Η οδύσσεια ενός Ηρακλειώτη για μια εξέταση στο ΠΑΓΝΗ - Επιδεινώθηκε η υγεία του και του είπαν «έλα σε 5 μήνες»

Κρήτη
Η οδύσσεια ενός Ηρακλειώτη για μια εξέταση στο ΠΑΓΝΗ - Επιδεινώθηκε η υγεία του και του είπαν «έλα σε 5 μήνες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανέχεια οδηγεί τον κόσμο στο ΕΣΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής - Ο 48χρονος Γιώργος Θεοδώρου με ανεύρυσμα στην καρδιά αναζήτησε ραντεβού με την υποψία επιδείνωσης της υγείας του, αλλά του είπαν «έλα Αύγουστο»

Αναμονή 5-6 μηνών για μια αξονική στεφανιογραφία στο ΠΑΓΝΗ χρειάζεται να υπομείνει ο 48χρονος Γιώργος Θεοδώρου, το δράμα του οποίου έχει φέρει από τα τέλη Ιανουαρίου στο φως της επικαιρότητας το neakriti.gr, καθώς πρόκειται για άπορο και ανασφάλιστο συνάνθρωπό μας, που βρίσκεται κυριολεκτικά στο “μάτι” του κυκλώνα, ζητώντας από την τοπική κοινωνία βοήθεια για να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια του. Συγκεκριμένα, σαν να μην έφταναν τα “μπλεξίματά” του με εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος, όπου χρωστάει χιλιάδες ευρώ εξαιτίας μηχανικής υποστήριξης που του ανεβάζει τους λογαριασμούς στα ύψη, χωρίς να μπορεί να τις πληρώσει, ο Γιώργος Θεοδώρου έχει να αντιμετωπίσει τώρα και την ανάγκη μιας αξονικής εξέτασης, μετά τη διάγνωση του γιατρού που τον παρακολουθεί ότι το ανεύρισμά του έχει μεγαλώσει επικίνδυνα. Στο ΠΑΓΝΗ, όμως, δεν υπάρχει δυνατότητα νωρίτερα από 5-6 μήνες να του κλείσουν πρωινό ραντεβού για την αναγκαία αυτή εξέταση και σε ιδιωτική κλινική που απευθύνθηκε του ζήτησαν 180 ευρώ, που ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να βρει και να διαθέσει!

Στη θέση του Γιώργου Θεοδώρου βρίσκονται και εκατοντάδες άλλοι συνάνθρωποί μας στην Κρήτη, όχι μόνο ανασφάλιστοι αλλά ακόμα και ασφαλισμένοι, που απευθύνονται στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο όμως δεν μπορεί να ανταποκριθεί απέναντί τους γρήγορα και οι ίδιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετηθούν στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους; Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, τονίζει στο neakriti.gr ότι τόσο για την περίπτωση του Γιώργου Θεοδώρου όσο και για πολλές ανάλογες περιπτώσεις θα ασκήσει πιέσεις στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

«Λόγω της υπερσυγκέντρωσης κόσμου πλέον στα δημόσια νοσοκομεία, η αναμονή είναι μεγάλη. Διότι από τη μία η συμμετοχή δυσκολεύει τον κόσμο να πληρώσει στον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη η υπολειτουργία των υπόλοιπων νοσοκομείων “σπρώχνει” τον κόσμο να πηγαίνει στο μοναδικό νοσοκομείο, που ακόμα με πολύ μεγάλη δυσκολία, λειτουργεί καλύτερα από τα άλλα», σημειώνει ο κ. Βρύσαλης.

Πάντως, ο Δημήτρης Βρύσαλης αναφερόμενος στον Γιώργο Θεοδώρου και σε όσους βρίσκονται στην κατάσταση αυτή λέει πως «το Σωματείο μας κάνει τις προσπάθειές του να κάνουν τις εξετάσεις τους οι άνθρωποι αυτοί την ώρα που πρέπει και να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλειά τους»...

Στο πλευρό του η Επιτροπή Αλληλεγγύης

Από την πρώτη στιγμή το neakriti.gr έφερε στη δημοσιότητα το δράμα του Γιώργου Θεοδώρου, στο πλευρό του στάθηκε η Επιτροπή Αλληλεγγύης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Ξημεράκης, μαζί με άλλους συναδέλφους του πήγαν στο σπίτι του 48χρονου και του παρέδωσαν τρόφιμα και άλλα υλικά αγαθά, καταγράφοντας τα προβλήματά του, όπως είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, με την Επιτροπή Αλληλεγγύης να ασκεί πιέσεις στις εταιρείες, προκειμένου να τον αφήσουν ήσυχο αφού δεν μπορεί να πληρώσει και η ζωή του κρέμεται από μία “κλωστή”.

