Διασωληνωμένοι και εκτός ΜΕΘ με τις «ευλογίες» Γκάγκα! - Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζητούν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Διασωληνωμένοι και εκτός ΜΕΘ με τις «ευλογίες» Γκάγκα! - Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζητούν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για απαράδεκτη και επικίνδυνη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ: «Δε θα γίνουμε “σταθμάρχες” ανθρωπίνων λαθών πίσω από τις Εντατικές»

«Νέοι “σταθμάρχες” ανθρώπινων λαθών δε θα γίνουμε», είπε στο neakriti.gr, με αφορμή μία εγκύκλιο που προκαλεί “πάγωμα” προσλήψεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μέσα από την εξυπηρέτηση διασωληνωμένων ασθενών από... γιατρούς στις κλινικές, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης. Καλεί μάλιστα και τον εισαγγελέα να παρέμβει, με αφορμή την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, ενώ εκφράζει και την κάθετη αντίδρασή του με την αύξηση των υπερωριών των γιατρών, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, που είχε τις προηγούμενες μέρες αναστείλει τη λειτουργία της λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, η Μίνα Γκάγκα χθες Δευτέρα 13 Μαρτίου, εξέδωσε μια απαράδεκτη και επικίνδυνη εγκύκλιο, με την οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για «τη λειτουργία τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων-Παιδιών».

«Το υπουργείο πετάει το “μπαλάκι” και την ευθύνη για τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών στους γιατρούς και τους νοσηλευτές κλινικών, οι οποίοι όμως δεν είναι εξειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ», σύμφωνα με την καταγγελία.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει: «“Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ασθενείς ορόφου, σε κλινικές, διασωληνωμένοι. Αν όμως υπάρχουν, ανήκουν στην εποπτεία της κλινικής που τους νοσηλεύει και οι γιατροί της ΜΕΘ έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο”.

Κυνική ομολογία ότι οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα δεν επαρκούν κι ότι δεν πρόκειται να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν όσες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές στα νοσοκομεία, όπως στο δικό μας.

Μετά το “δεν υπάρχουν μελέτες για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ”, “διασωληνώνουμε κι όπου βγει”, γιατροί και νοσηλευτές κλινικών “αναλάβετε κι όπου βγει...” κι ας έχετε στην επίβλεψή σας 25 και 30 ασθενείς και χωρίς να έχετε την απαιτούμενη εξειδίκευση κι εμπειρία! Αν αυτή η πολιτική δεν είναι προδιαγραφή εγκλήματος, τότε τι είναι;», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

«Είναι ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε στο neakriti.gr χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, καλώντας μέχρι και τον εισαγγελέα Ηρακλείου να παρέμβει, μετά την έκδοση και τη δημοσιοποίηση αυτής της εγκυκλίου, που έρχεται να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για τις ανθρώπινες ζωές όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και χρειάζεται να μπουν και να νοσηλευτούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά λόγω έλλειψης κρεβατιών τοποθετούνται σε κρεβάτια κλινικών.

«Δηλαδή, τι λέει η εγκύκλιος ουσιαστικά; Εφόσον δεν υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ, οι ασθενείς θα μπορούν να περιθάλπονται και σε θαλάμους κλινικών. Και την ευθύνη θα την έχουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές της κλινικής, που δεν έχουν την εμπειρία, την ειδίκευση και την εξειδίκευση», σύμφωνα με όσα λέει ο συνδικαλιστής.

«Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και πρέπει να ξεσηκώσει τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, στις δύο ΜΕΘ που έχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ουσιαστικά μιλάμε για 26 κρεβάτια που δε λειτουργούν όλα, λόγω υποστελέχωσης νοσηλευτικού προσωπικού. Το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει 6 νοσηλευτές και τα 26 κρεβάτια θα έπρεπε, με βάση τα διεθνή δεδομένα, να έχουν περίπου 100 νοσηλευτές. Και έχουν μόλις 60 νοσηλευτές. Και από αυτούς, πάνω από το 50% είναι συμβασιούχοι. Δηλαδή εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης ή εργαζόμενοι που μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποχωρήσουν γιατί έχουν βρει κάτι άλλο να κάνουν», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη.

«Επομένως, η Πολιτεία, αντί να εξασφαλίσει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν τα κλειστά σήμερα κρεβάτια της Εντατικής στο νησί μας, ουσιαστικά σπρώχνει ασθενείς που πρέπει να τύχουν στοχευμένης νοσηλείας σε απλούς θαλάμους. Αυτό είναι απαράδεκτο, αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο, και θα πρέπει και ο εισαγγελέας να παρέμβει σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Εμείς σαν εργαζόμενοι το έχουμε εντοπίσει. Συμβαίνει διαχρονικά το φαινόμενο αυτό, να νοσηλεύονται άνθρωποι με αναπνευστήρα σε απλούς θαλάμους. Αλλά τώρα πλέον έρχεται και το επισημοποιεί με εγκύκλιό του και αποδέχεται αυτή την τραγική κατάσταση το υπουργείο Υγείας»...

Επαναλειτουργεί η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Στο μεταξύ, μετά την παύση λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ λόγω έλλειψης προσωπικού, βρέθηκε πάλι μια μεσοβέζικη λύση από τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ με την αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών, κάτι όμως που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους εκπροσώπους των εργαζομένων για πολλούς λόγους, που δε σχετίζονται μόνο με συνδικαλιστικά θέματα, αλλά κυρίως σχετίζονται με θέματα ασφάλειας των ίδιων των παιδιών.

«Κάτω από την πίεση των γιατρών κατά κύριο λόγο», σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη, «για άλλη μια φορά η διοίκηση προσπάθησε να κατευνάσει την αγανάκτηση των γιατρών και του προσωπικού. Με το να παρουσιάζει ότι η προκήρυξη των 600 γιατρών, εκ των οποίων 2 θα είναι θέσεις παιδοψυχιάτρων, επιδίωξε για άλλη μια φορά να έχει τη συναίνεση, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί η κλινική κάτω αυτό το απαράδεκτο καθεστώς: Δηλαδή, καθένας από τους γιατρούς να κάνει τέσσερις και πέντε εφημερίες. Να εργάζεται σε χώρους που είναι ακατάλληλοι για παιδιά σε περιορισμένους χώρους, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προαυλισμού αυτών των παιδιών. Οι γιατροί για άλλη μια φορά έδειξαν διάθεση κατανόησης στις οικογένειες. Κατά τη γνώμη μας, όμως, δε δόθηκε καμία λύση. Δηλαδή, εξωτερικά ιατρεία τακτικά. Κάποιος γονιός που θέλει να κλείσει ραντεβού, δεν μπορεί. Δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας γιατρός. Έχει κλείσει το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο επί της ουσίας. Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί θέλει η κυβέρνηση να βάλει στο παιχνίδι τους ιδιώτες και τις ΜΚΟ. Γι’ αυτό και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που τους δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ανά την Ελλάδα και εδώ στην Κρήτη, καθώς και σε ΜΚΟ. Τώρα θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, για να μη θρηνήσουμε θύματα, όπως έγινε και στα Τέμπη με τα τρένα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News