Μεταθέσεις: Φεύγουν 107 δάσκαλοι από το Ηράκλειο και έρχονται μόλις 27!

Κρήτη
Μεταθέσεις: Φεύγουν 107 δάσκαλοι από το Ηράκλειο και έρχονται μόλις 27!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το neakriti.gr φέρνει στη δημοσιότητα τους αριθμούς των εκπαιδευτικών που αναχωρούν από το Ηράκλειο και εκείνους που έρχονται

Περισσότερες είναι οι αποχωρήσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τον νομό Ηρακλείου σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς που αναμένεται να έρθουν το νέο σχολικό έτος 2023-2024. Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του neakriti.gr, οι μεταθέσεις αναμένεται να δημιουργήσουν ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα, καθόσον ήδη τα οργανικά κενά και οι εν αναμονή συνταξιοδοτήσεις θέτουν ξεκάθαρο ζήτημα της μόνιμης πρόσληψης του εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυτό υποστήριξαν εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάνοντας σαφές πως το υπουργείο Παιδείας πρέπει να δράσει όσο γίνεται πιο άμεσα.

Ειδικότερα, σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να υπάρχει, όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό της Κρήτης. Το neakriti.gr, παρακολουθώντας τις εκπαιδευτικές εξελίξεις, έχει δώσει στη δημοσιότητα τις ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν. Φαίνεται, όμως, πως ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος, αφού προχθές κοινοποιήθηκαν οι αριθμοί των εκπαιδευτικών που αναμένεται να φύγουν.

Νωρίτερα, ωστόσο, υπήρξαν αλλαγές που είναι αξιοσημείωτες. Πιο συγκεκριμένα, το neakriti.gr την προηγούμενη εβδομάδα είχε κοινοποιήσει τα 46 οργανικά κενά στον νομό Ηρακλείου από το σύνολο των 166 οργανικών κενών που υπάρχουν στην Κρήτη. Τα άλλα κενά κατανεμήθηκαν ως εξής: 42 στον ν. Χανίων, 71 στον ν. Λασιθίου και 7 στο ν. Ρεθύμνου.

Σε αυτά τα 46 κενά προστέθηκαν άλλες 90 αιτήσεις εκπαιδευτικών, που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν. Χωρίς να έχει δοθεί κάτι στη δημοσιότητα μέχρι και τη στιγμή αυτή που γράφεται το ρεπορτάζ, όσον αφορά τους 90 εκπαιδευτικούς και πιο συγκεκριμένα εάν έχουν αναιρέσει την επιθυμία τους για συνταξιοδότηση. Αυτό σημαίνει πολύ πρακτικά πως 136 οργανικά κενά έχει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Ηρακλείου, τα οποία ωστόσο πρέπει να προστεθούν με τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν χθες. Είναι εκπαιδευτικοί που δήλωσαν την επιθυμία τους να φύγουν και από τις 21 Ιουνίου θα αποτελέσουν παρελθόν για την εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου. 21 Ιουνίου είναι η ημέρα λήξης για το υφιστάμενο σχολικό έτος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ 30 Ιουνίου είναι η ημέρα λήξης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το neakriti.gr φέρνει στη δημοσιότητα τους αριθμούς των εκπαιδευτικών που αναχωρούν από το Ηράκλειο και εκείνους που έρχονται. Όπως διαπιστώνεται εύλογα, οι μεταθέσεις είναι περισσότερες από τις αφίξεις στον ν. Ηρακλείου.

Ειδικότερα, στους δασκάλους Γενικής Παιδείας υπάρχουν 66 μεταθέσεις και 12 αφίξεις, στους δασκάλους Ειδικής Αγωγής έχουμε 7 μεταθέσεις και 5 αφίξεις, στους νηπιαγωγούς έχουμε 22 μεταθέσεις και 8 αφίξεις, στους νηπιαγωγούς Ειδικής Αγωγής έχουμε 7 μεταθέσεις και καμία άφιξη. Από εκεί και πέρα, στην ειδικότητα Αγγλικής Φιλολογίας έχουμε 3 μεταθέσεις και 2 αφίξεις, ενώ στην ειδικότητα Μουσικής Επιστήμης έχουμε 5 εκπαιδευτικούς που θα φύγουν από τον ν. Ηρακλείου και καμία άφιξη.

Είναι άξιο αναφοράς μέσα σε αυτό το σύνολο των οργανικών κενών, το υπουργείο Παιδείας το προηγούμενο φθινόπωρο κατήργησε 70 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας από τον ν. Ηρακλείου.

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν και κάνουν σαφές πως πρέπει να υπάρξουν άμεσες προσλήψεις. Πρέπει να ανανεωθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα, όπως υποστηρίζουν, ενώ διεμήνυσαν πως το μεγαλύτερο βάρος των κενών αυτών πέφτει στις περιοχές της περιφέρειας, όπως στην περιοχή της Μεσσαράς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης, μίλησε στο neakriti.gr τονίζοντας: «Αυτό που παρατηρούμε είναι πως οι μεταθέσεις είναι περισσότερες από τις αφίξεις. Όταν λέμε αφίξεις, εννοούμε πως έχει εγκριθεί η προτίμηση κάποιων εκπαιδευτικών του ν. Ηρακλείου να μεταβούν σε άλλο νομό. Ο ν. Ηρακλείου είναι ένας νομός που έχει πολλούς εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν ως τόπο καταγωγής τον ν. Ηρακλείου. Εμείς του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία. Και απαιτούμε από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία οργανικών θέσεων και να υπάρξουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν από το προσωπικό που έφυγε. Επίσης, ένα σημαντικό πρόβλημα, που θα το δούμε αργότερα, είναι πως δε συμπεριέλαβε τους εκπαιδευτικούς στα τμήματα ένταξης».

«Μόνιμες προσλήψεις και όχι αναπληρωτές»

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Φαιστός” και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Δέκα, Γρηγόρης Γιαμαλάκης, είπε: «Μονόδρομος για το υπουργείο Παιδείας πρέπει να είναι οι μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Πρέπει να διοριστεί μόνιμο προσωπικό και όχι αναπληρωτές. Και δυστυχώς το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα χωριά της επαρχίας. Ειδικά, η περιοχή της Μεσσαράς πρέπει να θεωρείται η μητέρα των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Από εκεί και πέρα, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να δούμε και τις εσωτερικές μεταθέσεις, καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί θα φύγουν από την περιφέρεια να πάνε στην πόλη. Η επαρχία έχει πολλά προβλήματα».

«Το πρόβλημα των εκπαιδευτικών είναι πολυδαίδαλο στον ν. Ηρακλείου. Το φθινόπωρο καταργήθηκαν 70 οργανικές θέσεις και μάλιστα ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έδειξε υπερβάλλων ζήλο για να καταργηθούν οι οργανικές αυτές θέσεις. Οι μεταθέσεις είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, καθώς πολλοί συνάδελφοί μας είναι από τη Βόρεια Ελλάδα και μόλις ανοίξει θέση, φεύγουν. Η Κρήτη “αδειάζει”. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί το φετινό καλοκαίρι. Βέβαια, το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρω εάν θα το επιτρέψουν οι πολιτικές διαδικασίες με τις εκλογές και με ποιο σύστημα θα διοριστούν, με ΑΣΕΠ ή με προσοντολόγιο», είπε ο δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Σαϊτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News