Με “τρικ” κρύβουν τα ράντζα! - ''Έμφραγμα'' στο ΠΑΓΝΗ και χύδην όλοι, με κορωνοϊό και άνευ!

Κρήτη
Με “τρικ” κρύβουν τα ράντζα! - ''Έμφραγμα'' στο ΠΑΓΝΗ και χύδην όλοι, με κορωνοϊό και άνευ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερπλήρεις σχεδόν όλες οι κλινικές του ΠΑΓΝΗ - Ασθενείς νοσηλεύονται στους διαδρόμους του νοσοκομείου - Αυτή την εικόνα παρουσίαζαν την εβδομάδα που μας πέρασε κλινικές στο ΠΑΓΝΗ

“Έμφραγμα” έχει προκαλέσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου την εβδομάδα αυτή η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Κρήτης, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να δίνουν πραγματικές μάχες, ανάμεσα σε ασθενείς με COVID και με γρίπη που νοσηλεύονται σε αρκετές κλινικές όλοι μαζί, ενώ την ίδια ώρα τα ράντζα στους διαδρόμους κλινικών κάνουν την κατάσταση να είναι ακόμα δυσκολότερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, το “τρικ” με τα ράντζα τα κάνει υποτίθεται να... εξαφανίζονται. Αλλά στην πραγματικότητα οι ασθενείς διασκορπίζονται σε θαλάμους κλινικών, άσχετων με την πάθησή τους, μέχρι να ξαναδημιουργηθούν ράντζα στους διαδρόμους... Την ώρα που στην υπόλοιπη Κρήτη τα χειρουργεία έχουν σταματήσει, στο ΠΑΓΝΗ δεν περνάει μέρα χωρίς χειρουργική επέμβαση, ενώ κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο χειρουργούνται για διάφορες ασθένειες γύρω στους 40 με 50 συνανθρώπους μας. Κι ενώ οι ανάγκες εξυπηρέτησης του κόσμου αυξάνονται διαρκώς, το προσωπικό του νοσοκομείου παραμένει ίδιο, με τους εκπροσώπους των υγειονομικών να καταγγέλλουν ότι έχουν ξεπεράσει πλέον τις ίδιες τους τις δυνάμεις και θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε ουσιαστικές και επαρκείς προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων!

«Είναι αντιεπιστημονικός ο τρόπος της λειτουργίας του ΠΑΓΝΗ, γιατί καλούμαστε με το ίδιο προσωπικό να καλύψουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες», καταγγέλλει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Η εβδομάδα, λοιπόν, ήταν δραματική και τίποτα δεν προοιωνίζεται ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι λιγότερο δύσκολη για τους υγειονομικούς του ΠΑΓΝΗ, αλλά και για τους ίδιους τους ασθενείς, που δίνουν και αυτοί τη δική τους μάχη για να αντέξουν όλα αυτά τα προβλήματα και να ξαναβρούν την υγεία τους.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, το στοιχείο που αποκαλύπτει ο Δημήτρης Βρύσαλης, λέγοντας: «Την ίδια ώρα, το προσωπικό καθαριότητας υπολείπεται το απόγευμα και γενικά είναι πολύ λιγότερο προσωπικό με βάση τις ανάγκες, με αποτέλεσμα η όλη λειτουργία να μην είναι η σωστή»...

Γιατί όμως υπάρχει τόσος κόσμος στο ΠΑΓΝΗ; Όπως μας λέει ο Δημήτρης Βρύσαλης, στην υπόλοιπη Κρήτη πλέον, λόγω της υποστελέχωσης, δε γίνονται εγχειρήσεις.

«Στο ΠΑΓΝΗ, λοιπόν, έχουμε σε καθημερινή βάση γύρω στα 9 με 10 χειρουργεία. Και κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο τα χειρουργεία δεν πέφτουν κάτω από τα 45 με 50. Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, όταν ο αριθμός σε χειρουργικά κρεβάτια είναι σταθερός. Και θα μπορούσε να καλυφθεί καλύτερα αυτή η ανάγκη του κόσμου, αν λειτουργούσαν και το απόγευμα με τους αντίστοιχους εργαζόμενους άλλα εννιά κρεβάτια. Όμως, αυτό δε γίνεται, γιατί το απόγευμα μπαίνουν μόνο τα πραγματικά έκτακτα περιστατικά»...

