default-image

Στα «κάγκελα» η ΔΕΥΑΗ: Και το νερό στα χέρια ιδιωτών; - Σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Κρήτη
Στα «κάγκελα» η ΔΕΥΑΗ: Και το νερό στα χέρια ιδιωτών; - Σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που δίνει σε ιδιώτες την ύδρευση και αποχέτευση στην Ελλάδα, προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ

Την άμεση απόσυρση του «κατάπτυστου», όπως το χαρακτηρίζουν, «νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του τομέα παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα» διεκδικεί από την κυβέρνηση το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Ηρακλείου.

Με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΥΑ (ΠΟΕ ΔΕΥΑ), θα πραγματοποιήσει (όπως όλες οι ΔΕΥΑ της Ελλάδας) 4ωρη στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, στο προαύλιο της ΔΕΥΑΗ, με θέμα την «άμεση απόσυρση του κατάπτυστου νομοσχεδίου για τη ΡΑΑΕΥ, επειδή ο τομέας παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα δεν ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί».

«Δεν υφίσταται η ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης Αρχής στα νερά, γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών».

«Είναι έγκλημα. Δε θα γίνει»...

Την πεποίθησή του ότι «η κυβέρνηση δε θα κάνει κάτι τέτοιο» εξέφρασε στο neakriti.gr χθες το μέλος της διοίκησης της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Στειακάκης.

Αυτό το «έγκλημα», όπως το χαρακτήρισε, «δε θα τολμήσει να το κάνει, γιατί αν το κάνει, οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές για όλο τον λαό μας», σύμφωνα με τον Γιώργο Στειακάκη.

Από την πλευρά του, πάντως, δηλώνει αλληλέγγυος στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ.

«Θα είμαστε μαζί τους σε όλες τις κινητοποιήσεις τους, για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στη χώρα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νομοσχέδιο- “σκάνδαλο”

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο αλλάζουν, μεταξύ άλλων, όλα όσα ισχύουν στη διαχείριση της ύδρευσης, της άρδευσης και της αποχέτευσης, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του αν. τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου προχθές Τρίτη το μεσημέρι.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: «Με ένα πολυνομοσχέδιο-σκάνδαλο 263 άρθρων, λίγες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει και το νερό. Εν μέσω κλιματικής κρίσης, με τα προβλήματα λειψυδρίας να πλήττουν ολοένα και περισσότερες περιοχές, ο κ. Μητσοτάκης βάζει στο στόχαστρο το τελευταίο αγαθό που είχε γλυτώσει μέχρι σήμερα από τις νεοφιλελεύθερες ορέξεις του. Επαναφέρει μια αντι-μεταρρύθμιση που είχε εισαχθεί και στα μνημόνια και αποκρούστηκε με επιτυχία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις της Ν.Δ.: Ιδιωτικοποίηση παντού! Στην ύδρευση, την αποχέτευση, την άρδευση. Ας το καταλάβουν καλά: Το νερό είναι το ένα δημόσιο αγαθό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να νομοθετεί την ιδιωτικοποίησή του. Ειδικά μία κυβέρνηση σε αποδρομή. Θα μας βρουν απέναντι. Στη Βουλή και στην κοινωνία!».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε προχθές Τρίτη 7/3 και ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 14/3. Στον πυρήνα του βρίσκεται η υποτιθέμενη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε να επιτελεί τη λειτουργία του ρυθμιστή στην τιμολόγηση τόσο του νερού, όσο και των απορριμμάτων. Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου είναι μία ακόμα τροχοπέδη της κυβέρνησης στην εξάπλωση ενός θεσμού που έχει “αγκαλιάσει” η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες, του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, σύμφωνα με τον βουλευτή.

Διακοπή υδροδότησης

Η ΔΕΥΑΗ, προκειμένου να αποκαταστήσει ζημιά στον κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό των Μαλίων, πραγματοποίησε χθες γενική διακοπή υδροδότησης.

Όπως αναφέρθηκε και σε σχετική ανακοίνωση, «ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα λόγω της ενέργειας αυτής στη Ν. Αλικαρνασσό, τον Κατσαμπά, τον Καρτερό, την Καλλιθέα και την Πρασσά».

