“Συν-Εργασία για το Ηράκλειο”: «Θα διευκολύνουμε τη λήψη απόφασης μετεγκατάστασης των Ρομά με προϋποθέσεις»

Ηράκλειο
“Συν-Εργασία για το Ηράκλειο”: «Θα διευκολύνουμε τη λήψη απόφασης μετεγκατάστασης των Ρομά με προϋποθέσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι μόνιμα εγκατεστημένοι στον καταυλισμό συμπολίτες μας δεν ζουν πλέον ως νομάδες, αντίθετα ως Έλληνες πολίτες είναι δημότες και μόνιμοι κάτοικοι Ηρακλείου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων», αναφέρει η παράταξη

Η δημοτική παράταξη “Συν-Εργασία για το Ηράκλειο” καταθέτει δημόσια εκ νέου πρότασή της για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά στα Δύο Αοράκια.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση της παράταξης:

«Α. Μετά τη χθεσινή εν πολλοίς αδιέξοδη συζήτηση των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων για την «προσωρινή» μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά στη δυτική πλευρά του μισθωμένου δημοτικού ακινήτου και σε τμήμα αυτού 38.637 τμ, που βρίσκεται ανάμεσα στο αστυνομικό μέγαρο και στο κλειστό γήπεδο Μπάσκετ - επισκεφθήκαμε τον χώρο μετεγκατάστασης με τον εισηγητή του θέματος κ. Βασιλάκη Μανόλη για να συζητήσουμε με τον κ. Κατσαρή, εκπρόσωπο της κοινότητας που δεν συμμετείχε στη συνάντηση. Συζητώντας μαζί του και τους παρευρισκόμενους συμπολίτες μας, αλλά και με αρκετά νέα παιδιά διαπιστώσαμε ότι θέλουν να συνεργασθούν καλόπιστα με το Δήμο και την Περιφέρεια για μια σοβαρή, αξιόπιστη λειτουργική λύση, με απώτερο στόχο τη μετεγκατάσταση τους σε οργανωμένες μόνιμες κατοικίες εντός της πόλης ή την τοποθέτηση λυόμενων κατοικιών σε ακίνητα της ιδιοκτησίας τους σε άλλες θέσεις.

Συνεπώς, η εντύπωση που είχαμε σχηματίσει, ότι δηλαδή αρνούνται γενικώς την εγκατάσταση τους σε οργανωμένες κατοικίες εντός της πόλης με την υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος ανέγερσης ή αγοράς κατοικιών, δεν ήταν ακριβής. Οι μόνιμα εγκατεστημένοι στον καταυλισμό συμπολίτες μας δεν ζουν πλέον ως νομάδες, αντίθετα ως Έλληνες πολίτες είναι δημότες και μόνιμοι κάτοικοι Ηρακλείου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που βρίσκουν χώρο προσωρινής εγκατάστασης, οι οποίοι, κατά τα την άποψη των μόνιμων κατοίκων, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και στους ίδιους.

Β. Πριν διατυπώσουμε όμως τις σκέψεις και τις προτάσεις μας, για το δυσεπίλυτο αυτό θέμα, θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στον προτεινόμενο χώρο είναι τραγικές και απερίγραπτες. Αν και βρίσκεται σε επαφή με την αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου και στη βορειοδυτική πρόσοψη του κλειστού γυμναστηρίου, που αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές αθλητικές υποδομές της πόλης και της Κρήτης, όπου φιλοξενούνται ήδη σημαντικά αθλητικά γεγονότα αλλά κυρίως έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ακόμη μεγαλύτερα, αν υπάρξει συστηματική προετοιμασία, συνεργασία και διάλογος του Δήμου και της Περιφέρειας με τις αθλητικές Ομοσπονδίες. Οφείλομε μάλιστα να επισημάνομε ότι σταθήκαμε αρκετά τυχεροί γιατί αποφύγαμε, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, τον απόλυτο διασυρμό της πόλης μας, γιατί δεν θέλησε κανείς να αναδείξει το μπάχαλο που επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο του αστυνομικού μεγάρου και του κλειστού γυμναστηρίου.

Παρά το ότι η δημοτική αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί με το ελάχιστο προσωπικό που έχει στη διάθεση της, για τον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων, αποφεύγει για ευνόητους λόγους να επιβάλλει κυρώσεις στο Δήμο για τα δημοτικά ακίνητά του. Για την επιβεβαίωση της επισήμανσης αυτής, θα σας παρακαλέσομε να επισκεφθείτε όλοι τον προτεινόμενο χώρο αλλά και δειγματοληπτικά το δημοτικό ακίνητο, πέντε περίπου στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της Λ. Καζαντζίδη και δυτικά σε επαφή με την εκκλησία του Αγ. Φανουρίου- δηλαδή, ανάμεσα και πλησίον στις δύο μεγαλύτερες πύλες εισόδου της Κρήτης - το οποίο «κοσμείται» με εκατοντάδες κυβικά μπάζων, οικοδομικών υλικών και κυρίως σκουπιδιών, ορατά από όλους τους διερχόμενους, επί των οποίων έχει αναπτυχθεί αυτοφυής φρυγανώδης και ξυλώδης βλάστηση και έτσι εκτός από εστία μολύνσεως έχει μετατραπεί και σε εστία (προσάναμμα) επικίνδυνων πυρκαγιών.

