Ηράκλειο: Προβληματισμός για τα 30 εκατ. ευρώ που έγιναν «αέρας» σε 4 χρόνια - Άδειο ταμείο περιμένει τη νέα δημοτική Αρχή

Κρήτη
Ηράκλειο: Προβληματισμός για τα 30 εκατ. ευρώ που έγιναν «αέρας» σε 4 χρόνια - Άδειο ταμείο περιμένει τη νέα δημοτική Αρχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάχυτος προβληματισμός, ανησυχία και “βολές” στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για τον νέο δημοτικό προϋπολογισμό με φόντο την... κατάρρευση του αποθεματικού του Δήμου

Ελάχιστο, μηδενικό ή ακόμα-ακόμα και ελλειμματικό δημοτικό ταμείο κινδυνεύει να παραλάβει στα χέρια της, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στην αρχή του 2024, η επόμενη δημοτική Αρχή Ηρακλείου (όποια κι αν είναι αυτή) που θα προκύψει από την κάλπη του ερχόμενου Οκτωβρίου!

Όπως αποτυπώθηκε ανάγλυφα κατά τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση όπου καταψηφίστηκε μεν, αλλά βάσει θεσμικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση θα ισχύει κανονικά ο νέος δημοτικός προϋπολογισμός, το ταμείο όχι μόνο συρρικνώθηκε από τα 46 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι και τα 55 εκατ. ευρώ που ήταν πριν μόλις τρία χρόνια στα 25 εκατ. ευρώ, αλλά μειώνεται με τέτοια πλέον γεωμετρική εξέλιξη, που θα έχει αδειάσει τελείως είτε σε 2 χρόνια, όπως είναι η επίσημη εκτίμηση της δημοτικής Αρχής, είτε ακόμα και μέσα στο 2023, αν λάβει κανείς υπόψη την επισήμανση του επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλία Λυγερού, ότι στην πραγματικότητα, με βάση απλήρωτες υποχρεώσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ, το αποθεματικό δεν είναι 25 αλλά 19 εκατ. ευρώ, με τον Δήμο να πρέπει να πληρώσει 20 εκατ. ευρώ μόνο σε εργολάβους για χρηματοδοτούμενα από ιδίους πόρους έργα μέσα στο 2023!

Είτε με το ένα σενάριο, είτε με το άλλο, αν δε βρεθεί τρόπος ανάσχεσης της κατάστασης, μέσα στην προσεχή 2ετία, όπως παραδέχτηκε χθες η πλευρά της δημοτικής Αρχής, το ταμειακό διαθέσιμο θα μηδενιστεί. Και αν συμβεί αυτό, τότε ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε μία εκ των δύο οδυνηρών επιλογών, είτε να καταφύγει σε δανεισμό, είτε να τεθεί σε καθεστώς κρατικής οικονομικής επιτήρησης...

Το τις πταίει και φτάσαμε στην κατάρρευση του άλλοτε κραταιού δημοτικού ταμείου, που αριθμούσε 55 εκατ. ευρώ και έχει πέσει, μέσα σε λιγότερο από μία 3ετία, στα 25 εκατ. ευρώ, βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης... Με τα υπόλοιπα αριθμητικά, λογιστικά στοιχεία του νέου δημοτικού προϋπολογισμού, που στα χαρτιά ανέρχεται στα 247 εκατ. ευρώ αλλά στην πράξη τα ποσά είναι πολύ χαμηλότερα, να περνά, όπως ήταν επόμενο, σε δεύτερη μοίρα...

Οι εξηγήσεις της αντιδημάρχου Οικονομικών

Ως βασικές αιτίες πίσω από την τεράστια συρρίκνωση του δημοτικού ταμείου, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη επικαλέστηκε έκτακτες καταστάσεις και γεγονότα που έπληξαν την παγκόσμια οικονομία, όπως η παρατεταμένη κατάσταση με την πανδημία του COVID-19, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας, ιδίως μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και τα οποία, όπως τόνισε, δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν αλώβητα τα οικονομικά του Δήμου, που αναγκαστικά έπρεπε να καλύψει οικονομικά ένα σωρό μέτωπα μέσα από το αποθεματικό του Δήμου.

