Ηράκλειο: Η επίσημη απόφαση για τη μετεγκατάσταση Ρομά στα Δύο Αοράκια

Κρήτη
Ηράκλειο: Η επίσημη απόφαση για τη μετεγκατάσταση Ρομά στα Δύο Αοράκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην επικύρωση της νέας χωροθέτησης για τον καταυλισμό περιορίζεται η επίσημη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, παραπέμποντας σε ένα μελλοντικό οδικό χάρτη για το ακριβές πλαίσιο μετεγκατάστασης

«Ξεκινάμε επικυρώνοντας απλώς τη νέα χωροθέτηση και βλέπουμε τα πάντα στην πορεία με ηρεμία», είναι ουσιαστικά το... πνεύμα της επίσημης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού στα Δύο Αοράκια που αναρτήθηκε από τον Δήμο, αντανακλώντας και με τη βούλα την τελική πολιτική κατεθυντήρια γραμμή που δόθηκε στη συνεδρίαση, μετά από μια μαραθώνια, “θερμή” συζήτηση...

Η τελική κατευθυντήρια γραμμή, δεδομένων των έντονων αντιδράσεων τόσο από πλευράς των ίδιων των Ρομά όσο και από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης για κρίσιμες παραμέτρους της όλης υπόθεσης, όπως π.χ. η προτεινόμενη μεταστέγασή τους σε οικίσκους των 40 μόλις τ.μ. ή η μη πρόβλεψη άλλων λύσεων για μετακόμισή τους μεμονωμένα σε σπίτια, ήταν να επικυρωθεί απλώς πολιτικά σε πρώτη φάση η απόφαση μετεγκατάστασης σε νέα χωροθέτηση, στο δυτικό αυτή τη φορά άκρο της δημοτικής έκτασης των 147 στρεμμάτων που έχει εκμισθωθεί στην επενδύτρια εταιρεία “Βήτα Πρώτη”. Εξάλλου, από εκεί και πέρα, όλες οι πτυχές του σχεδιασμού, δηλαδή το πώς θα γίνει η μεταστέγαση, ποιες υποδομές θα γίνουν, τι είδους καταλύματα θα φτιαχτούν και τι έργα θα γίνουν, να αποφασιστούν στο διάβα των επόμενων μηνών μέσω διαβούλευσης και με την ηρεμία που παρέχει, άλλωστε, το γεγονός ότι μιλάμε για ένα εγχείρημα με μακρές, χρονοβόρες διαδικασίες και όχι για μια άμεσα επικείμενη “μετακόμιση” του σημερινού καταυλισμού σε έναν νέο, πολύ πιο οργανωμένο χώρο με πολύ πιο αξιοπρεπείς, σύγχρονες και ανθρώπινες συνθήκες. Νέο χώρο που και αυτός προσδιορίζεται από τη Λότζια ως προσωρινού χαρακτήρα, μιας και, θεωρητικά τουλάχιστον, δίνεται ένας χρονικός ορίζοντας μιας δεκαετίας με απώτερο σκοπό τη σταδιακή ενσωμάτωση των Ρομά στον κοινωνικό ιστό.

Στο πνεύμα ακριβώς αυτό κινείται, όπως διαπιστώνει κανείς, και το τελικό περιεχόμενο της επίσημης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που πάρθηκε κατά πλειοψηφία (καταψήφισε η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”). Σε αυτήν εγκρίνεται απλώς η απόφαση μετεγκατάστασης και η νέα χωροθέτηση με βάση τα τοπογραφικά που συνέταξε το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας διά του προϊσταμένου του Γιώργου Πολυχρονάκη και από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα αφήνονται ανοιχτά, καθώς, όπως σκιαγραφείται, θα αναζητηθεί ένας οδικός χάρτης λύσεων για τους όρους και το ακριβές πλαίσιο της μετακίνησης των Ρομά.

Τι αποφάσισε ακριβώς το Δημοτικό Συμβούλιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, κατά πλειοψηφία:

«1. Εγκρίνει την αποδοχή της αιτήσεως της εταιρείας “Βήτα Πρώτη - Κτηματική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος” με αρ. πρωτ. Δ.Η. 98640/6.10.2022, με την οποία η εταιρεία αποδέχεται τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά εντός του μισθωμένου από αυτήν ακινήτου.

  1. Εγκρίνει, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, την επέμβαση προς μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά στον Δήμο Ηρακλείου, καθώς και το Τοπογραφικό και Χωροθετικό Διάγραμμα Τ1 που συνοδεύει την παρούσα, όπως αυτό συντάχθηκε από τον αν. προϊστάμενο του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας Γιώργο Πολυχρονάκη, διπλωματούχο τοπογράφο μηχανικό, και την αποτυπωμένη σ’ αυτό αρχική Γενική Διάταξη του νέου προτεινόμενου οικισμού, έχοντας υπόψη ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις κατά την πορεία των μελετών και των εγκρίσεων που απαιτούνται. Η έγκριση αφορά στη χωροθέτηση δύο οργανωμένων, διαχωρισμένων, αυτόνομων οικισμών στο δυτικό όριο του ακινήτου, νοτίως του Αστυνομικού Μεγάρου. Το μέγεθος και η ποιότητα των καταλυμάτων, καθώς και κάθε άλλη παράμετρος του σχεδιασμού θα αποτελέσουν αντικείμενο των προβλεπόμενων επόμενων τεχνικών μελετών έως το στάδιο της μελέτης εφαρμογής, που θα τεθούν προς έγκριση σε επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Το κόστος μελετών και έργων που θα απαιτηθούν, σύμφωνα με τον νόμο, θα καθοριστούν βάσει της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων και μελετών μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και των αδειοδοτήσεων.
  2. Εγκρίνει τον ορισμό των Διευθύνσεων Κοινωνικής Ανάπτυξης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας και του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας του Δ.Η., με συντονιστή τον αν. προϊστάμενο του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας Γιώργο Πολυχρονάκη, διπλωματούχο τοπογράφο μηχανικό, για τη σύνταξη του φακέλου μετεγκατάστασης και τη συνολική διαδικασία υποβολής αιτήματος, τη σύνταξη της αιτιολογικής έκθεσης που απαιτείται, τη λήψη των κατά νόμο εγκρίσεων και των βεβαιώσεων καταλληλότητας κατά το άρθρο 4 του Ν. 4280/2014, την παρακολούθηση των μελετών, την υλοποίηση των μελετών μετεγκατάστασης και υποδομών κοινής ωφέλειας και την επίβλεψη κατασκευής και σύνδεσης του νέου οικισμού με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας», αναφέρει η σχετική επίσημη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου όπως αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, ενώ σημειώνεται πως μειοψήφησαν, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Βρύσαλης και Μιχάλης Κασαπάκης.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News