Παρά το ότι είναι ενημερωμένη έγγραφα και προφορικά η δημοτική αρχή και η αρμόδια δημοτική υπηρεσία όλοι σφυρίζουν ως μη έδει αδιάφορα. Άλλωστε δεν χρειάζεται να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διαπιστώσουν την ύπαρξη του προβλήματος γιατί η ίδια εικόνα επικρατεί σχεδόν παντού, ακόμη και σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και στα τείχη που την περιβάλλουν.

Γ. Η πρόταση των συναρμόδιων αντιδημάρχων, τις καλές του προθέσεις των οποίων δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε, αντικειμενικά διευκολύνει προσωρινά την πρόταση του επενδυτή, αλλά και την διαιώνιση της εκκρεμότητας για τους παρακάτω εντελώς ενδεικτικά αναφερόμενους λόγους:

1.Όποιοι από τους παραπάνω συμπολίτες μας έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά για την αξιοπρεπή στέγαση των οικογενειών τους δεν πρόκειται να δεχτούν την δήθεν προσωρινή μετεγκατάσταση τους, στους προτεινόμενους από τη δημοτική αρχή μικρότερους οικίσκους, έτσι, δεν είναι ρεαλιστική η έγκαιρη απόδοση του υπολοίπου μισθίου όπως προσδοκά εσφαλμένα η δημοτική αρχή, προκειμένου να υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο.

2.Μπορεί οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων που είναι εγκατεστημένοι στο μισθωμένο ακίνητο του Δήμου να μας διαβεβαιώνουν με ειλικρίνεια ότι θα αποδώσουν το χώρο αν αποζημιωθούν για τις κατοικίες που έχουν ανεγείρει, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους ίδιους ότι μπορούν να αποζημιωθούν πραγματικά ή μη μόνον με έμμεσο τρόπο (αγορά γης).

  1. Η εταιρεία η οποία ανέλαβε το ρίσκο της επένδυσης λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα ενδεχόμενα, αν και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής προσφέρεται να συμβάλλει στη λύση του γόρδιου δεσμού, επειδή δεν πρόκειται για φιλανθρωπικό ίδρυμα, εκτιμούμε βάσιμα ότι θα επιδιώξει τη διασφάλιση των πρόσθετων πόρων που θα επενδύσει για το σκοπό αυτό.
  2. Το προτεινόμενο master plan δεν καλύπτει επαρκώς ούτε τις σημερινές ανάγκες των 209 οικογενειών με 652 συνολικά μέλη. Οι οικίσκοι των 40 τ.μ. λογικά δεν αποτελούν ισχυρό κίνητρο, συνεπώς δεν διευκολύνεται η μετεγκατάσταση τουλάχιστον όσων έχουν στην κατοχή τους μεγαλύτερες καλής ποιότητας παράτυπες κατοικίες.
  3. Είναι προφανές ότι για να υλοποιηθεί η προτεινόμενη λύση πρέπει να βελτιωθεί η μελέτη (Master plan) ώστε να προβλέπει την τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, και όχι οικίσκων, για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαμονή των ωφελούμενων συμπολιτών μας, η οποία υποθέτω ότι χαρακτηρίζεται ως «προσωρινή» για να μπορεί να αδειοδοτηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 159 του Ν. 4483/2017.

Δ. Με αυτές τις σκέψεις και την επιφύλαξη της περαιτέρω διερεύνησης και βελτίωσης της λύσης, θα διευκολύνουμε, για ευνόητους λόγους, τη λήψη απόφασης με τις παρακάτω δεσμευτικές προϋποθέσεις.

Ι. Την άμεση διευθέτηση και καθαρισμό του χώρου, με την έγκριση του μισθωτή, σε συνεργασία με τους συλλόγους των δύο κοινοτήτων.

ΙΙ. Την άμεση ανάθεση των μελετών που απαιτούνται για την οργάνωση και προετοιμασία του χώρου τοποθέτησης των προκατασκευασμένων οικιών.

ΙΙΙ. Την κατά απόλυτη προτεραιότητα αναζήτηση και εξασφάλιση των πόρων που απαιτούνται για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τα συναρμόδια Υπουργεία.

ΙV. Τη διαμόρφωση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος (οδικού χάρτη), για την εξέλιξη του οποίου θα ενημερώνεται τακτικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

  1. Την καταγραφή των δικαιούχων που διαθέτουν ή μπορούν να αποκτήσουν ή επιθυμούν να αποκτήσουν κατάλληλα ακίνητα για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών.
  2. Tην εξασφάλιση επιπλέον χώρου γιατί αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ανάγκη επέκτασης του οικισμού.

VII. Τέλος, η όποια οικονομική συνεισφορά του μισθωτή-επενδυτή πρέπει να αξιοποιηθεί για την παραχώρηση γης σε όσους ενδεχομένως εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να τοποθετηθούν, με τις ίδιες προϋποθέσεις και προδιαγραφές, λυόμενες κατοικίες.

Ηράκλειο 2 Μαρτίου 2023

Για τη ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ για το Ηράκλειο

Ευριπίδης Κουκιαδάκης – Φανούρης Βατσινάς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News