Αλλάζει θέση ο καταυλισμός - Πρώτη απόφαση για μετεγκατάσταση των Ρομά στο Ηράκλειο

Κρήτη
Αλλάζει θέση ο καταυλισμός - Πρώτη απόφαση για μετεγκατάσταση των Ρομά στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διχασμένες εμφανίστηκαν οι φυλές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις - Αποφασίστηκε αορίστως… η μετακίνηση δυτικότερα, ώστε να είναι αθέατος, με προοπτική επίλυσης του κοινωνικού προβλήματος

Τη “μετακόμιση”, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, του καταυλισμού στα Δύο Αοράκια δυτικότερα, πίσω δηλαδή από το Αστυνομικό Μέγαρο και σε πολύ πιο οργανωμένες, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας 6 Μαρτίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη μία εκ των δύο κοινοτήτων-φυλών των Ρομά, με την απόφαση ωστόσο να τελειώνει εκεί.

Δεν υπερψηφίστηκε, δηλαδή, ως είχε η εισήγηση προς το Σώμα, με το πλήρες σχέδιο μετεγκατάστασης που είχε καταρτιστεί από τη δημοτική Αρχή με τη συνεργασία των αντιδημάρχων Ρένας Παπαδάκη και Μανόλη Βασιλάκη, αλλά υπερψηφίστηκε αορίστως η χωροθέτηση νέας θέσης για τους Ρομά με βάση την αρχική ιδέα-σύλληψη του επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννη Κουράκη για τη μεταστέγασή τους στο δυτικό όριο της εν λόγω έκτασης των 147 στρεμμάτων.

Όπως διευκρινίστηκε, κατόπιν και των έντονων αντιδράσεων, επιφυλάξεων και ενστάσεων που εκφράστηκαν στη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης, χθες αποφασίστηκε απλώς να δοθεί πολιτικά το σινιάλο για την έναρξη της προσπάθειας μετακόμισης του καταυλισμού, 40 χρόνια μετά την αρχική “γέννησή” του.

Από εκεί και πέρα, όλες οι βασικές πτυχές και παράμετροι του σχεδιασμού, δηλαδή το πώς θα διαμορφωθεί ακριβώς η νέα “στέγη”, σε τι υποδομές θα διαμένουν οι οικογένειες των Ρομά, τα μεγέθη π.χ. των οικίσκων, το τι θα γίνει με οικογένειες που θέλουν να φύγουν τελείως από την περιοχή για να ενταχθούν κανονικά στον κοινωνικό ιστό της πόλης, θα αποφασιστεί μελλοντικά. Και αφού προηγηθεί νέος γύρος επαφών και διαβούλευσης τόσο σε επίπεδο δημοτικής Αρχής και δημοτικών παρατάξεων, όσο και σε επίπεδο των ίδιων των Ρομά.

Διαβούλευση που δε θα είναι εύκολη υπόθεση πάντως, μιας και, όπως αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη χθεσινή συνεδρίαση, η μία εκ των δύο κοινοτήτων-φυλών διαφωνεί κάθετα με το σχέδιο μετεγκατάστασης, αφού θεωρεί πως πρόκειται για μια συνέχιση της ίδιας κατάστασης γκετοποίησης και σε όχι αποδεκτές συνθήκες, όπως είναι οι οικίσκοι περιορισμένου εμβαδού.

Ενώ η έτερη κοινότητα-φυλή δηλώνει θετική, θέλοντας να απεμπλακεί από το σημερινό τριτοκοσμικό σκηνικό διαβίωσης, αλλά θέτει και προϋποθέσεις, όπως π.χ. η κοινωνική αποζημίωση για 45 οικογένειες που έχουν χτίσει κανονικά σπίτια εντός του καταυλισμού, έχουν δαπανήσει χρήματα και δε θέλουν να τα εγκαταλείψουν έτσι...

