Ηράκλειο: «Πόσα ακόμα όνειρα θα καούν;» - Τα μηνύματα και η «σιωπηρή» διαμαρτυρία των μαθητών για την τραγωδία στα Τέμπη

Ηράκλειο
Ηράκλειο: «Πόσα ακόμα όνειρα θα καούν;» - Τα μηνύματα και η «σιωπηρή» διαμαρτυρία των μαθητών για την τραγωδία στα Τέμπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύμα καταλήψεων σε σχολεία της Κρήτης στη σκιά της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη - Δράσεις και μηνύματα από τους μαθητές σε ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και διαμαρτυρίας για το προδιαγεγραμμένο «έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζουν

Συγκλονίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ηρακλείου, που με δράσεις ιδιαίτερου συμβολισμού στέλνουν από χθες τα δικά τους μηνύματα για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

“Κύμα” καταλήψεων σε σχολεία του νομού Ηρακλείου σημειώθηκε χθες, ως ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη. Μάλιστα, πολλοί μαθητές δεν έμειναν μόνο εκεί, αλλά προέβησαν και σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους. Με οδηγό τη φαντασία, με “όπλο” τη σχολική τσάντα και με συνοδοιπόρους το εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές απ’ όλα τα σχολεία του νομού στήριξαν με τον δικό τους τρόπο τις οικογένειες των νεκρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου, 11 σχολεία τέλεσαν υπό κατάληψη χθες από τους μαθητές, που με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως να δείξουν συμπαράσταση στις οικογένειες των ανθρώπων, κατά κύριο λόγο νέων, των οποίων το νήμα της ζωής κόπηκε κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελούν σήμερα το 1ο, 4ο, και 7ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, και τα Λύκεια της Αγίας Βαρβάρας, των μοιρών, του Τυμπακίου, του Χάρακα και το ΕΠΑΛ Μοιρών. Ακόμα λόγω κατάληψης δεν λειτουργούν το 1ο, 2ο, 7ο και 9ο Γυμνάσιο, όπως επίσης και τα Γυμνάσια σε Βενεράτο, Αγία Βαρβάρα και Γέργερη.

Ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας

Με την αγωνία των οικογενειών περιμένοντας απαντήσεις από το DNA και οι σοροί που ώρα με την ώρα αυξάνονται, αλλά και τις έρευνες στα συντρίμμια των δύο τρένων στα Τέμπη να συνεχίζονται, μαθητές και μαθήτριες του Ηρακλείου, σε ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και διαμαρτυρίας για το προδιαγεγραμμένο «έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζουν, συγκεντρώθηκαν στις 11:30, στην πλατεία Ελευθερίας.

7ο Λύκειο

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι μαθητές του 7ου Λυκείου Ηρακλείου σχημάτισαν το σύμβολο του πένθους στην αυλή του σχολείου τους. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τους μαθητές των υπόλοιπων σχολείων της Κρήτης στο ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας. στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χωρα από μαθητές και φοιτητές, σε ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και διαμαρτυρίας για το προδιαγεγραμμένο «έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζουν.

2ο Λύκειο

Χθες το πρωί μαθητές του 2ου Λυκείου Ηρακλείου προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στο προαύλιο του σχολείου, ενώ παράλληλα σχημάτισαν με τις τσάντες τους το μήνυμα “Έφτασες;”, δείχνοντας έτσι τη συμπαράστασή τους στους ανθρώπους που πέρασαν τον εφιάλτη της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών.

3o Λύκειο

Με ένα συγκινητικό κείμενο για την τραγωδία στα Τέμπη εξέφρασαν την «απέραντη θλίψη τους για την απώλεια τόσων ανθρώπων και τα «ειλικρινή συλλυπητήριά τους στους οικείους των θυμάτων αυτού του αδιανόητου και τραγικού συμβάντος» ο Σύλλογος Διδασκόντων, το βοηθητικό προσωπικό και οι μαθητές του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, οι οποίοι δηλώνουν βαθύτατα συγκλονισμένοι για το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή τόσων ανθρώπων. Χθες, πραγματοποιήθηκε σχετική δράση στο σχολείο, η οποία περιελάμβανε, εκτός από την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θανόντων και την κατασκευή και ανάρτηση πανό στο προαύλιο του σχολείου, ανάγνωση του κειμένου των εκπαιδευτικών για την τραγική απώλεια.

Το κείμενο των εκπαιδευτικών έχει ως εξής:

«“Το τρένο φεύγει στις 8... ταξίδι για τον Χάρο

Όταν περνάς τα Τέμπη, βλέπεις την όμορφη φύση, τα δώρα του Θεού στον άνθρωπο και ηρεμεί η ψυχή σου, γαληνεύεις.

Όταν περνάς τα Τέμπη, απολαμβάνεις την κοιλάδα, τα νερά, το πράσινο, ξέρεις τι σε συντροφεύει διασχίζοντάς τα.