Η ίδια παρέθεσε, μάλιστα, συγκεκριμένα νούμερα ως προς την απώλεια εσόδων που υπέστη το ταμειακό αποθεματικό του Δήμου, λόγω της αύξησης των εισφορών στον ΕΣΔΑ, την απώλεια εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη λόγω του φαινομένου πολλών απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, την απώλεια εσόδων από τη μείωση του δημοτικού φόρου, την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους για τον ίδιο τον Δήμο, με αποκορύφωμα το ηλεκτρικό ρεύμα που εκτοξεύτηκε από τα 4 στα 7 εκατ. ευρώ, την ανάγκη αναδιάρθρωσης συμβάσεων λόγω των ανατιμήσεων, τις έκτακτες δαπάνες για τον COVID κ.λπ.

«Δεν έγιναν όλα αβασάνιστα, αλλά έγιναν με ειλικρίνεια. Κανένα ταμείο, κανένα πορτοφόλι δεν είναι ανεξέλεγκτο. Η δημοτική Αρχή είχε κατηγορηθεί παλαιότερα ότι μάζευε χρήματα, χρήματα που όμως χρειάστηκαν στην πράξη όταν ήρθαν τα δύσκολα γεγονότα.

Υπάρχει, δυστυχώς, άλλη σελίδα πλέον στα οικονομικά μας, ναι, αλλά δεν υπάρχει απραξία», ανέφερε, κλείνοντας την εισήγησή της, η αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Δριμύ “κατηγορώ” από την αντιπολίτευση

«Υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις και παγκόσμια γεγονότα που σίγουρα επηρέασαν τα οικονομικά και εδώ στον Δήμο μας, αλλά ευθύνεται πολιτικά και η δημοτική Αρχή που έχει έλλειψη σχεδιασμού, έλλειψη λύσεων», επισήμαναν, έστω και από διαφορετικές οπτικές, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Παράλληλα εξαπέλυσαν δριμείες βολές κατά της δημοτικής Αρχής σε πολλά παράλληλα μέτωπα, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για έλλειψη οράματος και παραγωγής έργου, για αντιδημοκρατικές λογικές και αντιθεσμικές νοοτροπίες, για φάμπρικα απευθείας αναθέσεων και πρόσληψης ειδικών συμβούλων, αλλά και για ένα συστηματικό “γαϊτανάκι” αναμορφώσεων του προϋπολογισμού...

«Στην τελευταία στροφή της δημοτικής περιόδου ακούσαμε μια αντιδήμαρχο Οικονομικών που προσπάθησε δυνητικά να απολογηθεί για όλα τα δεινά που συμβαίνουν στην ανθρωπότητα. Άκουσα με έκπληξη να λέει για τη μείωση δημοτικών φόρων που δεν ήθελε, αλλά αναγκάστηκε να υπηρετήσει μετά από απόφαση που λήφθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου πέρυσι.

Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε καταγραφή των προβλημάτων, αλλά να δώσουμε λύσεις. Εδώ είμαστε για να στύψουμε τα μυαλά μας να δώσουμε λύσεις και να οργανώσουμε το όραμά μας. Λείπει η εκπόνηση ενός αξιόπιστου στρατηγικού σχεδιασμού για τον Δήμο. Σήμερα θέλαμε πολιτικές απαντήσεις, είναι εμφανής η έλλειψη στόχων, μεθόδων, σχεδίου, δυστυχώς, και προφανώς καταψηφίζουμε», ανέφερε ο Γιώργος Αγριμανάκης εκ μέρους της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη.

