default-image

Ηράκλειο: Η κρίσιμη συνάντηση για την μετεγκατάσταση των Ρομά

Κρήτη
Ηράκλειο: Η κρίσιμη συνάντηση για την μετεγκατάσταση των Ρομά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως έχουμε γράψει στο neakriti.gr, τις προάλλες παρουσιάστηκε σε δια-παραταξιακή συνάντηση στο δημαρχείο η νέα εναλλακτική πρόταση που προβλέπει την μετακόμιση του καταυλισμού λίγο δυτικότερα, στο δυτικό άκρο δηλαδή του ίδιου ακινήτου στα Δυο Αοράκια, πίσω ακριβώς από το Αστυνομικό Μέγαρο

Για το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, 28ης Φεβρουαρίου, ''κλείδωσε'' τελικά η συνάντηση μεταξύ δήμου Ηρακλείου και των εκπροσώπων των Ρομά με αντικείμενο τη νέα πρόταση της Λότζιας για την μετεγκατάσταση του καταυλισμού στα Δυο Αοράκια.

Όπως έχουμε γράψει στο neakriti.gr, τις προάλλες παρουσιάστηκε σε δια-παραταξιακή συνάντηση στο δημαρχείο η νέα εναλλακτική πρόταση που προβλέπει την μετακόμιση του καταυλισμού λίγο δυτικότερα, στο δυτικό άκρο δηλαδή του ίδιου ακινήτου στα Δυο Αοράκια, πίσω ακριβώς από το Αστυνομικό Μέγαρο.

Εκεί βεβαίως δεν θα στηθεί νέος καταυλισμός αλλά θα φτιαχθούν 2 κανονικοί οικισμοί, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ένας για κάθε μια εκ των 2 εσωτερικών κοινοτήτων που συνθέτουν τη τοπική κοινότητα των Ρομά ενώ θα αναπτυχθούν και κάποιες κοινές υποδομές κοινόχρηστου χαρακτήρα, που αφορούν σε σχολικές ανάγκες, δημόσια υγεία, χώρους αναψυχής κτλ.

Η νέα πρόταση, που από τον δήμο Ηρακλείου παρουσιάζεται ως η τελευταία ευκαιρία λύσης του γόρδιου δεσμού για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά αλλά και για την απελευθέρωση της έκτασης που βάσει συμφωνίας θα έπρεπε να έχει πάρει στα χέρια της για να υλοποιήσει μια επένδυση εμπορικού κέντρου η εταιρεία Vita Development , θα παρουσιαστεί επισήμως στους Ρομά το πρωί της ερχόμενης Τρίτης.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11.30 το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων Ανδρέα Παπανδρέου στη Λότζια.

Ήδη έχουν ενημερωθεί και αποδεχθεί τη πρόσκληση οι εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων των Ρομά ενώ ,η συνάντηση θα έχει δια-παραταξιακό χαρακτήρα. Δεν θα συμμετέχουν δηλαδή μόνο οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης και Κοινωνικών Θεμάτων Ρένα Παπαδάκη αλλά και οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων.

Όπως έχουμε γράψει ήδη οι 5 παρατάξεις που παρευρέθησαν στην προκαταρκτική ενημερωτική διαπαραταξιακή εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους επί της νέας πρότασης μετεγκατάστασης(με την προϋπόθεση αποδοχής φυσικά από τους Ρομά) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σύμφωνη εμφανίζεται και η παράταξη της Ευαγγελίας Σχοιναράκη που απουσίαζε στην Αθήνα όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση που θα καταθέσει ωστόσο και κάποια επιμέρους δικά της στοιχεία και προτάσεις.

Στον αντίποδα, ενάντιος στο πλάνο της Λότζιας για εσωτερική μετακίνηση των Ρομά στην ίδια έκταση εμφανίζεται ο Ευρυπίδης Κουκιαδάκης. Ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται για συνέχεια μιας ανέξοδης κατάστασης γκετοποίησης και αναμένεται να παρουσιάσει δική του πρόταση που θα αφορά σε κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά με την εφαρμογή ενός σχεδίου στα πρότυπα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για τους πρόσφυγες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News