“Πιέζει” για το απλήρωτο ρεύμα στους οικίσκους του Αρκαλοχωρίου ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος

Ηράκλειο
“Πιέζει” για το απλήρωτο ρεύμα στους οικίσκους του Αρκαλοχωρίου ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινδυνεύουν να μείνουν στο σκοτάδι οι σεισμόπληκτοι - «Δεν μπορεί να πληρώσει 316.000 ευρώ ρεύμα το Δήμος», λέει ο Μ. Φραγκάκης - Νέα επιστολή από τον δήμαρχο για τους λογαριασμούς-"μαμούθ": «Είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός πως το κράτος θα αναλάβει τη δαπάνη»

Επανέρχεται με επιστολή του προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς για το θέμα της μη πληρωμής μέχρι σήμερα του συσσωρευμένου λογαριασμού-"μαμούθ" των καταυλισμών των σεισμόπληκτων κατοίκων του δήμου του, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανόλης Φραγκάκης. Είναι μάλιστα η τέταρτη κατά σειρά επιστολή, με την οποία ο δήμαρχος ζητάει από τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν σχετικές πρωτοβουλίες. Μάλιστα, την προηγούμενη Πέμπτη ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την υπόθεση αυτή στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τον Λευτέρη Συμβουλάκη, λέγοντας πως από την πρώτη στιγμή, η δέσμευση του υπουργού ήταν ότι «δε θα πληρώσουν οι σεισμόπληκτοι ρεύμα. Θα το πληρώσει το κράτος»!

Η “Νέα Κρήτη” είχε αποκαλύψει από τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι οι οχλήσεις του ΔΕΔΔΗΕ είναι πολύ συχνές στον δήμο Μινώα Πεδιάδος. Κάθε λίγο και λιγάκι, η απειλή για το κατέβασμα του διακόπτη στους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων, έρχεται και προκαλεί την κινητοποίηση του Δήμου και την αναστάτωση των ανθρώπων αυτών, που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα σπίτια τους και μένουν σε οικίσκους.

Το κείμενο της επιστολής 

Όπως αναφέρεται στην τέταρτη επιστολή: «Έως σήμερα, δεν έχει απαντηθεί από πλευράς της Πολιτείας το πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κάλυψης των δαπανών: (α) σύνδεσης με το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και (β) παροχής-κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των προσωρινών εγκαταστάσεων φιλοξενίας σεισμόπληκτων στον δήμο Μινώα Πεδιάδας, την ίδια στιγμή που ο Δήμος μας έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποδέκτης δεκάδων επιστολών οχλήσεων από τη ΔΕΗ ΑΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν προκύψει από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των παραπάνω εγκαταστάσεων και για το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης στους καταυλισμούς σεισμοπλήκτων».

Όπως επισημαίνει ο κ. Φραγκάκης: «Οι οφειλόμενες δαπάνες σύνδεσης και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των καταυλισμών σεισμοπλήκτων ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 316.188,02 €, ποσό για το οποίο ο Δήμος δε διαθέτει τους ίδιους οικονομικούς πόρους για να το αποπληρώσει, ούτε υπάρχει η δυνατότητα –εν μέσω αυτής της δυσμενούς κατάστασης που έπληξε τον Δήμο και τους ανθρώπους του– να μετακυλήσει το κόστος αυτό στο σύνολο των δημοτών μέσω των ανταποδοτικών τελών». Επίσης, υπενθυμίζει ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα «ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί από το Αρκαλοχώρι, αμέσως μετά τον σεισμό, ότι το κράτος θα αναλάμβανε την κάλυψη της εν λόγω αυτονόητης υποχρέωσης και της δαπάνης, που αυτή συνεπάγετο προκειμένου ούτε ο δήμος που επλήγη, αλλά ούτε και οι σεισμόπληκτοι να επιβαρυνθούν με επιπλέον δαπάνες για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η προσωρινή φιλοξενία στους καταυλισμούς».

Τι είχε πει στο “ Ελεύθερο Σημείο” - Διαρκώς τους απειλούν ότι θα τους κόψουν το ρεύμα

To neakriti.gr είχε αποκαλύψει ότι τα συνεργεία απειλούσαν διαρκώς ότι θα κόψουν το ρεύμα στους οικίσκους. Στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” λοιπόν, ο Μανόλης Φραγκάκης επιβεβαίωσε πλήρως τα δημοσιεύματα εκείνα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όταν επρόκειτο να μπει το ρεύμα, ήρθα σε δίλημμα. Σκέφτηκα, θα βάλω σε κάθε οικίσκο ένα ρολόι ή θα βάλω ένα ρολόι στον καταυλισμό και θα μετράει για όλο τον καταυλισμό; Ρώτησα τον υπουργό. Το θέμα είναι ότι δεν πήραμε μια έγγραφη απάντηση. Μας είπε ο υπουργός ότι “οι άνθρωποι δε θα πληρώσουν ρεύμα”. Δεν έχει πληρώσει κανείς μέχρι τώρα. Υπάρχει ένας λογαριασμός που τώρα φτάνει γύρω στις 380.000 ευρώ. Ο ΔΕΔΔΗΕ διαμαρτύρεται. Ο υπουργός μού λέει ότι θα τα πληρώσει το κράτος. Δεν έχουν πληρώσει ακόμα τίποτα»...

Μάλιστα, δεν έκρυψε ακόμα και το γεγονός ότι πάρα πολλές φορές εμφανίζονται συνεργεία στην περιοχή για να κόψουν το ρεύμα στους οικίσκους. Όμως, αμέσως παρεμβαίνει ο Δήμος και διώχνει τα συνεργεία. Ωστόσο, είπε στους σεισμοπαθείς να είναι σίγουροι ότι δεν πρόκειται να τους κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες. «Δεν μπορώ να πω τον λόγο», σημείωσε χαρακτηριστικά, «αλλά αυτό ισχύει», είχε χαρακτηριστικά τονίσει, απαντώντας στις ερωτήσεις του Λευτέρη Συμβουλάκη...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News