Πώς γιόρταζαν τις αποκριές το 1983 στο Πετροκεφάλι: Νοσταλγικές εικόνες από το καρναβάλι (vid)

Κρήτη
Πώς γιόρταζαν τις αποκριές το 1983 στο Πετροκεφάλι: Νοσταλγικές εικόνες από το καρναβάλι (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα εντυπωσιακό και νοσταλγικό βίντεο στο YouTube ανέβηκε από την Aylon Film Archives, όπου δείχνει στιγμιότυπα από τον εορτασμό της αποκριάς το έτος 1983

Νοσταλγικές εικόνες από το Πετροκεφάλι, ένα χωριό και έδρα ομώνυμης Κοινότητος του Δήμου Φαιστού στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Κρήτης, από το βίντεο που ανέβηκε στο YouTube ανέβηκε από την Aylon Film Archives, και που αποτυπώνει στιγμιότυπα από τον εορτασμό της αποκριάς το έτος 1983.

Το φιλμ ανοίγει με έναν κατάμεστο από κόσμο δρόμο ενώ ταυτόχρονα ακούμε και τον ήχο με τον παρουσιαστή του καρναβαλιού να τους λέει να τον ανοίξουν. Οι καρναβαλιστές και τα άρματα αρχίζουν να παρελαύνουν ενώ ο εκφωνητής τους παρουσιάζει.

Βλέπουμε παραδοσιακά ντυμένους Κρητικούς, μουσικούς, έναν άντρα να καθοδηγεί δυο ζώα, μια αγελάδα και ένα γαϊδουράκι καθώς και άρματα με γαϊδουράκια. Η παρέλαση συνεχίζεται με διάφορους καρναβαλιστές και άρματα, με μια παρέα που έχει ντυθεί τα τρία-τότε-πρώτα κόμματα της Βουλής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ, καθώς κι ένα άρμα που φέρει την ταμπέλα «Βουλή των Ελλήνων» να ξεχωρίζουν.

Ο κινηματογραφιστής συνεχίζει να μας δείχνει την παρέλαση και στέκεται σε πέντε άρματα σχεδόν όμοια αλλά το καθένα με διαφορετική ταμπέλα και αναπαράσταση. Στο πρώτο μπορούμε να διακρίνουμε την λέξη «Άνοιξη», στο δεύτερο «Γενικό Νοσοκομείο Ο ΠΕΡΕΝΟΣΠΟΡΟΣ Γ’ ΤΑΞΕΩΣ», στο τρίτο «Πολιτιστική κίνηση στο Τυμπάκι», το τέταρτο από ό,τι μπορούμε να καταλάβουμε από την αναπαράσταση, αντιπροσωπεύει ένα σχολείο, ενώ το πέμπτο τις ΗΠΑ. Ακολουθούν πλάνα από μοτοσικλετιστές, ένα φορτηγάκι που φέρει την ταμπέλα «Κυβέρνηση της αποκριάς» καθώς κι ένα άρμα που αναπαριστά την Ειρήνη.

Η εικόνα αλλάζει με μια σκηνή και τον παρουσιαστή να υποδέχεται την «Κυβέρνηση της αποκριάς». Οι μασκαράδες, που αναπαριστάνουν τους πολιτικούς, ανεβαίνουν στην σκηνή και με την σειρά τους παίρνουν τα μικρόφωνο και αρχίζουν να βγάζουν χιουμοριστικούς/σατιρικούς λόγους.

Το φιλμ κλείνει με μια παρέα καρναβαλιστών που ανεβαίνουν στην σκηνή και σατιρίζουν την δημοφιλή τότε εκπομπή «Να η ευκαιρία», μια εκπομπή ταλέντων της ελληνικής τηλεόρασης, που προβλήθηκε από το κανάλι της ΕΡΤ επί μία εξαετία (1977 - 1983).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News