Επί της ουσίας, το Δημοτικό Συμβούλιο άναψε σήμερα ένα πολιτικό πρώτο “πράσινο φως” για τη μετακόμιση του καταυλισμού, στέλνοντας έτσι και ένα σινιάλο προς την επενδύτρια εταιρεία “ΒΗΤΑ Πρώτη” ενόψει της επικείμενης (μέσα στον Απρίλιο) παράτασης της συμφωνίας εκμίσθωσης της έκτασης στα Δύο Αοράκια. Αλλά από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα, όπως τόνισε και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, θα αποφασιστούν στην πορεία μιας δαιδαλώδους και μακράς, άλλωστε, σε διάρκεια διαδικασίας μετεγκατάστασης.

Ανάλογη ήταν και η παρότρυνση του Γιάννη Κουράκη, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί ο Δήμος ως πολιτικό όργανο να συνεχίζει να... σφυρίζει αδιάφορα για τις συνθήκες διαβίωσης τόσων εκατοντάδων ανθρώπων, αλλά και για την τύχη της δημοτικής περιουσίας.

«Ναι» μονάχα σε απόφαση χωροθέτησης, με την προϋπόθεση να διερευνηθούν όπως πρέπει οι βέλτιστες λύσεις στέγασης των ανθρώπων, όχι μόνο στον νέο προτεινόμενο χώρο, αλλά και μέσω ένταξης στον κοινωνικό ιστό του Ηρακλείου, είπε ο Ηλίας Λυγερός από τους “Ενεργούς Πολίτες”.

Στον αντίποδα, υπήρξαν “φωνές”, όπως της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και του Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ότι επιχειρείται να δρομολογηθεί ένα σχέδιο δίχως να έχει εμφανώς την απαιτούμενη ωριμότητα ή κοινωνική συναίνεση.

Μάλιστα, από πολλούς εκφράστηκαν αιχμές και για την εκκωφαντική - όπως τόνισαν - απουσία της Περιφέρειας Κρήτης, με τους ίδιους να αναρωτιούνται γιατί ο Δήμος Ηρακλείου εμφανίζεται να επιχειρεί να σηκώσει μόνο του το βάρος μιας τόσο δύσκολης υπόθεσης, για την οποία έχουν σημαντική αρμοδιότητα και ευθύνη, αλλά κωφεύουν και η Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος...

Διχασμένη η πλευρά των Ρομά

«Καλύτερα στην παράγκα παρά σε κοντέινερ»!

«Το καλοκαίρι κλείνουμε 40 χρόνια και θα σας καλέσουμε να το γιορτάσουμε! Είμαστε θετικοί να γίνει κάτι για τον καταυλισμό. Θέλουμε κι εμείς οι ίδιοι να αποχωρήσουμε. Έχουμε φτιάξει ένα σπιτάκι με οικονομίες μιας ζωής. Αν μας δώσουν μια δυνατότητα να ενταχθούμε όπου θέλουμε, φεύγουμε αύριο. Υπάρχουν και 150 οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια, αλλά ύστερα από 40 χρόνια το κομμάτι γης αυτό είναι δικό τους. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς 40 χρόνια ζούμε στο σκοτάδι ή οι μανάδες πλένουν τα ρούχα των παιδιών τους. Αν οι δημοτικοί άρχοντες συμφωνήσουν να ενταχθούν οι 50 που έχουν κάποιες οικονομίες στον κοινωνικό ιστό, ευχαρίστως», ανέφερε ο Συμεών Σεραφειμόπουλος, εκφράζοντας τη θετική - υπό όρους - στάση της μίας φυλής των Ρομά.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της άλλης φυλής και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων “Η Ελπίδα” Αθανάσιος Κατσαρής εμφανίστηκε καταπέλτης. «Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει καταυλισμός με ποντίκια το 2023; Μας προσβάλλει όλους μας! Κι έρχεται ξαφνικά ο Δήμος να ζητάει μετεγκατάσταση, αν και ποτέ δεν έκανε κάτι όταν ζητούσαμε βοήθεια. Δεν έχει ασφαλτόστρωση, δεν υπάρχει αποκομιδή σκουπιδιών τακτικά, δεν υπάρχει αποχέτευση. Στο σημείο που νοικιάζει η εταιρεία εμείς ζούμε από το 1983 με απόφαση της τότε νομάρχη, της Αθανασάκη. Όχι, δε θα κάνουμε ακόμη ένα έγκλημα ίσως βάρος Ελλήνων πολιτών. Σε κοντέινερ 40 τ.μ. να ζήσουν άνθρωποι; Καλύτερα στην παράγκα παρά σε κοντέινερ!

