Στην πρώτη του μεγάλη μάχη ως δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, που δεν ήταν άλλη από εκείνη του μεγάλου σεισμού στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, αναφέρθηκε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” στην “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη ο κ. Μανόλης Φραγκάκης, που ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για πολλά και σοβαρά θέματα που σχετίζονται με τα προβλήματα του δήμου μετά από εκείνο τον σεισμό και κυρίως τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων.
Μάλιστα, αποκάλυψε και έντονο παρασκήνιο ως προς τις υποψηφιότητες στον Δήμο του, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, λέγοντας ακόμη και ότι είχε διαβεβαιώσεις από τον Βασίλη Κεγκέρογλου πως δεν επρόκειτο να εκδηλώσει κανένα τέτοιο ενδιαφέρον, κάτι όμως που έπραξε στη συνέχεια!
Στο ερώτημα αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ο Μανόλης Φραγκάκης απάντησε θετικά, αφού, όπως είπε, «ένας δήμαρχος για να δείξει το έργο του δε φτάνει μόνο μία τετραετία. Χρειάζεται και δεύτερη»... και απάντησε ευθέως «ναι, θα είμαι υποψήφιος», δηλώνοντας μάλιστα ότι έχει ξεκινήσει την κατάρτιση του νέου ψηφοδελτίου. Ωστόσο, ερωτώμενος για την υποψηφιότητα Κεγκέρογλου, σχολίασε: «Θα ήταν ψέμα να πω ότι δε με προβλημάτισε. Κάποιος θα κατέβαινε. Το να κατέβει όμως ένας βουλευτής, ο οποίος έχει μια πολιτική σταδιοδρομία 19 χρόνων στη Βουλή των Ελλήνων, δεν είναι κάτι το εύκολο για να το αντιμετωπίσεις»...
Πάντως, στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως, όσο και αν τον προβληματίζει η υποψηφιότητα Κεγκέρογλου, δεν τον αγχώνει. «Θα πάμε μαζί. Θα κατέβουμε στον “στίβο”. Θα κάνουμε έναν ευγενή αγώνα, έτσι πιστεύω τουλάχιστον. Και ό,τι θέλει ας αποφασίσει ο λαός της περιοχής».
Απαντώντας στις ερωτήσεις του Λευτέρη Συμβουλάκη, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος άφησε και αιχμές κατά του αντιπάλου του για τον δημαρχιακό θώκο.
«Νομίζω ότι θα ήταν σωστότερο να παραιτούταν από βουλευτής και όχι να κρατάει τη βουλευτική ιδιότητα μέχρι την τελευταία στιγμή, έχοντας κάποια προνόμια σαν βουλευτής και να κάνει και έναν αγώνα για τον Δήμο. Εγώ είμαι σε μια μειονεκτική θέση. Το καταλαβαίνετε. Δεν έχω ούτε οδηγούς, ούτε αυτοκίνητα, ούτε γραφεία, ούτε υπαλλήλους δωρεάν. Ούτε τηλέφωνα, ούτε ταξίδια. Όλα αυτά ή θα τα βάλω από την τσέπη μου ή θα τρέχω ασθμαίνοντας για να προλάβω κάποιους άλλους. Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να είχε παραιτηθεί. Αφού ανακοίνωσε τόσο νωρίς την υποψηφιότητά του, δημιούργησε μια προεκλογική κατάσταση που δεν την περιμέναμε τόσο γρήγορα στον δήμο μας. Φτάσαμε από τον Νοέμβριο να κάνουμε προεκλογική εκστρατεία. Αυτό νομίζω είναι σε βάρος και του δήμου και της δημοτικής Αρχής και του αποτελέσματος που θα υπάρξει για τους δημότες μας».
«Μου έλεγε ότι δε θα κατέβει»
Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου έλεγε στον ίδιο ότι δεν ενδιαφέρεται να κατέβει υποψήφιος για τον εν λόγω Δήμο...
«Τον ρώτησα έναν μήνα πιο μπροστά. Και μου είχε πει ότι δε θα κατέβει. Και ότι, αν κατέβαινε, θα κατέβαινε στον Δήμο Ηρακλείου, που τον θέλανε, και όχι στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Αυτό δημιούργησε μια προεκλογική κατάσταση... Λίγο “ξυπνήσαμε”... Πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή προεκλογική περίοδο και δε θα έχουμε εντάσεις», είπε ο κ. Φραγκάκης.