Περισσότερες πληροφορίες επί της διανομής του νερού δίνονται καθημερινά καλώντας στον πενταψήφιο αριθμό 11122 (χωρίς κωδικό κλήσης 2810) ή στο 2810/339.050 (αστική χρέωση) ή και από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΗ.

Ευφυές σύστημα εντοπισμού διαρροών - Ψηφιακά υδρόμετρα στην παλιά πόλη του Ηρακλείου

Στο μεταξύ, στην εγκατάσταση 5.600 τηλεμετρικών ψηφιακών υδρομέτρων σε πελάτες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Άρδευσης Ηρακλείου κυρίως - στην περιοχή της παλιάς πόλης - προχωρούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, της ΔΕΥΑΗ και του Πολυτεχνείου Κρήτης, με στόχο την εξοικονόμηση υδατικών πόρων, αλλά και τη βελτιστοποίηση του συνολικού τρόπου λειτουργίας της ΔΕΥΗΑ.

Η πράξη “SmartLIK”, η οποία θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των ως άνω φορέων, ξεκίνησε την 01η/02/2023 και αποτελεί μέρος του «Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2014-2021, Πρόγραμμα “Διαχείριση υδάτων”, Πρόσκληση 3 “Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης νερού”, με τίτλο “Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης νερού - Μονάδες αφαλάτωσης”».

Η αναμενόμενη εξοικονόμηση πόρων θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης τόσο των διαρροών όσο και της μη εξουσιοδοτημένης κατανάλωσης (περιλαμβάνει κάθε είδους κλοπή και παράνομη χρήση νερού, παράνομες συνδέσεις και μετρητές που έχουν υποστεί βανδαλισμούς).

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στο Ηράκλειο, οι 5.600 ψηφιακοί μετρητές που θα τοποθετηθούν σε σπίτια και επιχειρήσεις της παλιάς πόλης του Ηρακλείου θα ελέγχονται μέσω τηλεμετρίας. Το “SmartLIK” παρέχει ακόμη τη δυνατότητα χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα συστήματα τηλεμετρίας, αλλά και στα αντλιοστάσια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους, μειώνοντας την ενεργειακή ζήτηση.

«Αξιοποιώντας τη γνώση που παράγεται στο νησί, στην προκειμένη περίπτωση από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ερχόμαστε να δώσουμε “απαντήσεις” σε χρονίζοντα ζητήματα, που κόστιζαν χρόνο και χρήμα για την υπηρεσία της ΔΕΥΑΗ. Δημιουργήσαμε ένα “εργαλείο”, μέσα από το οποίο κερδισμένος θα βγει τελικά ο ίδιος ο δημότης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Άρης Παπαδογιάννης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως «τα τηλεμετρικά ψηφιακά υδρόμετρα, που θα τοποθετηθούν μέσω του “Ευφυούς συστήματος εντοπισμού διαρροών” στην πόλη του Ηρακλείου, είναι μια πρωτοβουλία που θ’ ανοίξει τον δρόμο, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο καταγράφεται και υπολογίζεται το κόστος νερού, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Η επιλογή της ΔΕΥΑΗ γι’ αυτό το εγχείρημα αποδεικνύει έμπρακτα τον “παγκρήτιο” χαρακτήρα του ΟΑΚ», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδογιάννης.

«Στόχος της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να καταφέρουμε να εντοπίζουμε έγκαιρα τις διαρροές που προκύπτουν από διάφορες αιτίες, προκειμένου να τις αντιμετωπίζουμε άμεσα. Η παρέμβαση αφορά περίπου 10.000 κατοίκους της παλιάς πόλης του Ηρακλείου. Παράλληλα με την τοποθέτηση των υδρομέτρων, το Πολυτεχνείο Κρήτης θα δομήσει ένα λογισμικό, το οποίο στη συνέχεια, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του συνολικού δικτύου της ΔΕΥΑΗ», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρης Iψάκης.

«Είναι μια εξαιρετική στιγμή για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΗ. Μέσω της συγκεκριμένης παρέμβασης, θα μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα τις διαρροές, καθώς θα γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο πού υπάρχει διαρροή-ζημιά και θα την αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου, Γιώργος Βουρεξάκης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.450.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σ’ ένα έτος και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News