«Η περίπτωση του Γιώργου Θεοδώρου είναι μόνο η κορυφή του “παγόβουνου”. Στο σύνολό της η λαϊκή οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με την αποδόμηση του ΕΣΥ με ατελείωτες λίστες αναμονής για χειρουργεία ή εξετάσεις», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Γιάννης Ξημεράκης. «Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας στη Βουλή, όπου αφού παραδέχτηκε ότι η χώρα υπολείπεται σε δημόσιες δομές, αυτές καλύπτονται από τις ιδιωτικές. Αν έχεις λεφτά δηλαδή, την έβγαλες. Στην περίπτωσή του, που το μόνο του εισόδημα είναι αυτό της Πρόνοιας οι επιλογές του είναι δύο, σύμφωνα με τον υπουργό. Ή περιμένεις έξι μήνες και αν τη βγάλεις, καλώς. Ή αλλιώς “κόψε τον λαιμό σου” και βρες χρήματα να πληρώσεις τους ιδιώτες! Εμείς λέμε ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Θα έχουν την πλήρη ευθύνη αν επιδεινωθεί η υγεία του συναδέλφου. Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιες σύγχρονες υπηρεσίες υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της Εθνικού Συστήματος Υγείας στα νοσοκομεία», κατέληξε ο Γιάννης Ξημεράκης.

Σήμερα, για να μπορέσει να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό γι’ αυτόν και για τη γυναίκα του, ο Γιώργος Θεοδώρου (που για σειρά ετών ήταν χειριστής σκραπ στην ανακύκλωση) διακινεί αποξηραμένα βότανα και αυτό είναι όλο του το εισόδημα, μαζί με το πενιχρό προνοιακό επίδομα.

Όποιος μπορεί και θέλει να βοηθήσει τον άνθρωπο αυτόν, μπορεί να μιλήσει μαζί του στα τηλέφωνα 6908/880.849 και 6908/333.789.

Πολύμηνες αναμονές

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη, «οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα πρωινά ιατρεία καθυστερούν τη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών, αυξάνοντας τη νοσηρότητα αλλά και τη θνητότητα από διάφορες χρόνιες παθήσεις, ενώ αναγκάζουν αρκετούς να πληρώσουν από την τσέπη τους για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία.

Οι πραγματικές αιτίες για τις μεγάλες αναμονές στα ΤΕΙ είναι η ανεπάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και οι χρόνιες ελλείψεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Πάνω από 6.000 είναι οι κενές θέσεις γιατρών στις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας και δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών μεταξύ τμημάτων και δομών ούτε με τις προσλήψεις 400 περίπου επικουρικών γιατρών του τελευταίου εξαμήνου ούτε με τις λίγες μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί (χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί), οι οποίες αντιστοιχούν σε λιγότερο από 25% των κενών θέσεων.

Στην καθυστέρηση των ραντεβού στα ΤΕΙ, αλλά και στις λίστες χειρουργείων συμβάλλει και η έλλειψη σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες (π.χ. ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, αγγειοχειρουργοί, καρδιο/θωρακοχειρουργοί, παιδοχειρουργοί) από τα Νοσοκομεία Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα κάποια τμήματα του ΠΑΓΝΗ να καλύπτουν τον πληθυσμό τριών ή και τεσσάρων νομών»...

«Υπάρχει λύση»

Ο Δημήτρης Βρύσαλης συνεχίζει, αναφέροντας: «Το πρόβλημα θα είχε επιλυθεί, αν οι απόψεις και οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος είχαν εισακουστεί διαχρονικά από την πολιτική ηγεσία της 7ης ΥΠΕ, του υπουργείου Υγείας και τις κυβερνήσεις. Αναβάθμιση της ΠΦΥ, του οικογενειακού γιατρού, της κάρτας Υγείας και του ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας. Αντίθετα, οι δομές ΠΦΥ (ΤΟΜΥ, Κ.Υ., Π.Ι.) πάσχουν και από χρόνιες σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους στην πρόληψη, τη δημόσια Υγεία κοκ.

Η ταλαιπωρία των ασθενών έχει τις “ρίζες” της στην πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, με σκοπό τον περιορισμό της ευθύνης του κράτους στην κάλυψη μόνο στοιχειωδών αναγκών, πέρα από τις οποίες η υγεία αποτελεί ατομική υπόθεση, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός. Η λύση είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας, η πλήρης στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων του νησιού με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η ενίσχυση της ΠΦΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό».

«Θα βρεθεί λύση»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Αλέξανδρος Πατριανάκος, ήταν αυτός που εξέτασε τον Γιώργο Θεοδώρου και του είπε ότι πρέπει να υποβληθεί σε αξονική στεφανιογραφία. Χθες, που η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε μαζί του, ο κ. Πατριανάκος δήλωσε ότι καλεί σε νέα επικοινωνία τον Γιώργο Θεοδώρου, για να βρεθεί μια λύση. «Υπάρχει η λύση των απογευματινών ιατρείων του ΠΑΓΝΗ ή του Βενιζελείου, που για τους ανασφάλιστους όπως και για τους ασφαλισμένους είναι δωρεάν. Πληρώνεται μόνο η κλινική εξέταση, αλλά στην περίπτωση του κ. Θεοδώρου δεν υπάρχει και δε χρειάζεται κλινική εξέταση»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News