Ειδικό πολεοδομικό για το Μαλεβίζι - «Θωρακίζεται» ο δήμος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα μετά την τραγωδία

Κρήτη
Ειδικό πολεοδομικό για το Μαλεβίζι - «Θωρακίζεται» ο δήμος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα μετά την τραγωδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας είχε εξαρχής, αμέσως μετά τις πλημμύρες, βάλει ψηλά στην ατζέντα την αναγκαιότητα εκπόνησης ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για το σύνολο του δήμου

Ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου να βάλει τέλος στην άναρχη ανάπτυξη δραστηριοτήτων και να “θωρακιστεί” απέναντι σε φυσικά φαινόμενα και καταστροφές κάνει τώρα ο Δήμος Μαλεβιζίου, στη σκιά της τραγωδίας με τις φονικές, καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου, όταν και θρηνήσαμε στην Αγία Πελαγία δύο χαμένες ανθρώπινες ζωές.

Με το “πέπλο” θλίψης και οδύνης να παραμένει βαρύ για τον άδικο χαμό της Ευγενίας Κυρίλοβα - Σηφάκη και Κώστα Βεργάκη, και σε μια προσπάθεια να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα και καταστάσεις στο μέλλον, ο Δήμος Μαλεβιζίου θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, με χρήσεις γης και όρους δόμησης, αλλά και θωράκισής του από φυσικές καταστροφές στο σύνολο της εδαφικής του έκτασης.

Αυτό θα συμβεί με την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάθεση των μελετών.

Η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι κομβικής σημασίας για την αναγκαία -για την ακρίβεια επιβεβλημένη ιδίως μετά και τα όσα τραγικά συνέβησαν τον περασμένο Οκτώβριο- “θωράκιση” του Δήμου Μαλεβιζίου απέναντι σε φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.

Άλλωστε, σημείο - κλειδί σε μια τέτοια προσπάθεια είναι ο καθορισμός των χρήσεων γης, που θα καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τα οικιστικά σύνολα, τις γεωλογικές μελέτες, τις μελέτες ομβρίων, τις οριοθετήσεις και τις διευθετήσεις των ρεμάτων.

Για τον λόγο αυτό, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας είχε εξαρχής, αμέσως μετά τις πλημμύρες, βάλει ψηλά στην ατζέντα την αναγκαιότητα εκπόνησης ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για το σύνολο του δήμου και είχε αποσπάσει μια πρώτη δέσμευση από το πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Αγίας Πελαγίας, Λυγαριάς και Παλαιοκάστρου μετά τις φονικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου, το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη και τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, γ.γ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανόλη Κουτουλάκη, και γ.γ. Υποδομών, Μαρίας – Έλλης Γεράρδη είχε δεσμευτεί για άμεση χρηματοδότηση του Δήμου Μαλεβιζίου με 400.000 ευρώ για τις πρώτες αποκαταστάσεις ζημιών και την απομάκρυνση των φερτών υλικών από τους οικισμούς που έχουν πληγεί. Επίσης, θα ανακοινωθεί άμεσα χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές ύδρευσης στις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε δεσμευτεί για την άμεση χρηματοδότηση μελετών και για την εκπόνηση ειδικών χωροταξικών σχεδίων τόσο για τον Δήμο Μαλεβιζίου όσο και για άλλες πληγείσες περιοχές...

Επίσπευση προσπαθειών μετά την τραγωδία

Ο Δήμος Μαλεβιζίου είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον από νωρίς για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τις δημοτικές ενότητες Γαζίου, Τυλίσου και Κρουσώνα στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μετά την τραγωδία της 15ης Οκτωβρίου, ωστόσο, πέρασε πολύ πιο ψηλά στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Μάλιστα, την αναγκαιότητα για την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είχε επισημάνει ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας σε συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Ευθύμη Μπακογιάννη στα τέλη Οκτωβρίου, τονίζοντας πως αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να ανοίξει ο δρόμος της οχύρωσης από φυσικές καταστροφές στο σύνολο του Μαλεβιζίου.

Στη συνάντηση εκείνη “κλείδωσε” ουσιαστικά η δρομολόγηση της εκπόνησης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, ενώ συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες να επιταχυνθούν με κάθε δυνατό τρόπο.

«Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για όλο το Δήμο Μαλεβιζίου. Αυτό συμφωνήσαμε σήμερα στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Ευθύμη Μπακογιάννη που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα μας. Στο πλευρό μας και η Περιφέρεια Κρήτης που εκπροσωπήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Ξυλούρη. Ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του Σχεδίου. Αναγνωρίστηκε ως η αναγκαία και πρωταρχική συνθήκη, για να ανοίξει ο δρόμος της οχύρωσης από φυσικές καταστροφές στο σύνολο του Μαλεβιζίου. Και σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, είναι σημαντική η συνεργασία και ο συντονισμός που ήδη έχουμε με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στον τελικό στόχο, φτάνουμε μόνο με τη συμμετοχή όλων», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τότε, αμέσως μετά τη συνάντηση στα τέλη Οκτωβρίου ο δήμαρχος Μαλεβιζίου και να που τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, αφού βγήκε ήδη σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση για το πολεοδομικό σχέδιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News