Αναδρομικό χαράτσι: Στα «κάγκελα» οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηράκλειο για τη χρέωση ΤΑΠ και «κρυμμένων» τετραγωνικών 65ετίας!

Κρήτη
Αναδρομικό χαράτσι: Στα «κάγκελα» οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηράκλειο για τη χρέωση ΤΑΠ και «κρυμμένων» τετραγωνικών 65ετίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν κρύπτω τροπολογία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα οι Δήμοι να χρεώσουν σε βάθος 65ετίας τους δημότες - Δημιουργούνται νέα χρέη με αστρονομικά ποσά σε βάρος ιδιοκτητών που θέλουν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν - Για ψυχρολουσία κάνει λόγο στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Κώστας Αράπογλου

Σοκ και δέος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε σπιτιών, είτε καταστημάτων και επιχειρήσεων, εδώ στην Κρήτη που έχουν εκκρεμότητες με δηλωμένα ή αδήλωτα τετραγωνικά των περιουσιών τους στους Δήμους, καθώς έρχονται “τσουχτερά” αναδρομικά χαράτσια που φτάνουν πίσω μέχρι το μακρινό... 1958!

Με τροπολογία που πέρασε αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ, κόντρα τελείως μάλιστα σε αυτό που αρχικώς είχε εξαγγείλει, η κυβέρνηση δίνει τώρα τη δυνατότητα στους Δήμους να επιβάλλουν αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών όχι για 10 χρόνια, όπως ισχύει σήμερα, ή για 5 χρόνια, όπως θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2025 σε όλο το υπόλοιπο Δημόσιο, αλλά από τη θέσπιση των δημοτικών φόρων!

Δηλαδή, αντί το χρονικό πλαίσιο παραγραφής των οφειλών στους Δήμους να μειωθεί για εξισωθεί με το υπόλοιπο Δημόσιο, αυξάνεται άρδην, με τις χρεώσεις εις βάρος των ιδιοκτητών να πηγαίνουν αναδρομικά πλέον πίσω μέχρι το μακρινό... 1958 για τα δημοτικά τέλη και μέχρι το 1993 για το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας)...

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση και ένα οργισμένο διάβημα διαμαρτυρίας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, που καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία, με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστα Αράπογλου να κάνει λόγο στο neakriti.gr για μια επικείμενη πολύ γερή “ψυχρολουσία” για πολλούς ιδιοκτήτες και εδώ στο νησί μας.

Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, δεδομένου ότι οι χρεώσεις των δημοτικών φόρων και τελών επί των τετραγωνικών, για τα οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν φορολογηθεί από τους Δήμους, θα επιβάλλονται αναδρομικά σε ένα τέτοιο πρωτοφανές βάθος πολλών δεκαετιών, τα ποσά θα είναι υψηλά. Ειδικά για τα επαγγελματικά ακίνητα, μάλιστα, το αναδρομικό χαράτσι θα είναι υπέρογκο, φτάνοντας ή και υπερβαίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα-ακόμα την ίδια την αξία του ακινήτου!

«Εδώ μιλάμε για αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα που θα επιβάλλονται με χρονικό ορίζοντα μίας 30ετίας για το ΤΑΠ και 65 ετών για τους δημοτικούς φόρους.

Άρα τα ποσά, ακόμα και για λίγα τετραγωνικά που μπορεί να εντοπιστούν, κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού ελέγχου για ένα συμβόλαιο γονικής παροχής, για τη μεταβίβαση ακινήτου θα είναι σημαντικά. Αν μάλιστα μιλάμε για επαγγελματικά ακίνητα, όπου τα αδήλωτα τετραγωνικά μπορεί είναι μεγαλύτερα και η δημοτική φορολόγηση πολύ μεγαλύτερη, τότε τα ποσά θα είναι όχι απλώς τσουχτερά, αλλά δυσβάσταχτα πραγματικά. Πραγματικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκύψουν ποσά που θα φτάνουν ακόμα και την αξία του ακινήτου. Είναι προφανές το τι ψυχρολουσία συνεπάγεται αυτό. Σκεφτείτε π.χ. το τι σοκ μπορεί να περιμένει ιδιοκτήτες εδώ στην Κρήτη που έχουν ημιτελείς οικοδομές, για τις οποίες δεν καλούνταν ως τώρα να πληρώσουν δημοτικά τέλη και θα τους επιβληθούν μαζεμένα για τόσες δεκαετίες.

