Ηράκλειο: Αυτή είναι η νέα πρόταση για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού στα Δύο Αοράκια

Κρήτη
Ηράκλειο: Αυτή είναι η νέα πρόταση για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού στα Δύο Αοράκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελευταίο «χαρτί» που παρουσιάστηκε σήμερα στις δημοτικές παρατάξεις και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες επισήμως και στους συλλόγους των Ρομά αφορά σε μια νέα πρόταση μετακόμισης λίγο πιο δυτικά και σε πολύ πιο ανθρώπινες φυσικά συνθήκες διαβίωσης

Εκ νέου κινητικότητα, με ένα νέο εναλλακτικό σενάριο στο τραπέζι από τη δημοτική αρχή Ηρακλείου με φόντο το πολυσυζητημένο - εδώ και χρόνια - θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά στα Δυο Αοράκια.

Ενόψει της εκπνοής, τον Απρίλιο, της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί στη συμφωνία μεταξύ δήμου Ηρακλείου και της επενδύτριας εταιρείας στα Δυο Αοράκια, και υπό τον φόβο πάντοτε οριστικού «ναυαγίου» της σχεδιαζόμενης επένδυσης εμπορικού κέντρου στον χώρο του σημερινού καταυλισμού (μιας και η εταιρεία πληρώνει εδώ και κοντά  μια 10ετία μεγάλα ποσά ετησίως χωρίς ουσιαστικά να έχει πάρει ούτε σπιθαμή γης στα χέρια της), στη Λότζια αποφάσισαν να παίξουν ένα τελευταίο «χαρτί».

Το τελευταίο «χαρτί» που παρουσιάστηκε σήμερα στις δημοτικές παρατάξεις και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες επισήμως και στους συλλόγους των Ρομά αφορά σε μια νέα πρόταση μετακόμισης λίγο πιο δυτικά και σε πολύ πιο ανθρώπινες φυσικά συνθήκες διαβίωσης. 

Δηλαδή αντί για τη σημερινή θέση, οι Ρομά προτείνεται να μετακινηθούν στο δυτικό άκρο της ίδιας έκτασης, πίσω ακριβώς από το Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπου θα στεγαστούν σε 2 συνοικίες, δεδομένου ότι την κοινότητα των Ρομά συνθέτουν 2 διαφορετικές εσωτερικές κοινότητες...

Στον δήμο Ηρακλείου θέλουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης , με ένα ποσό της τάξης 3-4 εκ ευρώ που υπάρχει διαθέσιμο προς αξιοποίηση  στη παρούσα συγκυρία από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, και να ανοίξουν παράλληλα τον δρόμο για την υλοποίηση,της επένδυσης  με το εμπορικό κέντρο που έχει στα σκαριά η εταιρεία Vita Development.

Ωστόσο, αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό το ποια θα είναι η αντίδραση των ίδιων των Ρομά στο νέο εναλλακτικό σενάριο, δεδομένου μάλιστα ότι σε αντίστοιχη πρόταση που είχε γίνει το Φθινόπωρο από τη Λότζια, για μετακόμιση τους στην ίδια έκταση αλλά λίγο πιο μέσα, προς το κλειστό γυμναστήριο, η απάντηση ήταν εμφατικά αρνητική.

Στη σημερινή διαπαραταξιακή  σύσκεψη συμμετείχαν οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκη και Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, ο επικεφαλής της συνεργαζόμενης παράταξης «Ηράκλειο για Όλους» Γιώργος Σισσαμάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Γιαουρτάς από την παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5», ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Ηλίας Λυγερός, και ο επικεφαλής της παράταξης «Συν+Πραξη Δημοτών Ηρακλείου» Πέτρος Ινιωτάκης. Δεν συμμετείχαν οι παράταξεις «ΣυνΕργασία για το Ηράκλειο» με επικεφαλής τον Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, «Ηράκλειον Αξίζει»  με επικεφαλής την Ευαγγελία Σχοιναράκη και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Δημήτρη Βρύσαλη.

Όπως επισήμανε η πλευρά της δημοτικής αρχής το γενικό πλάνο προβλέπει διαφορετική χωροθέτηση 2 οικισμών, ώστε να ξεπεραστεί το «αγκάθι» της «συγκατοίκησης» που βάζουν οι 2 διαφορετικές, εσωτερικές κοινότητες των Ρομά, αλλά την ίδια ώρα θα δημιουργηθούν κάποιες κοινές δομές κοινής ωφέλειας, όπως δηλαδή σχολικές δραστηριότητες, ιατρείο, παιδικές χαρές και χώροι αναψυχής κτλ.

Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των παρατάξεων  εξέφρασαν μια θετική καταρχήν θέση, αλλά παρέπεμψαν από εκεί και πέρα στην ανάγκη συμφωνίας  με την πλευρά των Ρομά, στους οποίους τα θέτει επισήμως προσεχώς η πρόταση μέσω των συναρμόδιων αντιδημάρχων.

Ευ. Κουκιαδάκης: Όχι σε νέα γκετοποίηση

Την ίδια ώρα λείπουν και οι  σφοδρές επικρίσεις για τι  σχέδιο αυτό της δημοτικής αρχής . Ο Ευρυπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη σχολίασε ερωτηθείς από το neakriti.gr: «Δεν είμαι θετικός  στο να κάνουμε  πάλι ένα νέο γκέτο . Η λύση θα πρέπει να δοθεί μέσω ενός είδος προγράμματος σαν το  ΕΣΤΙΑ. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και εδώ, ένα εθνικό προφανώς σχέδιο που  χρηματοδοτήσει πανελλαδικά την απορρόφηση των Ρομά  μέσα στις τοπικές κοινωνίες  και όχι να πάμε να μεταφέρουμε τον καταυλισμό  λίγο δυτικότερα ή  ανατολικότερα, για να εξυπηρετήσουμε μια επένδυση...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News