Επικίνδυνη κλίση τοιχίου αντιστήριξης στην Λιγόρτυνο, βάζει σε κίνδυνο οδηγούς και πεζούς (vid)

Κρήτη
Επικίνδυνη κλίση τοιχίου αντιστήριξης στην Λιγόρτυνο, βάζει σε κίνδυνο οδηγούς και πεζούς (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για ένα σημείο με έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, το οποίο είναι γνωστό στην Περιφέρεια Κρήτης πάνω από 10 χρόνια ενώ οι όποιες προσπάθειες μέσω εργολαβιών για την αποκατάσταση του τοιχίου όπως και του οδοστρώματος έπεσαν στο κενό
  • Ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης, βάζοντας σε κίνδυνο οδηγούς και πεζούς
  • Έντονα τα φαινόμενα κατολισθήσεων στο σημείο εδώ και δέκα χρόνια
  • Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες αποκατάστασης του τοιχίου στην Λιγόρτυνο
  • Επικίνδυνα σημεία υπάρχουν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στο ύψος του χωριού της Λιγορτύνου όπου τοίχος αντιστήριξης έχει λάβει μια αρκετά επικίνδυνη όπως κατέγραψε το neakriti.gr και η ΚΡΗΤΗ ΤV. Όπως υποστήριξαν δημότες, ορατός είναι ο κίνδυνος να πέσει ο τοίχος αντιστήριξης στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών και κατοίκων.

    Πρόκειται μάλιστα για ένα σημείο με έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, το οποίο είναι γνωστό στην Περιφέρεια Κρήτης πάνω από 10 χρόνια ενώ οι όποιες προσπάθειες μέσω εργολαβιών για την αποκατάσταση του τοιχίου όπως και του οδοστρώματος έπεσαν στο κενό. Ειδικότερα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το επαρχιακό δίκτυο Χουδέτσι - Παρθένι - Πύργος, στο ύψος της Λιγορτύνου όπου τίθεται σε αμφισβήτηση η σωματική ασφάλεια των οδηγών που διαπερνούν το δρόμο. Αιτία είναι το τοιχίο αντιστήριξης  έχει πάρει επικίνδυνη κλήση.

    Ο αντιδήμαρχος της  Δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων, Κώστας Βελεγράκης μίλησε στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ ΤV σημειώνοντας: «Το τοιχίο έγινε γιατί το βουνό από πάνω υποχωρούσε εξαιτίας της βαρυχειμωνιάς που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Πραγματοποιήθηκαν τσιμεντο-ενέσεις αλλά μετά από δύο χρόνια έγειρε το τοιχίο και πλέον υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα».

    Ο Δημήτρης Ανδρουλάκης που είναι κάτοικος στην περιοχή επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια Κρήτης όπου δεν αναζήτησε τον εργολάβο ο οποίος φέρει καίρια ευθύνη για την κατάσταση του τοιχίου. «Δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση. Δεν υπάρχει φωτισμός. Υπάρχει επικινδυνότητα. Είμαστε τυχεροί φέτος που δεν έγινε βαρυχειμωνιά και δεν έφυγε το τοιχίο», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Λιγορτύνου, Βαγγέλης Καραντεμοίρης. Όπως περιγράφουν δημότες, όλα ξεκίνησαν το 2006 εξαιτίας μεγάλης κατολίσθησης στην περιοχή.  

    Ακολούθησαν όπως τόνισαν, εργασίες με fast track διαδικασίες για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης, με τα πρώτα προβλήματα στο τοιχίο να είναι ορατά το 2009, ενώ τα τελευταία 9 χρόνια, η επικινδυνότητα χτυπά κόκκινο, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. «Μόλις έγινε το έργο,  απευθείας φάνηκε το είδος της κατασκευής. Μετά από ένα χρόνο, έγειρε το τοιχίο» είπε ο κ. Καραντεμοίρης.

    Ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Τεφελίου, Νίκος Καλλέργης υποστήριξε: «Πρέπει να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση όπου μπορεί ο καθένας ώστε να υπάρξει αποκατάσταση της ζημίας το συντομότερο δυνατό. Βρισκόμαστε όλοι σε κίνδυνο». «Εμείς φωνάζουμε ως δήμο στην Περιφέρεια για να προλάβουμε τα χειρότερα» είπε οκ. Βελεγράκης. Τον Ιανουάριο του 2016, ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων απέστειλε έγγραφο προς την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, επισημαίνοντας ότι σε ένα μεγάλο τμήμα του τοιχίου είναι εμφανής η θραύση του και ότι έχει πάρει επικίνδυνη κλήση, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναλάβει άμεσα την ενίσχυση και τη στήριξη του τοιχίου. Σχετικό έγγραφο για την επικινδυνότητα στο τοιχίο αλλά και σε άλλα σημεία του δρόμου, απέστειλε πριν από τρία χρόνια δημότης της ευρύτερης περιοχής, ο οποίος διαμαρτύρεται για την αδιαφορία της Περιφέρειας Κρήτης. «Εγώ έκανα επίσημα γνωστό στον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Συριγωνάκη πριν τρία χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα. Και απορώ πως μπορούν να είναι χαλαροί οι αρμόδιοι της περιφέρειας όταν υπάρχει η πιθανότητα να σκοτωθεί έστω και ένα άτομο» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Είναι από τα πιο δύσκολα σημεία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Από το 2014, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για συντήρηση του οδικού δικτύου, του δρόμου» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης. Το 2018, ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άκυρος καθώς ο ανάδοχος δεν προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ το 2021, υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο.  Όμως αντί να υλοποιηθεί το έργο προέκυψαν και νέα εμπόδια.  

    Λόγω του ισχυρού σεισμού, τροποποιήθηκαν οι μελέτες με την εργολαβία να οδηγείται προς διάλυση. Πριν από έναν μήνα, υπήρξαν επαφές της Περιφέρειας Κρήτης με τον ανάδοχο προκειμένου να γίνει άρση της διάλυσης, ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει την οικονομική επιτροπή, τις επόμενες ημέρες. «Έγινε συζήτηση με την ανάδοχο εταιρεία και είπαν εν τέλει να γίνει άρση της διάλυσης για να συνεχίσει αυτό το έργο. Είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφάλεια και την προστασία των συμπολιτών μας» υποστήριξε ο κ. Συριγωνάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News