«Έφυγαν ενώ είχαν ορκιστεί»
Ο Μανόλης Φραγκάκης συνέχισε λέγοντας πως «κατευθείαν τρεις δικοί μου αντιδήμαρχοι έφυγαν από την παράταξή μας και πήγαν με τον κ. Κεγκέρογλου. Πώς το βλέπετε εσείς αυτό; Οι άνθρωποι αυτοί είχαν έναν τίτλο. Του αντιδημάρχου. Και αυτός είναι ένας τιμητικός τίτλος που τους έδωσε ο δήμαρχος. Δεν μπορείς να αφήνεις το έργο σου. Έχεις ορκιστεί ότι θα τηρήσεις πιστά όσα σου έδωσαν οι ψηφοφόροι σου μέχρι να τελειώσει η τετραετία».
Όμως ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος ήταν ιδιαίτερα καυστικός και στη συνέχεια, απαντώντας στις επόμενες ερωτήσεις: «Ο καθένας έλεγε τα δικά του. “Έχω δώσει τον λόγο μου στον Βασίλη τον Κεγκέρογλου και πρέπει να φύγω”, μου είπε κάποιος. “Στον Βασίλη έχεις δώσει τον λόγο σου. Εδώ δεν έχεις δώσει έναν όρκο; Γιατί δεν τηρείς τον όρκο σου;”».
Ο Μανόλης Φραγκάκης είπε ακόμη ότι, εκτός από τους τρεις αντιδημάρχους, έχει δηλώσει τη στήριξή της στον Βασίλη Κεγκέρογλου και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδος.
Επιθέσεις
Ο Μανόλης Φραγκάκης ήταν όμως ξεκάθαρος και ειλικρινής και στην ερώτηση για ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής του, σχετικά με διάφορες επιθέσεις που έχουν γίνει εναντίον του δημάρχου Μινώα Πεδιάδος.
«Ένα Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε. Ανέβηκαν λίγο οι τόνοι, χωρίς να υπάρχει λόγος. Και όταν εγώ αποχωρούσα από την αίθουσα, έγιναν κάποιες χειρονομίες. Ειπώθηκαν κάποια “γαλλικά” και έληξε το θέμα»... Αυτά έγιναν, όπως είπε, από δημοτικούς συμβούλους που, ενώ ήταν δικοί του, έχουν πάει σε άλλες παρατάξεις.
«Όταν έγινε ο σεισμός ήμουν στον δρόμο...»
«Τις πρώτες μέρες της δημαρχιακής μου θητείας ήταν να πάρω τον τοπικό χωρικό σχεδιασμό», είπε ο Μανόλης Φραγκάκης, που την πρώτη μέρα εκείνου του Σεπτέμβρη είχε αναλάβει επίσημα τα δημαρχιακά του καθήκοντα. Όπως θυμάται ο ίδιος, την ημέρα εκείνη και την ώρα του σεισμού βρισκόταν καθοδόν για το Επιμελητήριο Ηρακλείου, προκειμένου να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την επιτυχία αυτή.
«Στον δρόμο λοιπόν που πήγαινα έγινε ο σεισμός. Έκανα στροφή και γύρισα κατευθείαν πίσω. Στο Αρκαλοχώρι έφτασα σε 20 λεπτά»...
Και από τότε και μετά, η νέα εκείνη την περίοδο δημοτική Αρχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος θα ξεκινούσε έναν τεράστιο αγώνα δρόμου, για να κάνει ό,τι έπρεπε να γίνει για τους άστεγους σεισμόπληκτους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με τον Μανόλη Φραγκάκη, «κάναμε τα αδύνατα-δυνατά. Δεν αφήσαμε κανέναν παραπονεμένο, γιατί μετά ήρθαν οι σκηνές, ήρθαν οι εθελοντές, ήρθαν άνθρωποι που μαγείρευαν και έφτιαχναν γύρω στις 7-8 χιλιάδες μερίδες φαγητό την ημέρα. Πήγαμε κόσμο σε κάποια ξενοδοχεία που είχαμε κλείσει στη Χερσόνησο. Είχαμε στήσει νοσοκομείο. Είχαμε στήσει μια σκηνή με ψυχολόγους για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που είχαν χάσει το βιος τους. Είχαμε κάνει αρκετά πράγματα. Και συνάμα εγώ είχα και ένα επιπλέον έργο, να υποδέχομαι τους υπουργούς, τον πρωθυπουργό που ήρθε τη δεύτερη μέρα, τους Αρχιεπισκόπους... Όλα τα κόμματα πέρασαν από το Αρκαλοχώρι»...
Στο ερώτημα του Λευτέρη Συμβουλάκη αν όλοι αυτοί που πέρασαν από το Αρκαλοχώρι έκαναν κάτι για να βοηθήσουν την περιοχή, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος απάντησε: «Το είχα πει στον πρωθυπουργό. Του λέω “κύριε πρόεδρε, τώρα υπάρχουν τα φώτα και είμαστε μια χαρά. Μόλις θα φύγετε από ’δω, όλα αυτά θα σβήσουν”... “Όχι”, μου λέει, “δε θα σβήσουν και θα το δεις, δήμαρχε”».
