Σε απόγνωση βρίσκονται οι ψαράδες του Ηρακλείου - Τα έξοδα «αδειάζουν» τα δίχτυα τους

Ηράκλειο
Σε απόγνωση βρίσκονται οι ψαράδες του Ηρακλείου - Τα έξοδα «αδειάζουν» τα δίχτυα τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεπερνούν τις 19.000 ευρώ τα ετήσια λειτουργικά έξοδα ενός επαγγελματία αλιέα, ακόμη και αν η βάρκα τους μείνει ακίνητη - Λίγα τα μεροκάματα και μηδαμινή η στήριξη από την Πολιτεία - Σοβαρό θέμα επιβίωσης θέτει στο neakriti.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων και Αλιεργατών Νομού Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης

Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα για έναν μέσο Ηρακλειώτη αλιέα υπολογίζονται στις 19.244 ευρώ. Τόσο τα τέλη και τα κόστη, όσο και οι καύσιμες ύλες σε πετρέλαιο και λάδι δημιουργούν ένα πραγματικά μεγάλο βραχνά για τον κάθε επαγγελματία, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως είναι η σημερινή, με την καταναλωτική ζήτηση να έχει μειωθεί και την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός να έχει παραγάγει αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητά του.

Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, όπως υπογραμμίζεται από τους ίδιους τους αλιείς, η Πολιτεία πρέπει να είναι αρωγός σε μια εποχή που το συγκεκριμένο επάγγελμα κινδυνεύει από εξαφάνιση. Ο παραδοσιακός αλιέας έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολα οικονομικά προβλήματα ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Το κόστος συντήρησης του αλιευτικού σκάφους και οι φόροι, σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές δυσκολίες του επαγγέλματος, έχουν φέρει τον Ηρακλειώτη αλιέα σε δύσκολη θέση.

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων και Αλιεργατών Νομού Ηρακλείου, κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέφερε: «Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, δε βγαίνουν έξω από το λιμάνι τα αλιευτικά σκάφη. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση και ο επαγγελματίας αλιέας δε θα εργαστεί πάνω από 70-80 μεροκάματα τον χρόνο. Πώς θα επιβιώσει;».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων και Αλιεργατών Νομού Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης

Τα ετήσια έξοδα

Την απάντηση τη δίδει πάλι ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος υπογράμμισε: «Έχουμε ετησίως λειτουργικά έξοδα σε βαψίματα και επισκευές κοντά στα 3.000 με 4.000 ευρώ. Έχουμε τα λιμενικά τέλη τα οποία είναι από 600 έως 700 ευρώ για ένα μεσαίο σκάφος. Τα λιμενικά τέλη αφορούν τα κυβικά νερού που καταναλώνει το μέσο σκάφος. Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε τα λεγόμενα “τέλη κυκλοφορίας” τα οποία δεν είναι ανταποδοτικά και αναλογούν στα 600 ευρώ, ενώ 10 δίκτυα συγκροτούν ένα “κουστούμι” το οποίο απαιτεί 6.000-7.000 ευρώ ετησίως. Το συνολικό κόστος είναι 12.300 ευρώ μέχρι στιγμής. Σε αυτά τα χρήματα πρέπει να προστεθούν 372 ευρώ το δίμηνο για ασφάλεια, δηλαδή άλλα 2.232 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως πάγια έξοδα χρειάζονται 14.532 ευρώ ετησίως, ακόμη και εάν δεν κινηθεί το σκάφος».

Τα έξοδα του αλιευτικού σκάφους δε σταματάνε εδώ, αλλά είναι και το λάδι με βάση το οποίο κινούνται οι προπέλες, αλλά και το πετρέλαιο που είναι η καύσιμη ύλη. Τα συνολικά έξοδα, σε συνδυασμό με την όλο και περιορισμένη κατανάλωση που υπάρχει, έχουν ως άμεση συνέπεια ο μέσος Ηρακλειώτης αλιέας να βρίσκεται σε καθεστώς... υπό εξαφάνιση.

Ο κ. Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Έχουμε επίσης τα έξοδα που αφορούν το λάδι και το πετρέλαιο. Το λάδι πριν την πληθωριστική κρίση το παίρναμε 55 ευρώ και τώρα η τιμή του έχει φτάσει στα 125 ευρώ το δίμηνο.

Αυτό σημαίνει 750 ευρώ επιπλέον τον χρόνο. Και το πετρέλαιο, που κοστίζει σήμερα 1,85 ευρώ το λίτρο, έχουμε τη δυνατότητα να το πληρώνουμε με πίστωση. Εγώ έχω ένα μεσαίο σκάφος, για το οποίο το 2022 έδωσα με βάση τα τιμολόγια 3.962 ευρώ. Ένας μέσος αλιέας θέλει 19.244 ευρώ τον χρόνο. Αυτά τα χρήματα πρέπει να καλυφθούν με 70-80 μεροκάματα και με τις πολλές δυσκολίες που έχουμε. Για παράδειγμα, η Κρήτη είναι γεμάτη με λαγοκέφαλους, χελώνες, φώκιες κ.τ.λ. Οι λαγοκέφαλοι τρώνε τα πάντα. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Και, την ίδια στιγμή, πρέπει να γίνει γνωστό πως ο μέσος Ηρακλειώτης δεν κατεβαίνει να αγοράσει ψάρι των 15 ευρώ. Έχει έξοδα και δε δίνει τη δέουσα σημασία. Ψάρια όπως είναι η συναγρίδα, ο ροφός, η στείρα και το μπαρμπούνι δε “φεύγουν”. Ο Ηρακλειώτης με τον πληθωρισμό να καλπάζει επιθυμεί κάτι φθηνό».

Εγκαταλείπουν το επάγγελμα: Εκατό διαγραφές τα τελευταία 15 χρόνια

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται συνθήκες αποθαρρυντικές για τον Ηρακλειώτη αλιέα. Η “Ν.Κ.” επικοινώνησε με τον πρώην πρόεδρο αλιέων Ηρακλείου, Μανόλη Μαντζαράκη, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο Ηρακλείου όσον αφορά τον αριθμό των μόνιμων μελών. Όπως είπε, οι διαγραφές είναι κοντά στις 100 μέσα σε 15 χρόνια.

«Το Σωματείο πλέον περιλαμβάνει μόνιμα μέλη απ’ ολόκληρο τον νομό και όχι ξέχωρα από περιοχή σε περιοχή. Πλέον, υπάγονται και αλιεργάτες. Για την περιοχή της πόλης του Ηρακλείου θα αρκεστώ να πω πως πριν δεκαπέντε χρόνια είχαμε 149 μέλη και τώρα (μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2023) έχουμε 55 μέλη-επαγγελματίες αλιείς στην πόλη μας. Δυστυχώς, νέοι άνθρωποι δεν έρχονται. Αλλά δεν υπάρχουν και οι συνθήκες εκείνες για να έρθουν να εργαστούν νέοι άνθρωποι. Τα μεροκάματα είναι λίγα και δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη στο επάγγελμά μας. Η Πολιτεία δεν ακούει τα αιτήματά μας», είπε ο κ. Μαντζαράκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τον Ηρακλειώτη αλιέα. Δεν έχουμε τη στήριξη από κανέναν και προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Δεν υπάρχει επαγγελματίας αλιέας που να μην είναι χρεωμένος. Προσπαθούμε με 70 μεροκάματα να βγάλουμε ολόκληρη τη χρονιά. Δε μας στηρίζει κανένας και βλέπουμε να υπάρχει τρομερή αδράνεια. Δυστυχώς, δεν αρμόζει αυτό στο επάγγελμά μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News