Στη Βουλή τα προβλήματα των αλιέων του νομού Ηρακλείου

Ηράκλειο
Στη Βουλή τα προβλήματα των αλιέων του νομού Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με θέμα “Τα οξυμμένα προβλήματα των αλιέων του νομού Ηρακλείου”, θέμα που είχε αναδείξει προ ημερών και το neakriti.gr, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι ψαράδες του νομού Ηρακλείου, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Τη στιγμή που το λειτουργικό κόστος έχει ανέβει δραματικά, ενώ πληρώνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων και ενώ το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί, χρεώνονται και με τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη τους, όπως σημειώνουν.

Βάσει των παραπάνω, και όχι μόνο, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με θέμα “Τα οξυμμένα προβλήματα των αλιέων του νομού Ηρακλείου”, θέμα που είχε αναδείξει προ ημερών και το neakriti.gr.

Όπως αναφέρει ο κ. Συντυχάκης στην ερώτησή του, «άλλο ένα οικονομικό βάρος είναι και τα τέλη ελλιμενισμού στο αλιευτικό καταφύγιο Ηρακλείου, που πληρώνουν όλα τα σκάφη, μέχρι και τα πιο μικρά (παραδοσιακά σκαριά). Κι ενώ οι αλιείς βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, τα τέλη όχι μόνο έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2022, αλλά μπαίνει ως καταληκτική ημερομηνία εξόφλησής τους η 31-3-2023, με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (Ο.Λ.Η.). Ταυτόχρονα, ο Ο.Λ.Η. επιβάλλει στους ψαράδες χαράτσι για την ανέλκυση-καθέλκυση των σκαφών, την οποία πραγματοποιούν οι ίδιοι και όχι οι υπηρεσίες του Ο.Λ.Η. Ακόμα, ζητά υπερημερίες από την πρώτη στιγμή που θα βγει το σκάφος στη στεριά για τη συντήρησή του.

Αγανάκτηση επίσης προκαλεί η τιμολόγηση του νερού για το πλύσιμο των αλιευμάτων, με 6 ευρώ το κυβικό μέχρι πρότινος, και τώρα, μετά τις διαμαρτυρίες των ψαράδων, με 3,5 ευρώ, καθώς και η δυσβάσταχτη κοστολόγηση του ρεύματος».

Βάσει των παραπάνω ο βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:

- Για την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας στα σκάφη των βιοπαλαιστών ψαράδων και την μείωση από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (Ο.Λ.Η.) των τελών  ελλιμενισμού και κατάργησή τους για  τα παραδοσιακά σκαριά,

- Για τη μη χρέωση για νερό και ρεύμα και την κατάργηση τελών για την ανέλκυση-καθέλκυση των σκαφών καθώς και των υπερημεριών για τις ημέρες που το σκάφος είναι στη στεριά για τη συντήρησή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News