Αρκαλοχώρι: Η απάντηση Τριαντόπουλου για τις κατασχέσεις ποσών κρατικής αρωγής από σεισμόπληκτους

Κρήτη
Αρκαλοχώρι: Η απάντηση Τριαντόπουλου για τις κατασχέσεις ποσών κρατικής αρωγής από σεισμόπληκτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απάντηση Τριαντόπουλου σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις κατασχέσεις ποσών κρατικής αρωγής από σεισμόπληκτους

Στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών παραπέμπει ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης με την συνυπογραφή του Χ. Μαμουλάκη και με θέμα «Παράνομες κατασχέσεις ποσών κρατικής αρωγής από σεισμόπληκτους του Νομού Ηρακλείου»

Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 2319/16.02.2023 ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ.κ. Ηγουμενίδης Νικόλαος και Μαμουλάκης Χαράλαμπος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό έχει ανατεθεί ο συντονισμός των δράσεων των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές (Υ38/13.12.2021 απόφαση του Πρωθυπουργού, Β’5823).

Αιτήματα φορέων και πολιτών εξετάζονται από τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και στο πλαίσιο του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής (Π.Υ.Σ. 3/2021, Α’56). Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με γνώμονα και στόχο την άμεση και δίκαιη στήριξη των πληγέντων, καθώς και τη διατηρήσιμη αποκατάσταση, το συντομότερο δυνατόν, των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, συναξιολογώντας τα εκάστοτε δημοσιονομικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 24Α και 24Β του ν.4797/2021 (Α’66), η ενίσχυση της πρώτης αρωγής είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, αποκλειομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Η δε καταβολή της διενεργείται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο και απευθύνεται η εν λόγω ερώτηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News