Θέλει τρένο-τραμ το Ηράκλειο; - Στο «μικροσκόπιο» του αποψινού Δημοτικού Συμβουλίου εξ αναβολής

Κρήτη
Θέλει τρένο-τραμ το Ηράκλειο; - Στο «μικροσκόπιο» του αποψινού Δημοτικού Συμβουλίου εξ αναβολής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την προοπτική μέσων σταθερής τροχιάς θα συζητήσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου μαζί με το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου

Το νέο και τελευταίο (για την τωρινή δημοτική θητεία) τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου, ύψους 27,8 εκατ. ευρώ, και η πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για την εγκατάσταση-λειτουργία μέσων σταθερής τροχιάς (προαστιακού σιδηρόδρομου και τραμ) στον τόπο μας, με το βλέμμα στραμμένο και στη μελλοντική λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, δεσπόζουν, μεταξύ άλλων, στην πλούσια ατζέντα της αποψινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Στη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί επίσης να γίνει αναλυτική συζήτηση για τη δύσκολη - όπως αποδεικνύεται στην πράξη - πορεία υλοποίησης του εγχειρήματος διαμόρφωσης του δημοτικού ακινήτου μπροστά στις φυλακές, με σκοπό να αποτελέσει τη μόνιμη στέγη της λαϊκής αγοράς της Νέας Αλικαρνασσού. Μάλιστα, θα τεθούν επί τάπητος οι ενστάσεις και τα υπηρεσιακά προσκόμματα που μπαίνουν από εμπλεκόμενες τοπικές και κεντρικές υπηρεσίες απέναντι στον σχεδιασμό της Λότζιας, με σημείο αναφοράς σχετικά έγγραφα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, του Σωφρονιστικού Καταστήματος και κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η προοπτική τρένου και τραμ

Στο “μικροσκόπιο” του αποψινού Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου θα μπει εξ αναβολής (καθώς ήταν να συζητηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση) η προοπτική για μέσο σταθερής τροχιάς στον τόπο μας. Προοπτική η οποία έχει βρεθεί ψηλά στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες και έχει αναδειχτεί μέσα από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, συζητήσεις, ημερίδες και παρουσιάσεις ως άξια - το λιγότερο - μιας σοβαρής διερεύνησης, με το βλέμμα στραμμένο φυσικά και στα νέα αναπτυξιακά- τουριστικά- μεταφορικά δεδομένα που θα φέρει σε λίγα χρόνια η έναρξη λειτουργίας του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδας.

Στο επίκεντρο της σχετικής συζήτησης θα βρεθεί η επιστολή που έχει αποστείλει προς όλους τους φορείς η Παγκρήτια Ανοιχτή Επιτροπή για την Εγκατάσταση Μέσων Σταθερής Τροχιάς στην Κρήτη.

Η Επιτροπή ουσιαστικά έχει ζητήσει από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Βόρειας Κρήτης και από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσουν πολιτικά τη στήριξή τους στον διεκδικητικό αγώνα για τη δρομολόγηση τρένου στην Κρήτη, ώστε - όπως σημειώνει με νόημα - να μην κινδυνεύσει η Κρήτη να χάσει το... τρένο των μεταφορών της νέας εποχής.

«Η Αυτοδιοίκηση πρέπει συντεταγμένα να αναλάβει την πρωτοβουλία και να πιέσει το κεντρικό κράτος. Ξεκινάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Βόρειας Κρήτης - σαν από σταθμό σε σταθμό του τρένου - και ζητάμε τη στήριξή τους και τη συνεργασία τους. Η ευκαιρία είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να χαθεί. Μια υπερσύγχρονη γραμμή τρένου πράσινης τεχνολογίας είναι η απαραίτητη υποδομή, ώστε η Κρήτη “να μη χάσει το τρένο” και να μπει στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία των μεταφορών του 21ου αιώνα.

Οι χαμένες δεκαετίες για τον ΒΟΑΚ ας λειτουργήσουν ως αντιπαράδειγμα, γιατί οι ευκαιρίες δεν περιμένουν και πρέπει να αξιοποιούνται όσο υπάρχουν» είναι η χαρακτηριστική προτροπή της Παγκρήτιας Ανοιχτής Επιτροπής προς τους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φορείς, και μένει με ενδιαφέρον να δούμε τις τοποθετήσεις και την τελική πολιτική θέση που θα εκφράσει απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, για να πάρουν τη “σκυτάλη” και οι υπόλοιποι ΟΤΑ.

Το προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του 2023

Στη σημερινή του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καλείται να εγκρίνει ή μη το προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2023, κάτι που έχει αργήσει, είναι η αλήθεια, να γίνει, καθώς χρειάστηκε μια μακρά περίοδος διαβουλεύσεων και ζυμώσεων. Το συνολικό ύψος του νέου Τεχνικού Προγράμματος διαμορφώθηκε στο ποσό των 27.822.656,60 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.573.800,02 ευρώ (30,82%) καλύπτονται από ιδίους πόρους. Τα υπόλοιπα 19.248.856,58 € (69,18%) προβλέπεται να καλυφθούν από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα (ΕΣΠΑ, Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης, ΠΔΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Περιφέρεια Κρήτης, κ.ά.).

