προσπαθούμε να μείνουμε ζωντανοί» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξύπνησαν μνήμες από τη φονική πλημμύρα στην Αγία Πελαγία, όπου έχασαν τη ζωή τους η Ευγενία Κιρίλοβα Σηφάκη και ο Κώστας Βεργάκης. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη τους, με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής. Τραγική φιγούρα ο σύζυγος της Ευγενίας, ο οποίος άφησε λίγα λουλούδια στον τόπο της τραγωδίας
  •  Τρισάγιο για τα θύματα της φονικής πλημμύρας
  • Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά
  • Λίγα λουλούδι για την αγαπημένη μου Ευγενίου - Τραγική φιγούρα ο σύζυγος
  • «Προσπαθούμε να μείνουμε ζωντανοί»
  • Σκηνικό εγκατάλειψης μοιάζει η Αγία Πελαγία, όπου πέντε μήνες μετά από τη φονική πλημμύρα, δημότες προχώρησαν σε διαμαρτυρία σήμερα για τα όσα έχουν βαλτώσει στο τουριστικό θέρετρο αλλά και για τα όσα δεν έχουν δρομολογηθεί για την ασφάλεια δημοτών και επισκεπτών από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Σκοπός της αντίδρασης ήταν η αποφυγή τραγικών εικόνων όπως αυτές που έζησαν και αποτυπώθηκαν στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης  στις 15 Οκτωβρίου του 2022. Νωρίτερα, τελέστηκε τρισάγιο στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι από τα ορμητικά νερά, ενώ τραγική φιγούρα ήταν ο σύζυγος της Ευγενίας Κιρίλοβα Σηφάκη, ο οποίος ελπίζει να μην ξανασυμβούν αυτές οι εφιαλτικές στιγμές. 

    Ειδικότερα, ξύπνησαν σήμερα οι μνήμες από τη φονική πλημμύρα στην Αγία Πελαγία, όπου έχασαν τη ζωή τους η Ευγενία Κιρίλοβα Σηφάκη και ο Κώστας Βεργάκης. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη τους, με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής. Τραγική φιγούρα ο σύζυγος της Ευγενίας, ο οποίος άφησε λίγα λουλούδια στον τόπο της τραγωδίας. 

    Ο σύζυγος της νεκρής κ. Ευγενίες Κιρίλοβα, κ. Μιχάλης Σηφάκης, μίλησε στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ ΤV τονίζοντας: «Προσπαθούμε να μείνουμε ζωντανοί γιατί έτσι πρέπει. Να μεγαλώσουν τα παιδιά. Να συνεχίσει η οικογένεια. Δεν έχω ακόμη τη δύναμη να συγκεντρωθώ και να δω τι θα κάνω. Κάθε μέρα υπάρχει θλίψη. Κάθε μέρα, δεν είμαστε καλά», είπε.

    «Προσπαθούμε να μείνουμε ζωντανοί»

    «Αυτό που θα θυμάται πάντα είναι το βλέμμα και το χαμόγελο της Ευγενίας. Προσπαθούμε να μείνουμε ζωντανοί», δήλωσε ο Μιχάλης Σηφάκης. «Κατεβήκαμε με ένα σχοινί και βλέπουμε τους εφιάλτες. Ήταν μια λάσπη και δεν μπορούσες να το ξεκαθαρίσεις. Αυτό είναι το παράπονό μου. Έπρεπε εκείνη την ώρα να τη βρούμε. Τη χάσαμε με άσχημο τρόπο», υποστήριξε.

    «Πρέπει να πνιγούμε για να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο;»

    Άλλος κάτοικος της περιοχής, εμφανώς αγανακτισμένος από τη συνολική κατάσταση που επικρατεί πέντε μήνες μετά την τραγωδία, είπε: «Πρέπει να πνιγούμε για να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο; Εάν δεν πνιγόμασταν, υπήρχε σχέδιο και όραμα για την περιοχή; Τίποτε. Έπρεπε να πνιγούμε για να πουν ότι κάτι θα κάνουν».

    Παράλληλα ένας άλλος νεαρός κάτοικος αναφέρει: «Γίνεται κινητοποίηση γι’ αυτό το λόγο. Μέχρι και τώρα, δεν υπάρχει μια σοβαρή αποκατάσταση και έχουν αγανακτήσει οι άνθρωποι».

    Την ίδια ώρα μία άλλη δημότης της περιοχής είπε: «Η κατάσταση στην Αγία Πελαγία είναι κατάσταση εγκατάλειψης. Θέλουμε άμεσα λύσεις. Έρχεται η καλοκαιρινή σεζόν. Θέλουμε να δουλέψουμε με ασφάλεια».

    «Πόσες θυσίες ακόμη;»

    Όχι άλλα θύματα από πλημμύρες. Πόσες θυσίες ακόμη; Όχι στην υποβάθμιση της περιοχής, τα μηνύματα που έστειλαν τα μικρά παιδιά. Είναι κοινό αίτημα, μικρών και μεγάλων της περιοχής, πως δε θα ανεχτούν περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής της Αγίας Πελαγίας.

    Υπάρχουν και εκείνοι οι δημότες που εξαπέλυσαν πυρά έναντι των δημοτικών αρχών. Όπως διεμήνυσε κάτοικος της περιοχής: «Το μόνο που είδαμε από θέμα δήμου είναι να βοηθήσει στο ζήτημα της καθαριότητας των δρόμων και από εκεί και πέρα τίποτα άλλο».

    Στο τουριστικό θέρετρο επικρατεί κλίμα ανασφάλειας, με δημότες και επαγγελματίες να νιώθουν την ίδια ώρα, πικρία για τα όσα δεν έχουν υλοποιηθεί στη περιοχή τους, πέντε μήνες από τις εικόνες καταστροφής και λίγες ημέρες πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν. 

    Η επιχειρηματίας και δημοτική σύμβουλος, Εύη Αποστολάκη μίλησε στο neakriti.gr και στην  ΚΡΗΤΗ ΤV εξηγώντας πως: «Υπάρχει και το αλλά σε μια πανέμορφη περιοχή. Γιατί δε στηρίχθηκε αυτό το πεντάμηνο; Τι προτίθεται να γίνει από εδώ και πέρα για να προστατευτεί η περιοχή; Πιστέψτε με πως η αγωνία είναι μεγάλη. Δεν έχει περάσει η αγωνία μας μήπως πεθάνουν πάλι άνθρωπο ή καταστραφούν οι επιχειρήσεις σε μια επόμενη πλημμύρα».

    Δημότες αναφέρθηκαν στα κακώς κείμενα και με την οργή τους να πλημμυρίζει με φόντο τον απέραντο σκουπιδότοπο, πλησίον του πρώην γηπέδου… 

    «Πλημμύρισε η Αγία Πελαγία και έφεραν εδώ όλα τα σκουπίδια. Ο δήμος δε δίνει σημασία. Τον έχουμε ειδοποιήσει επανειλημμένα αλλά τίποτα. Κανένας δε δίνει σημασία. Μόνο η παραλία τους ενδιαφέρει; Έχω δει με τα μάτια μου αμάξι του δήμου να καθαρίζει την παραλία και έπειτα να φεύγει» αναφέρει κάτοικος ο οποίος εμφανώς αγανακτισμένος απορεί για τη στάση της δημοτικής αρχής. 

    Πρόκειται όπως τόνισαν για φερτά υλικά και όχι μόνο που συγκεντρώθηκαν στο σημείο από την φονική πλημμύρα του περασμένου Οκτωβρίου, καλώντας τη δημοτική αρχή να προχωρήσει στον καθαρισμό του επίμαχου χώρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News