Ηράκλειο: «Ναι» στη μεταστέγαση των Ρομά από το δημοτικό συμβούλιο - Ανοιχτός ο σχεδιασμός

Κρήτη
Ηράκλειο: «Ναι» στη μεταστέγαση των Ρομά από το δημοτικό συμβούλιο - Ανοιχτός ο σχεδιασμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δημοτικό συμβούλιο άναψε σήμερα ένα πολιτικό, πρώτο «πράσινο φως» για τη μετακόμιση του καταυλισμού, στέλνοντας έτσι και ένα σινιάλο προς την επενδύτρια εταιρεία ΒΗΤΑ Πρώτη ενόψει της επικείμενης(μέσα στον Απρίλιο) παράτασης της συμφωνίας εκμίσθωσης της έκτασης στα Δυο Αοράκια

Την «μετακόμιση» του καταυλισμού στα Δύο Αοράκια δυτικότερα, πίσω δηλαδή από το Αστυνομικό Μέγαρο και σε πολύ πιο οργανωμένες, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης  αποφάσισε πριν από λίγο το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, παρά τις έντονες αντιδράσεις από την 1 εκ των 2 κοινοτήτων-φυλών των Ρομά, με την απόφαση ωστόσο να τελειώνει εκεί.

Δεν υπερψηφίστηκε δηλαδή ως είχε η εισήγηση προς το σώμα , με το πλήρες σχέδιο μετεγκατάστασης που είχε καταρτιστεί από τη δημοτική αρχή με τη συνεργασία των αντιδημάρχων Ρένας Παπαδάκη και Μανόλη Βασιλάκη  αλλά υπερψηφίστηκε αορίστως η χωροθέτηση νέας θέσης  για τους Ρομά με βάση την αρχική ιδέα-σύλληψη του επικεφαλής της παράταξης ''Ηράκλειο 3.7.5'' Γιάννης Κουράκης για τη μετεστέγαση τους στο δυτικό όριο της εν λόγω έκτασης των 147 στρεμμάτων.

Όπως διευκρινίστηκε, κατόπιν και των έντονων αντιδράσεων, επιφυλάξεων και ενστάσεων που εκφράστηκαν στη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης, αποφασίστηκε σήμερα απλώς να δοθεί πολιτικά  το σινιάλο για την έναρξη της προσπάθειας μετακόμισης του καταυλισμού, 40 χρόνια μετά την αρχική «γέννησή» του.

Από εκεί και πέρα, όλες οι βασικές πτυχές και παράμετροι του σχεδιασμού, δηλαδή πως θα διαμορφωθεί ακριβώς τη νέα ''στέγη'', σε τι υποδομές θα διαμένουν οι οικογένειες των Ρομά, τα μεγέθη π.χ. των οικίσκων, το τί θα γίνει με οικογένειες που  θέλουν να φύγουν τελείως από τη περιοχή, για να ενταχθούν κανονικά στον κοινωνικό ιστό της πόλης, θα αποφασιστεί μελλοντικά. Και αφού προηγηθεί νέος γύρος επαφών και διαβούλευσης τόσο σε επίπεδο δημοτικής αρχής και δημοτικών παρατάξεων όσο και σε επίπεδο των ίδιων των Ρομά.

Διαβούλευση που δεν θα είναι εύκολη υπόθεση πάντως, μιας και όπως αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη σημερινή συνεδρίαση, η μία εκ των 2  κοινοτήτων-φυλών  διαφωνεί κάθετα με το σχέδιο μετεγκατάστασης αφού  θεωρεί πως πρόκειται για μια συνέχιση της ίδιας κατάστασης γκετοποίησης και σε όχι αποδεκτές συνθήκες, όπως είναι οι οικίσκοι περιορισμένου εμβαδού.

Ενώ η έτερη κοινότητα-φυλή δηλώνει θετική , θέλοντας να απεμπλακεί από το σημερινό τριτοκοσμικό σκηνικό διαβίωσης αλλά θέτει και προϋποθέσεις όπως π.χ η κοινωνική αποζημίωση για 45 οικογένειες που έχουν χτίσει κανονικά σπίτια εντός του καταυλισμού, έχουν δαπανήσει χρήματα και δεν θέλουν να τα εγκαταλείψουν έτσι...

Επί της ουσίας το δημοτικό συμβούλιο άναψε σήμερα ένα πολιτικό, πρώτο ''πράσινο φως'' για τη μετακόμιση του καταυλισμού, στέλνοντας έτσι και ένα σινιάλο προς την επενδύτρια εταιρεία ΒΗΤΑ Πρώτη ενόψει της επικείμενης (μέσα στον Απρίλιο) παράτασης της συμφωνίας εκμίσθωσης της έκτασης στα Δυο Αοράκια. Αλλά από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα θα αποφασιστούν στην πορεία μιας δαιδαλώδους και μακράς άλλωστε σε διάρκεια διαδικασίας μετεγκατάστασης.

Αυτό ακριβώς τόνισε και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός  , καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να επικυρώσουν το πρώτο αυτό βήμα, ψηφίζοντας  την χωροθέτηση και μόνο αυτή, νέου σημείου για τη στέγαση των Ρομά ενώ  ανάλογη ήταν και η παρότρυνση του Γιάννη Κουράκη

που τόνισε ότι δεν μπορεί ο δήμος ως πολιτικό όργανο να συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα για τις συνθήκες διαβίωσης τόσων εκατοντάδων ανθρώπων αλλά και για τη τύχη της δημοτικής περιουσίας.

''Ναι'' μονάχα σε απόφαση χωροθέτησης , με την προϋπόθεση να διερευνηθούν όπως πρέπει οι βέλτιστες λύσεις στέγασης των ανθρώπων , όχι μόνο στο νέο προτεινόμενο χώρο αλλά και μέσω ένταξης στον κοινωνικό ιστό του Ηρακλείου είπε ο Ηλίας Λυγερός από τους ''Ενεργούς Πολίτες''.

Στον αντίποδα, υπήρξαν ''φωνές'', όπως της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Ευρυπίδη Κουκιαδάκη ότι επιχειρείται να δρομολογηθεί ένα σχέδιο δίχως να έχει εμφανώς την απαιτούμενη ωριμότητα ή κοινωνική συναίνεση.

Μάλιστα από πολλούς εκφράστηκαν αιχμές και για την εκκωφαντική-όπως τόνισαν-απουσία της Περιφέρειας Κρήτης, με τους ίδιους  να αναρωτιούνται γιατί ο δήμος Ηρακλείους  εμφανίζεται να επιχειρεί να σηκώσει μόνο τους το βάρος μιας τόσο δύσκολης υπόθεσης, για την οποία έχουν σημαντική αρμοδιότητα και ευθύνη  αλλά κωφεύουν και η περιφέρεια και το κεντρικό κράτος...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News