«Και οι τέσσερις προϋπολογισμοί αυτής της δημοτικής θητείας σας παρουσιάζουν μια συνεχόμενη απώλεια εσόδων και αύξηση, στον αντίποδα, των δαπανών! Το μελετήσατε αυτό; Πάρθηκαν κάποια μέτρα για να αντιστρέψετε την κατάσταση; Στην πραγματικότητα το ταμειακό υπόλοιπο δεν είναι 25 εκατ. ευρώ, είναι 18-19 εκατ. ευρώ. Ήδη δηλαδή είναι προβληματικός ο Δήμος στη λειτουργία. Βάλτε και ΔΕΠΑΝΑΛ, ΔΕΥΑΗ και οργανισμό, τρεις χώρους που θέλουν να πάρουν λεφτά από τον Δήμο που πρέπει να τα δει ως παιδιά του με στοργή και να τα χρηματοδοτήσει. Ένα ποσό πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ έχει κατοχυρωθεί με απευθείας αναθέσεις. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος. Πόσο; Μπορεί ακόμα και 50% παραπάνω! Ανταποδοτικά και έργα μαζεύουν 5 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσαν να είναι τώρα στο δημοτικό ταμείο. Δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν έργα με ιδίους πόρους που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, με χρόνο υλοποίησης το 2024. Το απλήρωτο ποσό είναι 40 εκατ. ευρώ. Φέτος θα πρέπει να δώσουμε 20 εκατ. ευρώ για έργα που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους. Τι να υπερψηφίσουμε τελικά; Την ανικανότητα διοίκησης; Την έλλειψη οράματος και σχεδιασμού;», ανέφερε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός.

«Η διοίκηση, κεντρική και τοπική, δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τις λαϊκές ανάγκες. Φάνηκε με τους σεισμούς, τις πλημμύρες και τώρα με την τραγωδία στα Τέμπη. Φαίνεται και με τον προϋπολογισμό που φέρνετε εδώ σήμερα εσείς.

Ο προϋπολογισμός είναι εργαλείο άσκησης πολιτικής. Αφορά στις επιλογές σας, δεν είναι μόνο αριθμοί.

Προτεραιότητα για τη δημοτική Αρχή και για τις δήθεν αντιπολιτευόμενες παρατάξεις δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες. Έχετε αποδεχτεί ένα ρόλο Δήμου-επιχείρησης και το στηρίζετε με νύχια και με δόντια», επισήμανε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Βρύσαλης.

«Ποτέ δεν πήρατε στα σοβαρά τις δυνατότητες αυτής της πόλης και της ενιαίας φωνής του Δήμου. Οι διαπαραταξιακές επιτροπές ήταν το άλλοθί σας. Αλλά στην πραγματικότητα ήταν διάλογος κωφών, γιατί δε θέλετε να ακούσετε τι σας λένε οι άλλοι.

Αλήθεια, γιατί χρειαστήκατε 5 μήνες για την εισήγηση του νέου προϋπολογισμού; Μα, απλά γιατί δεν μπορούσατε να συμφωνήσετε μεταξύ σας. Βλέπετε, ο καθείς έχει το δικό του “μαγαζί” και δε συναντιέται με τον άλλο αντιδήμαρχο π.χ.!

Τα λεφτά που λείπουν να τα ψάξετε και στις σπατάλες που έγιναν από ’δω και από ’κει. Π.χ. στις ατελείωτες εκδηλώσεις του ενός και του άλλου», υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης “Συν-Εργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Δυστυχώς, τα οικονομικά δεδομένα δεν επέτρεψαν να γίνουν υπερβάσεις οραματικές. Εκφράζω τη λύπη μου που σε χρόνια δύσκολα δεν καταφέραμε οράματα, όπως π.χ. η αγορά του Λυκείου “Κοραής” για τις ανάγκες της Βικελαίας ή η απαλλοτρίωση του οικοπέδου μεταξύ πάρκου Γεωργιάδη και πλατείας Ελευθερίας για να σώζαμε και το Ηρώον», ανέφερε ο Μανόλης Βασιλάκης από την “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News