«Σε μια δύσκολη χρονικά δημοσιονομικά συγκυρία λόγω της πανδημίας, το αιρετό και στελεχιακό δυναμικό του Δήμου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να συμμετάσχει και διεκδικήσει πλήθος χρηματοδοτήσεων, από διάφορα εθνικά και διεθνή αναπτυξιακά προγράμματα και εργαλεία (Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της νέας ΣΒΑΑ κ.λπ.).

Τρία επιπλέον εμβληματικά έργα, που δεν έχουν εγγραφεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2023 καθώς δεν υλοποιούνται από τον Δήμο Ηρακλείου αλλά από ΥΠΠΟ, ΕΦΑΗ και ΟΛΗ, αλλά εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ΣΒΑΑ Δήμου Ηρακλείου είναι: α) “Θωράκιση προσήνεμου μόλου Λιμένα Ηρακλείου έμπροσθεν του φρουρίου Κούλε, προϋπολογισμού 1.395.250,00 ευρώ (φορέας υλοποίησης ΟΛΗ), β) “Στερέωση-αποκατάσταση ενετικών τειχών Ηρακλείου του ανατολικού ευθύγραμμου τμήματος και orecchione Sabbionara και στοά πύλης Sabbionara”, συνολικού προϋπολογισμού 1.198.822,36 ευρώ και γ) Οργάνωση εποπτικής έκθεσης με τίτλο “Ηράκλειο - 40 αιώνες ιστορίας” στην πύλη Παντοκράτορα των ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου (προϋπολογισμού 432.000,00 ευρώ), με φορέα υλοποίησης την ΕΦΑΗ», αναφέρεται στη σχετική εισήγηση προς το σώμα και επισημαίνεται ακόμα: «Να σημειωθεί πως στο ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου δεν εντάσσονται έργα και δράσεις για τα οποία έχει υποβληθεί Τεχνικό Δελτίο Έργου ή Πράξης, χωρίς απόφαση ένταξης σε κάποιο χρηματοδοτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων της δημοτικής Αρχής αποτελεί η άρση των χωρικών ανισοτήτων και της ανισοβαρούς ανάπτυξης της ενδοχώρας του Δήμου και του παραθαλάσσιου άξονα, με πλήθος δράσεων και παρεμβάσεων, καθώς και πλήθος εκδηλώσεων προώθησης της αγροτικής οικονομίας και εξωστρέφειας. Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2023, όπου καταγράφεται σημαντικό πλήθος δράσεων και προβλεπόμενων πιστώσεων στο Τεχνικό Πρόγραμμα, για την εξυπηρέτηση και επίλυση των αναγκών των Περιφερειακών Κοινοτήτων του Δήμου».

Τα εμπόδια για τη μόνιμη στέγαση της λαϊκής μπροστά στις φυλακές

Στα ενδιαφέροντα θέματα της ημερήσιας διάταξης της αποψινής συνεδρίασης περιλαμβάνεται και η συζήτηση γύρω από την πορεία εκτέλεσης του έργου “Υπαίθρια διαμόρφωση Δημοτικού Ακινήτου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ν. Αλικαρνασσού”, κατόπιν των εγγράφων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, του Σωφρονιστικού Καταστήματος και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Μιλάμε για το έργο διαμόρφωσης της μόνιμης στέγης της λαϊκής αγοράς μπροστά από το σωφρονιστικό κατάστημα, για το οποίο, όπως είχε υπογραμμίσει και σε προηγούμενη συνεδρίαση ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, έχει ξεδιπλωθεί το τελευταίο διάστημα εκ νέου ένα “γαϊτανάκι” αλληλογραφίας τοπικών και κεντρικών υπηρεσιών, με σκοπό να εμποδιστεί η προωθούμενη μόνιμη στέγαση της λαϊκής, κι ενώ μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες εργασίες από τον ανάδοχο εργολάβο του έργου διαμόρφωσης του χώρου.

«Έχουμε σφοδρές αντιδράσεις για τη μόνιμη στέγαση της λαϊκής αγοράς μπροστά από το σωφρονιστικό κατάστημα της Νέας Αλικαρνασσού. Ο ανάδοχος εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί και εκτελεί μάλιστα πρόδρομες εργασίες. Αλλά κάποιοι έχουν ξεσηκωθεί - και δε μιλάμε για κατοίκους.

Έχει γίνει μια σειρά επιστολών από αστυνομικούς διευθυντές των Αθηνών, που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας για τη μόνιμη χωροθέτηση της λαϊκής στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές δεν είναι τα δέοντα, αλλά δεν εξηγούν κάτι παραπάνω.

Η γνώμη των μηχανικών μας είναι ότι είναι μια χαρά τα προβλεπόμενα μέτρα. Είναι ένα ακίνητο που το καταδυναστεύει το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να διεκδικούμε δικαστικά αποζημιώσεις. Και να σκεφτείτε μόνο το εξής: Το ακίνητο είναι συνολικού εμβαδού 18 στρεμμάτων. Για τη λαϊκή χρησιμοποιούμε μόνο τα 6 στρέμματα και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε για μέτρα ασφαλείας. Λοιπόν θα πάμε σε σύγκρουση, δε θα το αφήσουμε έτσι με όσους θέλουν να εμποδίσουν τη μετακίνηση της λαϊκής εκεί», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα όσα θα επισημανθούν στη σημερινή συνεδρίαση γύρω από το θέμα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News