Ομοίως ισχύει και για περιπτώσεις χρεών ιδιοκτητών προς τους Δήμους, ως προς τα δημοτικά τέλη για δηλωμένα τετραγωνικά. Μιλάμε για μια πρωτοφανή αδικία και διάκριση μεταξύ του ίδιου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφού στο υπόλοιπο Δημόσιο οι οφειλές, και πολύ ορθά, μπαίνουν πλέον σε καθεστώς 5ετίας ως προς τις παραγραφές τους, ενώ στους Δήμους θα ισχύει 65ετής χρονική περίοδο παραγραφής για τα δημοτικά τέλη και 30ετής περίοδος παραγραφής για το ΤΑΠ», επισήμανε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο δικηγόρος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Κώστας Αράπογλου, προσθέτοντας: «Τα νέα αυτά δεδομένα, και εφόσον δεν αποσυρθεί η διάταξη αυτή της τελευταίας στιγμής, είναι προφανές ότι “τορπιλίζουν” πολλές μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς δε θα μπορούν να προχωρήσουν τα συμβόλαια αν δεν εξοφληθούν προηγουμένως τα οφειλόμενα ποσά. Οφειλόμενα ποσά που θα είναι τεράστια, αφού θα αφορούν σε μια περίοδο πολλών δεκαετιών και ως εκ τούτου θα είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να εξοφληθούν».

Εξέλιξη - «βόμβα»: Η αποκάλυψη για το αιφνιδιαστικό αναδρομικό χαράτσι δεκαετιών!

Την εξέλιξη- “βόμβα” που αφορά μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων και εδώ στην Κρήτη αποκάλυψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), γνωστοποιώντας πως «το αρμόδιο υπουργείο και οι δήμαρχοι επέλεξαν να αιφνιδιάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικαθιστώντας ταχυδακτυλουργικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή» τη ρύθμιση για την πενταετή παραγραφή των οφειλών προς τους Δήμους, «που είχε τεθεί σε διαβούλευση και κατατεθεί για ψήφιση, με άλλη εντελώς αντίθετη ρύθμιση, με την οποία καθιέρωσαν ουσιαστικά το απαράγραπτο των οφειλών αυτών, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής και χρηστής διοίκησης, και επιβάλλοντας δημευτικού χαρακτήρα αναδρομικές χρεώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες».

Τι ακριβώς όμως συνέβη;

Η αρχική διατύπωση της διάταξης, για την οποία η ΠΟΜΙΔΑ είχε εκφράσει την ικανοποίησή της, προέβλεπε την κατάργηση της 20ετούς προθεσμίας παραγραφής που ίσχυε από το 2014 ως τώρα και τη σταδιακή εντός διετίας επαναφορά της πενταετούς παραγραφής των κάθε είδους υποχρεώσεων των πολιτών προς τους Δήμους. Ωστόσο ήρθε η απόλυτη ανατροπή!

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, το υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι αποφάσισαν τελικά όχι μόνο να μη μειώσουν την περίοδο παραγραφής των οφειλών, ως όφειλαν, αλλά και να την επεκτείνουν προς τα πίσω, έως τα... μέσα του 20ού αιώνα, καθώς εξαιρέθηκαν από την πενταετή παραγραφή οι οφειλές από κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, με την πρωτοφανή στα νομικά χρονικά διατύπωση ότι θα βεβαιώνονται σε βάρος των ιδιοκτητών «από τη γένεση της υποχρέωσής τους»! Δηλαδή έως και από το 1958 για τα δημοτικά τέλη και από το 1993 για το ΤΑΠ».

Στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει συγκεκριμένα ότι με τη νέα αυτή ρύθμιση του άρθρου 39 του Ν. 5027/2023, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, καθιερώνεται, πλέον, ως προς τις κύριες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ:

«1. 65ετής παραγραφή για τα δημοτικά τέλη κάθε αδήλωτης επιφάνειας κτηρίου, λόγω αναγωγής της παραγραφής τους για τα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κ.λπ.) στον χρόνο κατασκευής του κάθε κτηρίου, και με απώτερο χρονικό όριο, για τα παλαιότερα κτίσματα, το έτος 1958, κατά το οποίο με το Β.Δ. 24-9/20-10/1958 “Έσοδα δραστηριοτήτων ΟΤΑ κ.λπ.” επιβλήθηκαν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

  1. 30ετής παραγραφή για το ΤΑΠ κτισμάτων και οικοπέδων, λόγω αναγωγής της παραγραφής του στην 1η.1.1993, ημέρα έναρξης ισχύος του Ν. 2130/1993 περί Τέλους Ακίνητης Περιουσίας».

«Με τη διάταξη αυτή, κάθε ανυποψίαστος πολίτης, ο οποίος, από τη λεπτομερή επιμέτρηση που κάνει σήμερα ένας μηχανικός για ταυτότητα κτηρίου λόγω συμβολαίου, γονικής παροχής ή μεταβίβασης ακινήτου, διαπιστώνει για πρώτη φορά ότι κάποια τετραγωνικά μέτρα εμβαδού του ακινήτου του δεν είχαν δηλωθεί στον οικείο Δήμο, θα χρεωθεί με αστρονομικά αναδρομικά ποσά πολλών δεκαετιών, που, ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα, όπου τα δημοτικά τέλη είναι κατά κανόνα πενταπλάσια των οικιακών, θα υπερβαίνουν ακόμη και την αξία του ίδιου του ακινήτου, με τελικό αποτέλεσμα τη “δήμευσή” του, επειδή θα είναι αδύνατον να πληρωθούν!», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία, και ζητά επειγόντως από το ΥΠ.ΕΣ. να πάρει πίσω τη διάταξη...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News