Προχωρά η ανάπλαση στα ενετικά τείχη Ηρακλείου μετά τις διαδικαστικές περιπέτειες

Κρήτη
Προχωρά η ανάπλαση στα ενετικά τείχη Ηρακλείου μετά τις διαδικαστικές περιπέτειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο εκτελείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ήδη έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό το πρώτο τμήμα που θα δοθεί σε χρήση

Πίσω του φαίνεται ότι έχει αφήσει για τα καλά πλέον τα προβλήματα και τις περιπέτειες το έργο διαμόρφωσης-αποκατάστασης του ευθύγραμμου τμήματος των ενετικών τειχών του Ηρακλείου. Μπορεί σε διαδικαστικό επίπεδο ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει ο Δήμος Ηρακλείου να είχε μπλέξει σε περιπέτειες μετά την εμπλοκή που υπήρξε με μη νόμιμη συμμετοχή μέλους της επιτροπής του διαγωνισμού και εν συνεχεία την προσφυγή εργολάβων, γεγονότα και εξελίξεις που είχαν οδηγήσει μάλιστα σε “πάγωμα” των διαδικασιών για αρκετούς μήνες, ωστόσο όλα αυτά φαίνεται ότι αποτελούν οριστικά παρελθόν, με την εκτελούμενη εργολαβία να εξελίσσεται κανονικά...

Όπως μάλιστα είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι χθες Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπία του Δήμου υπό τον Βασίλη Λαμπρινό, τα έργα της β’ φάσης διαμόρφωσης-αποκατάστασης των ενετικών τειχών Ηρακλείου που πραγματοποιούνται στον ενετικό οχυρωματικό περίβολο (ευθύγραμμο τμήμα από προμαχώνα Βιτούρι έως προμαχώνα Μαρτινέγκο) προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου μετά την επίσκεψη-αυτοψία, «την πορεία εκτέλεσης του εμβληματικού έργου παρακολούθησε το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου (σ.σ. χθες) ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη και υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας. Το έργο εκτελείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ήδη έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό το πρώτο τμήμα που θα δοθεί σε χρήση. Έχουν γίνει η προετοιμασία για τη διαμόρφωση της περιπατητικής διαδρομής, οι φυτεύσεις, οι υποδομές για ηλεκτροφωτισμό και άρδευση, όπως και έχει τοποθετηθεί ο οικίσκος-αναψυκτήριο μέσα στον πευκώνα του προμαχώνα Ιησού για τις ανάγκες των επισκεπτών του Μνημείου».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης των εργασιών, επισημαίνοντας: «Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παραδοθεί στον κάτοικο και επισκέπτη της πόλης μας το πρώτο τμήμα της πεζοπορικής και ποδηλατικής διαδρομής σε ένα μνημείο που θεωρείται από τα σπουδαιότερα στο είδος του στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Με την ολοκλήρωση του έργου, ο μεγαλύτερος κοινόχρηστος χώρος της πόλης μας θα προσφέρει μια όαση αναψυχής, πρασίνου, πολιτισμού, με υψηλή ιστορική και τουριστική αξία για την πόλη μας. Το Ηράκλειο μετατρέπεται από μια πόλη με τείχη στην “πόλη των τειχών”. Το έργο είναι συμβατικού ποσού 2.345.873,16 ευρώ και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% από το πρόγραμμα Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) στο πλαίσιο του Ε.Π. “Κρήτη 2014-2020”».

Η β’ φάση της ανάπλασης στα ενετικά τείχη

Το σχέδιο περαιτέρω αναβάθμισης των ενετικών τειχών του Ηρακλείου, ώστε να καταστούν πόλος έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, με τη δεύτερη φάση της διαμόρφωσης-αποκατάστασης του ισόπεδου τμήματος των τειχών, μπήκε σε τροχιά ολοκλήρωσης με την υπό εξέλιξη εργολαβία που συμβασιοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού.

Το έργο επί της ουσίας αφορά στην ολοκλήρωση της διαμόρφωσης και της αποκατάστασης της διαδρομής στο ισόπεδο τμήμα της ενετικής οχύρωσης, από τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα έως τον προμαχώνα Ιησού. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του έργου έχει παραδοθεί από το καλοκαίρι του 2020 και αγκαλιάστηκε από το κοινό, με αποτέλεσμα τα τείχη να γίνουν εκ νέου αγαπημένος τόπος συνάντησης και περιπάτου για χιλιάδες ανθρώπους.

Με τη δεύτερη και μεγαλύτερη παρέμβαση που είναι σε εξέλιξη, η εικόνα και η λειτουργικότητα της συγκεκριμένης διαδρομής αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο, αφού προβλέπονται μεταξύ άλλων:

  • Η επίστρωση των υφιστάμενων, καθώς και των νέων διαδρόμων που θα κατασκευαστούν με ειδικό σταθεροποιητικό δάπεδο.
  • Η τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού τεχνολογίας LED και συστήματος βιντεοεπιτήρησης με χρήση θερμικών καμερών και πυροσβεστικών κρουνών σε ολόκληρη τη διαδρομή.
  • Η τοποθέτηση ειδικής ξύλινης ράμπας-γέφυρας στην περιοχή του προμαχώνα Βηθλεέμ, έτσι ώστε να μη διακόπτεται ο ενιαίος χαρακτήρας της διαδρομής.
  • Η ανακαίνιση και επαναλειτουργία του υφιστάμενου αναψυκτηρίου στον προμαχώνα του Παντοκράτορα και η κατασκευή νέου στον προμαχώνα Ιησού.
  • Η συντήρηση του πρασίνου σε όλο το μήκος της διαδρομής, καθώς και η ενίσχυσή του με νέες φυτεύσεις.
  • Η τοποθέτηση ποδηλοστατών, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και προειδοποιητικών πινακίδων σε ενδεδειγμένα σημεία.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News