Παγκρήτιος ξεσηκωμός για τη Δημόσια Υγεία - Στους δρόμους το απόγευμα οι υγειονομικοί της Κρήτης

Κρήτη
Παγκρήτιος ξεσηκωμός για τη Δημόσια Υγεία - Στους δρόμους το απόγευμα οι υγειονομικοί της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, μόνιμες προσλήψεις και αυξήσεις μισθών διεκδικούν οι υγειονομικοί της Κρήτης - Στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας το αγωνιστικό ραντεβού

Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, το απόγευμα στις 5 στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου. Μείζονα ζητήματα που ταλαιπωρούν τον χώρο της Δημόσιας Υγείας είναι: η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, οι χαμηλοί μισθοί, η “ιδιωτικοποίηση του δημοσίου Συστήματος Υγείας”. Πέραν τη στήριξη που θα έχει το συλλαλητήριο από σωματεία εργαζομένων, ενώσεις εργαζομένων ή φοιτητικούς συλλόγους, αναμένεται να δώσουν το παρών και τη στήριξή τους συλλογικότητες και οργανώσεις, όπως το ΕΚΗ.

Ειδικότερα, κάλεσμα απηύθυναν ενώσεις γιατρών του ΕΣΥ Κρήτης, Σωματείων Εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων Κρήτης, Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής και ΣΕΥΠ Ηρακλείου μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσαν όπου καθιστούν σαφή τα κίνητρα της συγκεκριμένης κινητοποίησης, η οποία θα λάβει παγκρήτιο χαρακτήρα με σημείο συνάντησης την πλατεία Ελευθερίας.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η εντατικοποίηση, η συσσωρευμένη κόπωση και οι καθηλωμένοι μισθοί οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, αλλά και νοσηλευτών. Οι παραιτήσεις της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ρεθύμνου, των διευθυντών ΤΕΠ του ΓΝ Χανίων και του ΓΝ Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ), της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ηρακλείου και ενός ειδικευμένου παιδοψυχιάτρου του ΠΑΓΝΗ, της διευθύντριας του Κέντρου Αίματος του Βενιζελείου, δύο (εκ των τριών) ακτινολόγων του ΓΝ Ιεράπετρας, δύο ακτινολόγων του ΓΝΑΝ, του μοναδικού παιδονευρολόγου του Βενιζελείου κοκ. οδηγούν στα πρόθυρα κλεισίματος τμήματα βασικά ή και μοναδικά σε όλη την Κρήτη. Σε αυτές τις συνθήκες, κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό περιόδευσε πρόσφατα στην Κρήτη και -παράλληλα- η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα είχε το θράσος να επισκεφτεί τα νοσοκομεία της Κρήτης, όμως οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών και του λαού του νησιού έκαναν σαφές πως η πολιτική εμπορευματοποίησης βασικών κοινωνικών αγαθών είναι απορριπτέα!».

Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικούν:

  • «Πλήρη στελέχωση όλων των δημοσίων νοσοκομείων και των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων.
  • Να μην κλείσει και να μην αλλάξει χαρακτήρα κανένα νοσοκομείο. Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στο “νέο ΕΣΥ”.
  • Καμία κατάργηση–συγχώνευση τμήματος, κλινικής ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας υγείας.
  • Κατάργηση πληρωμών ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα, χειρουργεία και άλλες θεραπείες.
  • Επικαιροποίηση απαρχαιωμένων οργανισμών νοσοκομείων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Γιατροί ΕΣΥ πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Όχι σε μετακινήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών μεταξύ μονάδων υγείας.
  • Αυξήσεις μισθών σε επίπεδα ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.
  • Όχι στον αυταρχισμό διοικήσεων.
  • Καμία υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων ιατρικής με την εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης-φίλτρων. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για άσκηση επαγγέλματος».

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ όπου γίνεται σαφές πως υπάρχουν χρόνια προβλήματα που δεν έχουν λυθεί. Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στηλιτεύεται «η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας», όπως προβλέπεται από το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Οι πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από το Σωματείο μας, από κοινού με τις Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης, τους συλλόγους εργαζομένων νοσοκομείων, άλλα εργατικά σωματεία και φορείς του νησιού μας, ανέδειξαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι ο κρητικός λαός είναι αποφασισμένος όχι μόνο να μην επιτρέψει να υποβαθμιστεί κανένα νοσοκομείο, κανένα κέντρο υγείας ή προνοιακό ίδρυμα, αλλά και να διεκδικήσει το σύστημα υγείας-πρόνοιας που του αξίζει, με αποκλειστικά δωρεάν παροχές στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Και άλλοι φορείς στηρίζουν την κινητοποίηση

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στηρίζει τη συνολική προσπάθεια στον χώρο της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Υγείας. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ΕΚΗ θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Ελευθερίας στις 5 το απόγευμα, ενώνοντας τη φωνή του με τους υγειονομικούς του Ηρακλείου ενάντια στις πολιτικές του υπουργείου Υγείας, που υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με τη συρρίκνωση ή ακόμα και το κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων».

Κάλεσμα στον εκπαιδευτικό κόσμο του Ηρακλείου να στηρίξει το συλλαλητήριο απηύθυνε το Σωματείο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομίνικος Θεοτοκόπουλος”.

Στην ανακοίνωση αναφέρει: «Οι εκπαιδευτικοί που δίνουμε αυτές τις μέρες μάθημα αξιοπρέπειας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον απεργιακό αγώνα των υγειονομικών για τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Δ. Θεοτοκόπουλος” συμμετέχει στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 17:00 στην πλατεία Ελευθερίας».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον αγώνα των συλλόγων εργαζομένων νοσοκομείων, των Ενώσεων γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης, των εργατικών σωματείων και φορέων του νησιού για τη Δημόσια Υγεία. Για μην επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί κανένα νοσοκομείο, κανένα κέντρο υγείας ή προνοιακό ίδρυμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News