Έτσι, στο σημείο αυτό ο συνδικαλιστής κάνει λόγο για έλλειψη χώρου, έλλειψη εργαζομένων, έλλειψη κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κ.λπ.

«Παρόλο που φτιάχτηκε και δεύτερη ΜΕΘ, δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει σε όλο το νησί και στη νότια Ελλάδα και τις ανάγκες του καλοκαιριού, που έρχονται στο νησί μας πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος»...

Η “ακτινογραφία” στις κλινικές - Ασθενείς με COVID μαζί με άλλους ασθενείς

Ποια είναι όμως η “ακτινογραφία” της κάθε κλινικής του ΠΑΓΝΗ σήμερα; Όπως μας είπε ο Δημήτρης Βρύσαλης, την ώρα που στη Νεφρολογική Κλινική οι δυνατότητες είναι για 10 ασθενείς, την Παρασκευή νοσηλεύονταν 12. Στην Παθολογική κλινική νοσηλεύονταν 41, ενώ οι δυνατότητες ήταν για 35, στην Ορθοπαιδική 44 με δυνατότητες για 49, στην Καρδιολογική 47 ασθενείς με δυνατότητα για 51 (και υπάρχουν μαζί με τους ασθενείς της κλινικής και άλλοι ασθενείς με COVID). Στην Ψυχιατρική οι νοσηλευόμενοι είναι 29, ενώ οι δυνατότητες είναι για 23, στην Ογκολογική 34, ενώ οι δυνατότητες είναι για 42, στην Παιδιατρική 22 με δυνατότητες για 30 (όπου νοσηλεύονται και παιδιά με COVID μαζί με τα υπόλοιπα), στη Νευρολογική 10 με δυνατότητες για 20 και στην Παιδοψυχιατρική 3 με δυνατότητες για 7. Στην Καρδιοχειρουργική, τη Θωρακοχειρουργική και την Αγγειοχειρουργική Κλινική νοσηλεύονται 29 με δύναμη για 27 ασθενείς.

Στο σημείο αυτό ο Δημήτρης Βρύσαλης μάς μεταφέρει την προσωπική του εμπειρία.

«Χθες το βράδυ (σ.σ. προχθές) εγώ είχα ένα περιστατικό COVID και ένα άλλο περιστατικό άλλης ασθένειας. Ο ίδιος, δηλαδή, νοσηλευτής. Εγώ θα πρέπει να μπαίνει στο περιστατικό COVID και να παίρνω τα μέτρα ασφαλείας μου και μετά θα βγαίνω έξω και θα παρέχω τη νοσηλεία στον άλλο ασθενή»...

Όπως εξηγεί ο κ. Βρύσαλης, «θα πρέπει για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων να εξασφαλίζεται ο μέγιστος δυνατός αριθμός εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, για να μπορούν να παρέμβουν με ασφάλεια σε όλες τις παροχές υγείας»...

Μάλιστα, ούτε οι υποδομές είναι τέτοιες ώστε να παρέχεται η ασφάλεια που πρέπει. «Ούτε στις πόρτες υπάρχουν τα ανάλογα φίλτρα. Ούτε το αναγκαίο προσωπικό υπάρχει για να αντιμετωπίζονται με ασφάλεια τέτοια περιστατικά», επισήμανε.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ τόνισε ότι ακόμα και στις κλινικές εκείνες που οι ασθενείς είναι λιγότεροι σε σχέση με τις δυνατότητες, δεν είναι τόσο λιγότεροι όσο θα έπρεπε για να υπάρχει μία απόσταση ασφαλείας στην περίπτωση που προκύψουν έκτακτες ανάγκες νοσηλείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News