Τελικά; «Και έσβησαν και δεν έσβησαν», ανέφερε με νόημα ο Μανόλης Φραγκάκης. «Εγώ πιστεύω ότι το χρέος μας στο κομμάτι αυτό το κάναμε. Δεν έχουμε ολοκληρώσει. Έχουμε τεράστια προβλήματα ακόμα», πρόσθεσε.
Καθυστερεί η ανοικοδόμηση του Αρκαλοχωρίου
Γιατί όμως καθυστερεί η ανοικοδόμηση του Αρκαλοχωρίου μετά τον μεγάλο σεισμό; Ο Μανόλης Φραγκάκης υποστήριξε ότι «έχει καθυστερήσει για πάρα πολλούς λόγους. Ένας σοβαρός λόγος είναι η γραφειοκρατία. Ένας άλλος πολύ σοβαρός λόγος είναι ότι οι μηχανικοί ήταν πάρα πολύ λίγοι. Φροντίσαμε, βέβαια, κι ανοίξαμε ένα παράρτημα της ΤΑΕΦΚ στο Αρκαλοχώρι».
“Ακατάσχετα” τα χρήματα της “Αρωγής”
Στο μεταξύ, ως προς τα τελευταία κρούσματα της δέσμευσης από τις τράπεζες των χρημάτων της “Αρωγής”, ο Μανόλης Φραγκάκης ήταν κατηγορηματικός: «Τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα. Απαράδεκτο! Και πιστεύω ότι έχει γίνει λάθος. Δεν ξέρω»...
Εξάλλου, όπως είπε, η δημοτική Αρχή πιέζει και στην απαλλαγή του ΦΠΑ για τα σπίτια εκείνα που είχαν χτιστεί λίγα χρόνια πριν τον σεισμό και τώρα για να ξαναχτιστούν τους ζητούν να ξαναπληρώσουν ΦΠΑ.
Πάντως, σήμερα, στους 7 οικίσκους του δήμου Μινώα Πεδιάδος, σύμφωνα με τον ίδιο, μένουν γύρω στα 400 άτομα, για τα οποία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια η δημοτική Αρχή όσον αφορεά στην κάλυψη βασικών τους αναγκών. Και, συν τοις άλλοις, «δεν πληρώνουν ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε αποχέτευση»...
Η αυτοκριτική του δημάρχου...
Μάλιστα, στο κλείσιμο της εκπομπής, κληθείς να κάνει την αυτοκριτική του, ο Μανόλης Φραγκάκης δήλωσε: «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος, γιατί εγώ είχα ένα όραμα και ένα σχέδιο, το οποίο δεν μπορώ να πω ότι μπορούσα να το εφαρμόσω ολοκληρωτικά. Όμως έχω κάνει 80 έργα, τα οποία έχουν φτάσει τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτή τη στιγμή, από τα έργα τα οποία βρήκα από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, τίποτα δε σταμάτησε. Όλα τα προχώρησα».
Μάλιστα, στο σημείο αυτό είπε ότι, όταν ανέλαβε ως δήμαρχος, βρήκε πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος.
«Ο προηγούμενος δήμαρχος μάς είπε “σας παραδίδω έναν δήμο λειτουργικό και εύρωστο οικονομικά”... Βρήκα μία Αναπτυξιακή με χρέος 3.300.000 ευρώ. Βρήκα μια Κοινωφελή με 260.000 ευρώ άνοιγμα και με επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι. Και λέω “τι θα γίνει εδώ;”. Άλλοι μου έδιναν προθεσμία ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα είχα παραιτηθεί. Εγώ όμως είμαι επιχειρηματίας. Δεν είναι πολιτικός. Κάποιος είπε κάτι σωστό. “Αυτός θα φτιάξει ένα πράγμα: Θα καθαρίσει τα οικονομικά του Δήμου”».
Το ΙΚΑ “μπλοκάρει” τις κατεδαφίσεις
Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος επιβεβαίωσε μία από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”: Ότι δε χώραγαν τα μηχανήματα να μπουν στα ερείπια και να δουλέψουν. Και έπρεπε να εργαστούν εργάτες με τα χέρια, με συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα από την παρέμβαση του ΙΚΑ...
«Σε ορισμένα σημεία, ναι. Εκεί, με το να γίνονται οι εργασίες με τα χέρια, μπήκε το ΙΚΑ στη μέση και είχαμε όλη αυτή την καθυστέρηση. Έπρεπε να πληρώσουμε το ΙΚΑ. Παίρναμε κάποια χρήματα και τα επιστρέφαμε στο κράτος με άλλο τρόπο. Φωνάξαμε. Ουρλιάξαμε. Έγινε μεγάλη ιστορία»...
