Ηράκλειο: Αλλάζουν, μετά τον σάλο, τα υδρόμετρα - Ρύθμιση «ανάσα» για τις οφειλές καταναλωτών στη ΔΕΥΑΗ (vid)

Κρήτη
Ηράκλειο: Αλλάζουν, μετά τον σάλο, τα υδρόμετρα - Ρύθμιση «ανάσα» για τις οφειλές καταναλωτών στη ΔΕΥΑΗ (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα, σύγχρονα, ψηφιακά υδρόμετρα που δε θα μετρούν... "αέρα κοπανιστό", εκτινάσσοντας στα ύψη τους λογαριασμούς του νερού τοποθετεί τώρα στις Βασιλειές η ΔΕΥΑΗ - Ανοίγει ο δρόμος για την τακτοποίηση οφειλών προς τη ΔΕΥΑΗ

Σε αντικατάσταση όλων των ρολογιών στην περιοχή των Βασιλειών με ψηφιακά, όπου η κατάσταση με τον “κοπανιστό αέρα” εξαιτίας των “ευαίσθητων” ρολογιών είχε προκαλέσει “απανωτά εμφράγματα” στους δημότες με λογαριασμούς–“μαμούθ”, όπως είχε αποκαλύψει το neakriti.gr τους τελευταίους μήνες με σειρά δημοσιευμάτων της, προχωράει τώρα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου. Η δέσμευση της διοίκησης της ΔΕΥΑΗ είναι ότι όλα τα ρολόγια στις Βασιλειές θα αντικατασταθούν, ανεξάρτητα από τους δρόμους εκείνους και τις γειτονιές που είχαν το πρόβλημα του αέρα. Πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν να κρατάνε “μικρό καλάθι”, θέλοντας πρώτα στην πράξη να δουν τα αποτελέσματα, ενώ περιμένουν να δουν και τη διόρθωση των λογαριασμών, που μέχρι τώρα έχουν καταγράψει τέτοια ποσά και τόσα κυβικά κατανάλωσης, που όπως καταγγέλλουν οι δημότες της περιοχής, βρίσκονται κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου!

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του neakriti.gr, από τον Μάιο του 2022 και μετά, ο κόσμος στις Βασιλειές ξεσηκώθηκε και συχνά επιτροπές των κατοίκων πήγαιναν στη ΔΕΥΑΗ, κρατώντας τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς στα χέρια και απαιτώντας εξηγήσεις για ποσά που έφταναν μέχρι και τις… 7 χιλιάδες ευρώ!

Από την πρώτη στιγμή, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης υποσχόταν ότι το πρόβλημα θα λυνόταν. Αλλά ακόμα και τα ποσά που μειώθηκαν δραστικά κατόπιν ενστάσεων, στην πορεία των μηνών που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα “ξαναφούσκωσαν” με τον ίδιο τρόπο, αφού οι δείκτες των ρολογιών που τοποθετήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, χωρίς οι κάτοικοι να έχουν την παραμικρή ενημέρωση, εξακολουθούσαν να γυρνάνε σαν… “ανεμόμυλος”.

Έτσι, τις τελευταίες μέρες, πράγματι γίνεται πράξη η δέσμευση Βουρεξάκη, αλλά μία σειρά από αναπάντητα ερωτηματικά εξακολουθούν να ταλανίζουν τους κατοίκους.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου στις Βασιλειές

Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ο ίδιος ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη, τον διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Μανόλη Κοσμαδάκη και τη διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας Πόπη Τζαβλάκη επισκέφθηκαν τα σημεία όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αντικατάστασης των παλιών υδρομέτρων.

Σε δήλωση του, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε χαρακτηριστικά:

«Με την τοποθέτηση των νέων υδρομέτρων ψηφιακής τεχνολογίας θα υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης των λογαριασμών του νερού χωρίς καθυστερήσεις αλλά και με αξιοπιστία, αφού οι μετρήσεις θα γίνονται πλέον με ακρίβεια. Βρεθήκαμε σήμερα στις Βασιλειές απ’ όπου και ξεκίνησε η τοποθέτηση των νέων υδρομέτρων, καθώς είχε παρατηρηθεί πρόβλημα με διογκωμένους λογαριασμούς νερού στην περιοχή, ζήτημα που πιστεύω ότι με την τοποθέτηση των νέων υδρομέτρων επιλύουμε οριστικά».

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η χθεσινή δήλωση του προέδρου της ΔΕΥΑΗ Γιώργου Βουρεξάκη στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τη Γεωργία Μακάκη.

Αλλά και ο σύμβουλος της διοίκησης της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Στειακάκης μας έλεγε χθες Δευτέρα 13 Μαρτίου, ότι το Δ.Σ. της Επιχείρησης αυτή την ενημέρωση έχει. Ότι με τα νέα ψηφιακά ρολόγια θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του αέρα σε απόλυτο βαθμό. «Είναι υπερσύγχρονα και ακριβά ρολόγια. Μας είπαν οι αρμόδιοι ότι δε θα υπάρξει ξανά πρόβλημα από την καταγραφή αέρα», σύμφωνα με τον Γιώργο Στειακάκη.

Αλλά και στην παλιά πόλη του Ηρακλείου εγκαθίστανται 5.600 τηλεμετρικά ψηφιακά υδρομέτρων, σε πελάτες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Άρδευσης Ηρακλείου, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για ένα ευφυές σύστημα εντοπισμού διαρροών, που αποκτά η ΔΕΥΑΗ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Φτάνει να διαπιστωθεί εάν και στις Βασιλειές τοποθετούνται τα ίδια ρολόγια ή πρόκειται για παρόμοια, ενώ κάποια ψηφιακά στις Βασιλειές είχαν τοποθετηθεί και στο παρελθόν, που έγραφαν όμως και αυτά αέρα, όχι όπως τα συμβατικά. Αυτό μας είπε χθες κάτοικος της περιοχής, ευελπιστώντας να είναι αυτά τα υδρόμετρα πραγματικά σύγχρονα και διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα.

Ερωτηματικά ως προς τους ανεξόφλητους λογαριασμούς

Στο μεταξύ, ενώ τίθενται υπό δοκιμασία από τους ίδιους τους κατοίκους τα νέα ρολόγια στις Βασιλειές, ώστε να διαπιστώσουν και οι ίδιοι ότι πράγματι λειτουργούν χωρίς να γράφουν τον αέρα, υπάρχουν και τα ερωτήματα με τους απλήρωτους λογαριασμούς. Δηλαδή, όπως είναι φυσικό, από τη στιγμή που ξεκίνησαν να έρχονται οι λογαριασμοί-“μαμούθ”, ο κόσμος αδυνατεί να τους πληρώσει. Μάλιστα, ο ίδιος ο Γιώργος Βουρεξάκης είχε δεσμευτεί μέσω του Ράδιο 98,4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη ότι οι δημότες μπορούν στις περιοχές αυτές να πληρώνουν μόνο τα πάγια. Και ότι κάποια στιγμή σύντομα θα διορθωθούν τα ποσά. Σήμερα, οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναμονή. Τα ψηφιακά ρολόγια που μπαίνουν έχουν την ένδειξη μηδέν. Τι θα γίνει, όμως, με τα απλήρωτα υπόλοιπα στους λογαριασμούς νερού του κάθε νοικοκυριού; Όπως μας λένε οι κάτοικοι, περιμένουν να δουν τους νέους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς τους για να ξέρουν τι ισχύει, ώστε να πράξουν τα ανάλογα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News