Ηράκλειο

Συναντήθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας για την Υγεία - Δείτε εικόνες και βίντεο από το Παγκρήτιο Συλλαλητήριο

Το Παγκρήτιο συλλαλητήριο πραγματοποιείται στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου και σε αυτό συμμετέχουν πολίτες, αλλά και εκπρόσωποι φορέων από χώρους όπως η εκπαίδευση, σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και σύλλογοι εργαζομένων

Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, τα Σωματεία Εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Λασιθίου και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής και ΣΕΥΠ Ηρακλείου συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την Υγεία σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμα τους, διεκδικούν πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων, επικαιροποίηση απαρχαιωμένων οργανισμών νοσοκομείων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Επίσης ζητούν γιατρούς ΕΣΥ πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης, αντιδρούν σε μετακινήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών μεταξύ μονάδων υγείας και καμία συγχώνευση, υποβάθμιση, κλείσιμο τμημάτων/δομών υγείας.

Μεταξύ των διεκδικήσεων τους περιλαμβάνεται το ζήτημα των αυξήσεων μισθών σε επίπεδα ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού, η επαναφορά 13ου -14ου μισθού, η κατάργηση πληρωμών ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα, χειρουργεία και άλλες θεραπείες, ως αντίδραση, όπως σημειώνουν, στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και στη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ.

Το Παγκρήτιο συλλαλητήριο πραγματοποιείται στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου και σε αυτό συμμετέχουν πολίτες, αλλά και εκπρόσωποι φορέων από χώρους όπως η εκπαίδευση, σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και σύλλογοι εργαζομένων.

Δείτε εικόνες και βίντεο

Μείζονα ζητήματα που ταλαιπωρούν τον χώρο της Δημόσιας Υγείας είναι: η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, οι χαμηλοί μισθοί, η “ιδιωτικοποίηση του δημοσίου Συστήματος Υγείας”. Πέραν τη στήριξη που θα έχει το συλλαλητήριο από σωματεία εργαζομένων, ενώσεις εργαζομένων ή φοιτητικούς συλλόγους, αναμένεται να δώσουν το παρών και τη στήριξή τους συλλογικότητες και οργανώσεις, όπως το ΕΚΗ.

Ειδικότερα, κάλεσμα απηύθυναν ενώσεις γιατρών του ΕΣΥ Κρήτης, Σωματείων Εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων Κρήτης, Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής και ΣΕΥΠ Ηρακλείου μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσαν όπου καθιστούν σαφή τα κίνητρα της συγκεκριμένης κινητοποίησης, η οποία θα λάβει παγκρήτιο χαρακτήρα με σημείο συνάντησης την πλατεία Ελευθερίας.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη ραγδαία υποβάθμιση των δημοσίων δομών υγείας και το “ξήλωμα” του ΕΣΥ, που επιχειρείται από την κυβέρνηση της ΝΔ με τον καταστροφικό νόμο Γκάγκα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Οι συνέπειες της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας αποκαλύφθηκαν με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πρόσβαση των non-COVID ασθενών σε υπηρεσίες υγείας περιορίστηκε, οι αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων εκτοξεύτηκαν (με τις λίστες χειρουργείων της Κρήτης να περιλαμβάνουν πλέον πάνω από 12.500 ασθενείς) και οι συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών επιδεινώθηκαν με τον εξαναγκασμό τους σε πρόσθετες βάρδιες και εφημερίες, σε μετακινήσεις, σε αναστολή αδειών (με αποτέλεσμα σήμερα να χρωστούνται χιλιάδες ημέρες αδειών).Η εντατικοποίηση, η συσσωρευμένη κόπωση και οι καθηλωμένοι μισθοί οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, αλλά και νοσηλευτών. Οι παραιτήσεις της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ρεθύμνου, των διευθυντών ΤΕΠ του ΓΝ Χανίων και του ΓΝ Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ), της διευθύντριας του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ηρακλείου και ενός ειδικευμένου παιδοψυχιάτρου του ΠΑΓΝΗ, της διευθύντριας του Κέντρου Αίματος του Βενιζελείου, δύο (εκ των τριών) ακτινολόγων του ΓΝ Ιεράπετρας, δύο ακτινολόγων του ΓΝΑΝ, του μοναδικού παιδονευρολόγου του Βενιζελείου κοκ. οδηγούν στα πρόθυρα κλεισίματος τμήματα βασικά ή και μοναδικά σε όλη την Κρήτη», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια