Βαρδάκης: «Συνεχίζεται το αδιέξοδο στις Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης»

Χανιά
Βαρδάκης: «Συνεχίζεται το αδιέξοδο στις Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η πρόσληψη των 500 δασολόγων και δασοπόνων για τη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας, που ανακοίνωσε το υπουργείο τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχει πραγματοποιηθεί», λέει ο Σ. Βαρδάκης

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης πραγματοποίησαν 16 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, «η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα, αλλά οδήγησε σε επιδείνωση της κατάστασής τους, καθώς αποκόπηκαν από τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη που είχαν από τις αρμόδιες Δ/νσεις της Αποκεντρωμένης και από το προσωπικό που εξυπηρετούσε τη Δασική Υπηρεσία και το οποίο δεν μεταφέρθηκε στο ΥΠΕΝ.

Ταυτόχρονα, στην Δ/νση Δασών τα Τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων – Εκτέλεσης Έργων - Προστασίας Δασών και τα Δασονομεία δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα. Τα διοικητικά γραφεία υπολειτουργούν και οι θέσεις καλύπτονται από Δασικούς υπαλλήλους ανεξαρτήτως κατηγορίας και κλάδου με αποτέλεσμα να απομονώνονται από τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους.

Μεταξύ άλλων, εδώ και αρκετό καιρό, τα οχήματα των υπηρεσιών είναι ακινητοποιημένα, λόγω παλαιότητας, έλλειψης συντήρησης και επισκευής βλαβών.

Επιπλέον, η έλλειψη ουσιαστικής Διοικητικής Υποστήριξης (δηλαδή και Οικονομικής) έχει οδηγήσει ουσιαστικά στην υπολειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών, καθώς δεν υπάρχει πληρωμή λειτουργικών εξόδων, δεν καταβάλλονται υπερωριακή απασχόληση και έξοδα κίνησης των δασολόγων και δεν υπάρχουν οχήματα για να γίνουν οι απαιτούμενες αυτοψίες.

Την ίδια στιγμή, η πρόσληψη των 500 δασολόγων και δασοπόνων για τη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας, που ανακοίνωσε το υπουργείο τον περασμένο Οκτώβριο, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή, δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ούτε οι δασικοί χάρτες μπορούν να προχωρήσουν, διαδικασία η οποία εξαρτάται από τη λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς επίκεινται η σύσταση των επιτροπών και οι αυτοψίες, προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι αντιρρήσεις που έχουν υποβάλει οι πολίτες».

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης

- Για ποιο λόγο δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η πρόσληψη των 500 δασολόγων και δασοπόνων στις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας.

- Πότε αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία και πόσοι από τους παραπάνω θα στελεχώσουν τις Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης.

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εξασφάλιση των απαραίτητων οχημάτων και μέσων για την ομαλή λειτουργία των Δ/νσεων Δασών της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News