Ηράκλειο

Μαμουλάκης για έκθεση αποτίμησης πρώην Βάσης: «Να μάθουν οι πολίτες πώς ξεπουλήθηκε το καλύτερο ακίνητο της Ν. Ελλάδας»

Να κοινοποιηθεί η έκθεση αποτίμησης της πρώην Βάσης Γουρνών ζητάει ο Χάρης Μαμουλάκης - Νέα Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών

Την κοινοποίηση, επιτέλους, της έκθεσης αποτίμησης της έκτασης της πρώην Βάσης Γουρνών ζητάει με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή 11 ακόμη βουλευτών.

«Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, η κυβέρνηση αρνείται να κοινοποιήσει την έκθεση αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίστηκε ως “εύλογη” η οικονομική προσφορά για την πρώην βάση των Γουρνών», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Μέχρι σήμερα μας έλεγαν ότι η δημοσιοποίηση της αποτίμησης πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν προβλέπεται. Τώρα που υπέγραψαν την εκποίηση, δεν έχουν καμία δικαιολογία. Οφείλουν να καταθέσουν τη συγκεκριμένη έκθεση στη Βουλή για να μάθουν οι πολίτες πώς και γιατί ξεπουλήθηκε το καλύτερο ακίνητο της νοτίου Ελλάδας - και μάλιστα με προνομιακούς όρους δόμησης - με αξία ίση με 3,5 χιλιόμετρα του ΒΟΑΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λέει ΝΑΙ στην ανάπτυξη, με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας. Με προτεραιότητα το συμφέρον της πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Όχι των λίγων και ισχυρών “φίλων”».

Στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων γίνεται αναφορά και στη σειρά των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων που έχουν προηγηθεί για τον ίδιο σκοπό (24/2/2021, 15/12/21 και 7/10/22) με τις κυβερνητικές απαντήσεις να εστιάζουν στο ότι «η δημοσιοποίηση συνόλου ή μέρους της αποτίμησης πριν το οικονομικό κλείσιμο και την ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν προβλέπεται». Με δεδομένο όμως ότι στις 15/2/23 υπεγράφη το συμβόλαιο αγοραπωλησίας, οι βουλευτές καλούν εκ νέου τον αρμόδιο Υπουργό να καταθέσει στη Βουλή αντίγραφο της έκθεσης αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή που επιλέχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για τον καθορισμό της αξίας του ακινήτου της πρώην βάσης Γουρνών.

Παρακάτω παρατίθεται η Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ):

«(Άρθρο 133 ΚτΒ)

Προς τον κ. υπουργό Οικονομικών

Θέμα: “Θα κοινοποιηθεί η έκθεση αποτίμησης για την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης;”

Στις 17.02.2021 το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ) προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Η προσφορά του πλειοδότη διαμορφώθηκε στα 40,2 εκατ. ευρώ (Καθαρή Παρούσα Αξία) και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, ανακηρύσσοντας τον πρώτο επιλέξιμο επενδυτή για την αξιοποίηση του ακινήτου. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει να κοινοποιήσει την έκθεση αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή στη βάση της οποίας εκρίθη ως εύλογη η οικονομική προσφορά των 40,2 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, για τη μεταβίβαση του εν λόγω ακινήτου και σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 3986/2011 διενεργήθηκε τελική αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή. Σημειώνεται ότι σε μία σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων: Α.Π. 4512/24.02.2021 ερώτηση, Α.Π. 1888/73/15.12.2021 ερώτηση και ΑΚΕ, οι οποίες συζητήθηκαν ως επίκαιρες καθώς κατέστησαν αναπάντητες καθώς και Α.Π. 177/11/07.10.2022 ερώτηση και ΑΚΕ, δεν προσκομίστηκε η έκθεση αποτίμησης παρότι αποτελούσε το κυρίως αντικείμενο των εν λόγω παρεμβάσεων. Βέβαια, τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών όσο και το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρονται στην αυξημένη σε σχέση με τη διαμορφωθείσα στα 22,6 εκατ. ευρώ τιμή εκκίνησης και ακόμα περισσότερο σε σχέση με την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή, βελτιωμένη προσφορά του πλειοδότη. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ εντέχνως αναφέρει στο με Α.Π. 55022/17.10.2022 απαντητικό του έγγραφο ότι η αποτίμηση συμπεριλήφθη στο φάκελο που εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι ο προσυμβατικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το ότι από την παρ. 5.10 της από 07.05.2021 πρόσκλησης υποβολής προσφορών ανεξάρτητου εκτιμητή από το ΤΑΙΠΕΔ δεν προ κύπτει ζήτημα εμπιστευτικότητας ως προς την κοινοποίηση της έκθεσης αποτίμησης αλλά και του ότι ο μνημονευόμενος από το ΤΑΙΠΕΔ προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνιστά έλεγχος νομιμότητας και δεν εκτείνεται σε έλεγχο ουσίας ούτε σκοπιμότητας αιτηθήκαμε με την με Α.Π. 94/24.01.2023 Α.Κ.Ε. αντίγραφο της έκθεσης αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή. Το ΤΑΙΠΕΔ στο με Α.Π.56915/2.2.2023 απαντητικό του έγγραφο αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση συνόλου ή μέρους της αποτίμησης πριν το οικονομικό κλείσιμο και την ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν προβλέπεται.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις 15 Φεβρουαρίου 2023 υπεγράφη το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου με την εταιρεία REDS A.E. καλείται ο αρμόδιος κ. υπουργός Οικονομικών να καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπεία: 

  1. Αντίγραφο της έκθεσης αποτίμησης της αξίας του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης του ανεξάρτητου εκτιμητή που επιλέχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι αιτούντες βουλευτές:

Μαμουλάκης Χάρης, Αλεξιάδης Τρύφωνας, Βαρδάκης Σωκράτης, Γκιόλας Γιάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ηγουμενίδης Νίκος, Μπακαδήμα Φωτεινή, Μπαλάφας Γιάννης, Παπαηλιού Γιώργος, Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Ραγκούσης Γιάννης, Φωτίου Θεανώ».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια