Ηράκλειο: Χαμηλές «πτήσεις» στην εστίαση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Χαμηλές «πτήσεις» στην εστίαση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Nωχελικά και χαμηλότερη των προσδοκιών κινήθηκε η αγορά της εστίασης και του επισιτισμού στην πόλη του Ηρακλείου, το τρίημερο της Καθαράς Δευτέρας

Νωχελικά κινήθηκε η αγορά της εστίασης και του επισιτισμού στην πόλη του Ηρακλείου με την αγοραστική κίνηση να κινείται καθοδικά, ένεκα των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε περιοχές, όπως τα Μάλια και το Ρέθυμνο. Δεν έμειναν ευχαριστημένοι οι ιδιοκτήτες εστίασης και επισιτισμού, οι οποίοι επισήμαναν πως οι μέρες από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα δεν μπορούν να συγκριθούν μ’ εκείνες της Τσικνοπέμπτης, όπου υπήρξε τεράστια ζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, μεγάλος τζίρος δε σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα γνωστά προβλήματα, όπως η πληθωριστική κρίση, η αύξηση των τιμών και η καύσιμη ύλη συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδια.

Ειδικότερα, το σαββατοκύριακο της Αποκριάς και η Καθαρά Δευτέρα θεωρούνται ημέρες όπου ο κόσμος βγαίνει έξω με σκοπό να διασκεδάσει και να ξοδέψει χρήματα, ενδεχομένως περισσότερα απ’ όσα θα ξόδευε σε μια συνηθισμένη ημέρα. Φαίνεται, όμως, πως ο Ηρακλειώτης προτίμησε είτε να κάτσει σπίτι μέσα με τα αγαπημένα του πρόσωπα είτε να πάει σε καρναβαλικές εκδηλώσεις. Αυτό υποστηρίζουν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και επισιτισμού και εκπρόσωποί τους, οι οποίοι μίλησαν στo neakriti.gr, κάνοντας σαφές πως ο τζίρος δεν ήταν ο αναμενόμενος. Όπως είπαν, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν σαφέστατα περιορισμένο.

Ο γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Εστίασης και Επισιτισμού ν. Ηρακλείου, κ. Γιώργος Ζερβάκης, μιλώντας στο neakriti.gr υποστήριξε πως το περασμένο σαββατοκύριακο ο τζίρος ήταν αρκετά περιορισμένος σε σχέση με το σαββατοκύριακο που ακολούθησε μετά την Τσικνοπέμπτη.

«Η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι άνθρωποι προτίμησαν να μεταβούν σε περιοχές, όπως τα Μάλια και το Ρέθυμνο. Η κίνηση ήταν νωχελική και δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους Ηρακλειώτες να βγουν έξω. Το ενδιαφέρον ήταν τόσο περιορισμένο, όπου ο τζίρος ήταν πιο χαμηλός σε σχέση με την προπερασμένη Κυριακή, όπου πήγαμε αρκετά καλά. Η Καθαρά Δευτέρα συγκέντρωσε κόσμο, όχι όμως τον αναμενόμενο. Περιμέναμε περισσότερο κόσμο το περασμένο τριήμερο», υποστήριξε ο κ. Ζερβάκης.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Εστίασης και Επισιτισμού του ν. Ηρακλείου, κ. Γιώργος Μαργαριτάκης, ο οποίος έκανε σαφές πως δεν υπήρξε ιδιαίτερη κινητικότητα, ενώ υπογράμμισε πως ο κόσμος αισθάνεται ένα διάχυτο αίσθημα φόβου χωρίς να έχει πρόθεση να ξοδεύει αρκετά.

Ο κ. Μαργαριτάκης είπε: «Δεν υπήρξε ιδιαίτερη κινητικότητα. Ο κόσμος προτίμησε να πάει σε περιοχές όπου έχουν παράδοση στα καρναβάλια και σε άλλες αποκριάτικες εκδηλώσεις. Δεν κινήθηκε ιδιαίτερα. Η εστίαση κινήθηκε την Τσικνοπέμπτη και το σαββατοκύριακο μετά από αυτήν τη μέρα, όπου υπήρξε κατανάλωση. Ο Ηρακλειώτης βγήκε πριν από δέκα ημέρες και το διασκέδασε. Βέβαια, κέρδος δεν είχαμε, εάν αναλογιστούμε τις αυξήσεις σε καύσιμη ύλη, πρώτες ύλες, ηλεκτρικό ρεύμα κτλ. Ο κόσμος έχει φοβηθεί και είναι λογικό. Η αύξηση των τιμών είναι ανάχωμα για τους καταναλωτές και την ίδια στιγμή οι μισθοί είναι “παγωμένοι”».

«Πανωλεθρία» - «Η εστίαση “υποφέρει”»

«Προσωπικά, εμένα το μαγαζί μου “δούλεψε”. Το μαγαζί μου πήγε αρκετά καλά σε σχέση με χρονιές πριν τον κορωνοϊό. Από εκεί και πέρα, από συνομιλίες που είχα τα νέα δεν ήταν ενθαρρυντικά για τους συναδέλφους, καθότι ο κόσμος γενικά δεν προτίμησε την πόλη του Ηρακλείου το τριήμερο», είπε από την πλευρά του ο Κώστας Σωπασής, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης καφετέριας-μπαρ, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Ο κόσμος προτίμησε να πάει στα Μάλια, στον Μοχό ή ακόμη και στο Ρέθυμνο για να γιορτάσει το καρναβάλι. Έδωσε έμφαση σε αυτήν τη μεγάλη διονυσιακή εορτή και δεν υπήρξε κίνηση στην πόλη του Ηρακλείου. Απ’ ότι ακούω, το τριήμερο ήταν μια “πανωλεθρία”. Η αγορά της εστίασης “υπέφερε” και συνεχίζει και “υποφέρει”. Βασικά προβλήματα της εστίασης, όπως οι υψηλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και οι πρώτες ύλες έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο φορτίο στους ιδιοκτήτες εστίασης. Επίσης, τα τελευταία χρόνια σημαντικό πρόβλημα είναι και η έλλειψη του προσωπικού. Χρειάζεται πολιτική βούληση και κυβερνητικές παρεμβάσεις ώστε να αλλάξει συνολικά η κατάσταση. Πλέον, ελάχιστα μαγαζιά βγάζουν κέρδος και δεν υπάρχει η δέουσα αισιοδοξία. Ας ελπίσουμε σε καλύτερες ημέρες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News