Όταν περνάς τα Τέμπη, ανασαίνεις τη δροσιά, χαμογελάς.

Όταν περνάς τα Τέμπη, σκέφτεσαι ότι μάλλον ανάμεσα στις ράγες έχουν φυτρώσει μικρά-μικρά πεισματάρικα λουλουδάκια. Αλλά εσύ προχωράς γιατί το τρένο προχωρά γρήγορα, για να σε φτάσει εκεί που θες.

Γιατί έτσι κάνουν τα τρένα.

Όταν περνάς τα Τέμπη, το τρένο το πολύ-πολύ να σφυρίξει για να χαιρετήσει.

Γιατί πρέπει να συνεχίσει, να πάει κάπου, να σε πάει εκεί που θες, στον προορισμό σου, εκεί που σε περιμένουν. Γιατί δε σκέφτηκες ούτε μια στιγμή να πεις “πάμε κι όπου βγει”. Κάποιος όμως το είπε αυτό για σένα. Την ώρα που δεν έπρεπε, δεν ταίριαζε, δε σου ταίριαζε.

Και το τρένο δε σε άφησε να βγεις. Και τα λουλουδάκια ανάμεσα στις ράγες πείσμωσαν περισσότερο.

Γιατί έτσι δεν πρέπει να κάνουν τα τρένα”.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων, το βοηθητικό προσωπικό και οι μαθητές του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, βαθύτατα συγκλονισμένοι από την πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη, εκφράζουν την απέραντη θλίψη τους για την απώλεια τόσων ανθρώπων και τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στους οικείους των θυμάτων αυτού του αδιανόητου και τραγικού συμβάντος.

Οι καθηγητές, ο διευθυντής».

11ο Λύκειο

Στην ίδια γραμμή, οι μαθητές και οι καθηγητές του 11ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου διεξήγαγαν διάλογο, στον οποίο εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί σχετικά με την αναποτελεσματικότητα του κράτους στις δημόσιες δομές και υπηρεσίες (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Παιδεία, Υγεία). Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά των παιδιών, τόσο στις συζητήσεις όσο και στην πραγματοποίηση διαφόρων δράσεων.

«Πόσες ακόμα ψυχές θα θρηνήσουμε; Πόσα ακόμα όνειρα θα καούν;», αναφέρει το 15μελές του 11ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου σε ανακοίνωσή του. Ανάλογες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε σχολεία της επαρχίας, όπως το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αγίων Δέκα, το Γυμνάσιο Ζαρού κ.λπ.

Εκκλησία Κρήτης: Δράσεις σε όλo το νησί για τα θύματα της τραγωδίας

Δεήσεις για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη θα τελεστούν στους ναούς και τις μονές του νησιού, έπειτα από απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, με αφορμή τη μεγάλη εθνική τραγωδία της καταστροφικής σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, προσεύχεται για την ανάπαυση των ανθρωπίνων θυμάτων και εύχεται για την επούλωση των πληγών της μεγάλης αυτής καταστροφής.

Η Εκκλησία της Κρήτης με βαθιά οδύνη συμμετέχει στον βαθύτατο πόνο, τον οποίο βιώνουμε ως κοινωνία με τον αδόκητο θάνατο τόσων συνανθρώπων μας, και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή Της στους πληγέντες.

Μπροστά σε αυτή τη σκληρή τραγωδία στεκόμαστε όλοι μαζί με θλίψη ψυχής και εντείνουμε τις προσευχές μας στον Θεό, για την ανάπαυση των αιφνιδίως τελειωθέντων και την ενίσχυση των τραυματιών και όλων των θυμάτων της τραγωδίας.

Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει αισθήματα συμπάθειας και συμμετέχει στην οδύνη και το πένθος για τα ανθρώπινα θύματα, τα οποία θρηνούμε, και προσεύχεται για την επούλωση των πληγών στις ζωές των ανθρώπων, των νέων, αλλά και κάθε ηλικίας.

Με Συνοδική Εγκύκλιο, που θα σταλεί προς τις Ιερές Μονές και τις Ενορίες της Εκκλησίας της Κρήτης, θα τελεστούν σε όλη τη Μεγαλόνησο ειδικές δεήσεις υπέρ της αναπαύσεως των μαρτυρικώς τελειωθέντων και υπέρ της ενισχύσεως των εν ανάγκαις ευρισκομένων αδελφών μας από το θανατηφόρο τραγικό γεγονός.

Επίσης, καθώς πορευόμαστε μέσα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Ιερά Σύνοδος εφιστά την προσοχή όλων μας στην ευθύνη καθενός από εμάς και προτρέπει σε καρδιακή προσευχή για την ενίσχυση και την παρηγοριά των αδελφών μας, που χτυπήθηκαν από τη φοβερή αυτή καταστροφή.

Ο Θεός παρήγορος, βοηθός και σκεπαστής όλων μας!».

Πάνω, πανό διαμαρτυρίας από το Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίων Δέκα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News