Στην καρδιά του Ηρακλείου σε ένα κτίριο-κόσμημα προσεχώς το ΙΤΕ Κρήτης (vid)

Κρήτη
Στην καρδιά του Ηρακλείου σε ένα κτίριο-κόσμημα προσεχώς το ΙΤΕ Κρήτης (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα σελίδα για το εμβληματικό κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου - Σχεδιάζουν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου μαζί με τα 40α γενέθλια του ΙΤΕ Κρήτης

Στην κυριότητα του ΙΤΕ περνά κτίριο κόσμημα στην καρδιά του Ηρακλείου. Πρόκειται για το εμβληματικό κτίριο, το οποίο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κυριακός. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ζωγράφου και Αβέρωφ, ιδιοκτησίας Χατζηδάκη, πρώην οικία Λογιάδη, όπου παλαιότερα λειτουργούσε ως μαιευτική κλινική ενώ για αρκετά χρόνια στεγαζόταν το Γαλλικό Ινστιτούτο, πριν νοικιαστεί για διάφορες χρήσεις.

Αποτελεί ένα από τα 82 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα νεότερα μνημεία της πόλης του Ηρακλείου, με το ΙΤΕ να προχωρά άμεσα σε εργασίες ανακαίνισης του με στόχο τα εγκαίνια να γίνουν το ερχόμενο Φθινόπωρο στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων λειτουργίας του ΙΤΕ.

Το εμβληματικό κτίριο θα λειτουργήσει ως κέντρο αναφοράς για την επιστήμη και την τεχνολογία καθώς θα φιλοξενήσει τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης ενώ θα παρουσιάζονται τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ινστιτούτων και όχι μόνο.

Πρόκειται για αξιόλογο κτίριο του ύστερου Νεοκλασικισμού. Το κτίσμα είναι διώροφο με υπόγειο και στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Η διάρθρωση της πρόσοψης έχει γίνει με αυστηρούς άξονες συμμετρίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση του μεσαίου τμήματος της κύριας όψης, όπου στο ισόγειο και στον όροφο σχηματίζεται επιστήλιο με δωρικές και ιωνικές κολώνες.

Η παρουσία του ΙΤΕ θα είναι ισχυρή στην καρδιά του Ηρακλείου ενώ στόχος του Νεκτάριου Ταβερναράκη είναι η άμεση επικοινωνία με την τοπική κοινωνία.

(φωτογραφία cretanbeaches)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News