Όσον αφορά τον γ.γ. της κυβέρνησης, τον Γ. Σταμάτη, που θέλει να λύσει ένα θέμα; Όχι! Εδώ υπάρχει άλλο θέμα. Το συμφέρον της ιδιωτικής εταιρείας εναντίον μας. Θα παραχωρηθεί ένας χώρος, μια νέα φυλακή για ανθρώπους;», είπε ο κ. Κατσαρής και αποχώρησε.

Ενστάσεις και από τις δημοτικές παρατάξεις

Μετά τις τοποθετήσεις αυτές, εκφράστηκαν ενστάσεις από τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων για το κατά πόσο υπάρχει συναίνεση από πλευράς των Ρομά. Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης “Συν-Εργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης είπε: «Πιστεύει ο αντιδήμαρχος κ. Βασιλάκης ότι οι Ρομά που έχουν καλά σπίτια θα τα εγκαταλείψουν για να εγκατασταθούν σε οικίσκους; Μπορεί ο Δήμος Ηρακλείου να αγοράσει οικόπεδα; Τι ακριβώς θέλει η δημοτική Αρχή».

«Θέλετε να λύσετε το πρόβλημα ή να παρατείνεται τη σύμβαση με την εταιρεία;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουκιαδάκης.

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης σημείωσε σε αιχμηρό τόνο: «Από τη συζήτηση που κάναμε, ο κ. Κατσαρής ζήτησε καλά σπίτια και συμφωνήσαμε. Θα επιθυμούσα να είναι σταθερός στις απόψεις του».

Ο επικεφαλής της κίνησης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι αποχώρησε ο κ. Κατσαρής, ενώ είπε ότι διαφωνεί με όσα λένε οι φυλές, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να πουν αν προτιμούν τις συνθήκες αυτές που ζουν σήμερα. Προφανώς όχι!».

«Ο χώρος αυτός ενοικιάστηκε για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να βρεθεί λύση. Αν δεν είμαστε έτοιμοι κι ώριμοι, να αναβάλλουμε το θέμα. Και δεν είναι μόνο υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και ο γ.γ. της κυβέρνησης, στον οποίο έκανε αναφορά ο κ. Κατσαρής, δεν έχει κάνει κάτι πρακτικό δίνοντας πόρους για να γίνει η μετεγκατάσταση», είπε ο κ. Κουράκης, τονίζοντας ότι ο κ. Σεραφειμόπουλος κινείται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, ενώ σημείωσε απευθυνόμενος στο Σώμα: «Αν μπορούμε απόψε να ψηφίσουμε μόνο χωροθέτηση και να ακολουθήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για ένα μάστερ πλαν και να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση τη λύση του αμέσως, τα χρήματα δεν είναι πάρα πολλά»...

«Γιατί πάντα ο Δήμος Ηρακλείου “στένευε” την επίλυση του ζητήματος στα όρια του δήμου; Ενώ το θέμα ήταν γενικότερο; Πού είναι η Περιφέρεια; Κατά τη γνώμη μου, δεν υπήρχε ποτέ πλήρης διαύγεια σε σχέση με το τι λύση ψάχνουμε και αποδεκτή από τις κοινότητες και λύση παραγωγική! Η δική μας θέση είναι συμφωνήσουμε σε 4-5 πράγματα. Δεν είναι μία μόνο η λύση, είναι συνδυασμός πιθανώς. Να βρουν μια αξιοπρεπή στέγη σε οργανωμένο χώρο ή σε κοινωνική ένταξη. Πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Από κυβέρνηση και ευρωπαϊκά προγράμματα. Να δούμε και το θέμα του πρότυπου οικισμού των Σοφάδων, που είπε ο κ. Κατσαρής», τόνισε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Βρύσαλης είπε ότι όλη αυτή η κινητικότητα και σπουδή γίνεται μόνο για χάρη της επενδύτριας εταιρείας και ότι δεν ψηφίζει τη χωροθέτηση η παράταξή του, γιατί υπάρχουν άλλοι σκοποί από πίσω, ενώ στον ίδιο αιχμηρό τόνο κινήθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News