Μάλιστα, το θέμα αυτό μέχρι και σήμερα δεν έχει διευθετηθεί και το ΙΚΑ συνεχίζει να εισπράττει...
Συνεχίζοντας, είπε πως τα πρωτόκολλα κατεδάφισης για το Αρκαλοχώρι είναι γύρω στα 360. Δηλαδή, τα πρωτόκολλα για την κατεδάφιση των “κόκκινων” σπιτιών. Αλλά υπάρχουν, όπως είπε, και τα “βαρέως κίτρινα”, τα οποία ναι μεν είναι σπίτια επισκευάσιμα, έχουν όμως σοβαρά προβλήματα. «Σε αυτά τα σπίτια», όπως είπε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, «παίρνουν ένα πρωτόκολλο κατεδάφισης και μας το φέρνουν εμάς στην Τεχνική Υπηρεσία. Το παίρνουμε εμείς και του λέμε “εμείς θα σου το κατεδαφίσουμε δωρεάν και θα πάρουμε και τα υλικά να τα πάμε σε έναν χώρο ο οποίος έχει βρεθεί πιο μπροστά και είναι πιστοποιημένος”. Αυτοί λοιπόν που θα έρθουν πρέπει να κάνουν αποδοχή, ότι “ναι, συμφωνώ να έρθετε να μου κατεδαφίσετε το σπίτι”. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που έχουν κάνει αυτή τη στιγμή αποδοχή είναι γύρω στους 120».
Όπως εξήγησε ο Μανόλης Φραγκάκης, οι υπόλοιποι δεν κάνουν αποδοχή για πάρα πολλούς λόγους. «Ένας είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο πόλης στο Αρκαλοχώρι. Είχε φτιαχτεί, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί. Δεν είχε γίνει πράξη εφαρμογής. Δεν είχε υπογραφεί και να ισχύει. Τώρα όμως για να χτίσεις θα πρέπει να το εφαρμόσεις. Και έτσι θα σε πάει “μέσα”. Θα χάσεις κάποια μέτρα από το οικόπεδό σου. Το σκέφτεσαι και λες “δεν το κάνω”».
Εξάλλου, όπως είπε, επειδή έπεσε το παλιό Αρκαλοχώρι, υπάρχουν και ιδιοκτησίες που ανήκουν σε περισσότερους από έναν ανθρώπους, που δε συμφωνούν πάντα μεταξύ τους να γίνει η κατεδάφιση. Πάντως, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος έχει λάβει για τη δουλειά αυτή 1,8 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιήσει τα 1,3 εκατ. ευρώ. Με τα υπόλοιπα χρήματα θα ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των 120 κτηρίων. Από αυτά μέχρι τώρα έχουν κατεδαφιστεί τα 46.
Στα 380.000 ευρώ ο λογαριασμός των σεισμοπλήκτων - «Το κράτος πρέπει να πληρώσει το ρεύμα στους οικίσκους»
Ο Μανόλης Φραγκάκης, απαντώντας στις ερωτήσεις του Λευτέρη Συμβουλάκη, επιβεβαίωσε επίσης μία ακόμη αποκάλυψη που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2002 η εφημερίδα μας (με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι) σχετικά με το απλήρωτο ρεύμα και τις προθέσεις της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στους σεισμοπαθείς!
«Όταν επρόκειτο να μπει το ρεύμα, ήρθα σε δίλημμα. Σκέφτηκα, θα βάλω σε κάθε οικίσκο ένα ρολόι ή θα βάλω ένα ρολόι στον καταυλισμό και θα μετράει για όλο τον καταυλισμό; Ρώτησα τον υπουργό. Το θέμα είναι ότι δεν πήραμε μια έγγραφη απάντηση. Μας είπε ο υπουργός ότι “οι άνθρωποι δε θα πληρώσουν ρεύμα”. Δεν έχει πληρώσει κανείς μέχρι τώρα. Υπάρχει ένας λογαριασμός που τώρα φτάνει γύρω στις 380.000 ευρώ. Ο ΔΕΔΔΗΕ διαμαρτύρεται. Ο υπουργός μού λέει ότι θα τα πληρώσει το κράτος. Δεν έχουν πληρώσει ακόμα τίποτα»...
Μάλιστα, δεν έκρυψε ακόμα και το γεγονός ότι πάρα πολλές φορές εμφανίζονται συνεργεία στην περιοχή για να κόψουν το ρεύμα στους οικίσκους. Όμως αμέσως παρεμβαίνει ο Δήμος και διώχνει τα συνεργεία. Ωστόσο, κάλεσε τους σεισμοπαθείς να είναι σίγουροι ότι δεν πρόκειται να τους κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες. «Δεν μπορώ να πω τον λόγο», σημείωσε χαρακτηριστικά, «αλλά αυτό ισχύει»...
Σχόλια