Ηράκλειο

Καμία λύση για το Ηράκλειο από το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα - Κατατέθηκε στη Βουλή

Το νομοσχέδιο – που βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Φεβρουαρίου – ανοίγει τη δυνατότητα πώλησης περίπου 70.000 καταπατημένων εκτάσεων επί των οποίων έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα (κατοικίες, τουριστικά- βιομηχανικά -αγροτικά ακίνητα, αποθήκες) με εκπτώσεις έως 80% στο τίμημα εξαγοράς και με δυνατότητα εξόφλησης σε 60 δόσεις για όσους έχουν ιδιοποιηθεί ακίνητο του ελληνικού δημοσίου για πάνω από 30 χρόνια

Χωρίς τις απαραίτητες, κρίσιμες προσθήκες που είχε ζητήσει με υπόμνημα του ο δήμος Ηρακλείου ώστε να δοθεί ουσιαστική λύση για τη δική μας περιοχή κατατέθηκε τελικά χθες το βράδυ στη βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα λεγόμενα καταπατημένα ακίνητα ...

Το νομοσχέδιο – που βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Φεβρουαρίου – ανοίγει τη δυνατότητα πώλησης περίπου 70.000 καταπατημένων εκτάσεων επί των οποίων έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα (κατοικίες, τουριστικά- βιομηχανικά -αγροτικά ακίνητα, αποθήκες) με εκπτώσεις έως 80% στο τίμημα εξαγοράς και με δυνατότητα εξόφλησης σε 60 δόσεις για όσους έχουν ιδιοποιηθεί ακίνητο του ελληνικού δημοσίου για πάνω από 30 χρόνια.
Ωστόσο κάνει ρητή αναφορά μονάχα στα θεωρούμενα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου και όχι και στα δημοτικά ακίνητα, όπως έχει ζητήσει ο δήμος Ηρακλείου δεδομένου ότι εδώ στο Ηράκλειο ο γόρδιος δεσμός δεκαετιών δεν αφορά σε ακίνητα του δημοσίου αλλά αφορά σε 550 περιπτώσεις θεωρούμενων καταπατημένων δημοτικών ακινήτων... Δημοτικών ακινήτων, τα περισσότερα εκ των οποίων καταγράφονται στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, και δευτερευόντως σε περιοχές όπως ο Μασταμπάς, η Χρυσοπηγή αλλά και σε περιοχές της ενδοχώρας του δήμου όπως ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Σίλας και ο Άγιος Βλάσσης.


Τι προβλέπει συνοπτικά το νομοσχέδιο


Με βάση τα κριτήρια που θεσπίζονται μπορούν να εξαγοραστούν:
-Όσα δημόσια ακίνητα κατέχονται επί μια 30ετία χωρίς διακοπή και αποδεικνύεται η χρησικτησία. στην περίπτωση που υφίσταται κτίσμα αυτό πρέπει να είναι κατασκευασμένο μέχρι τις 31/12/1991.
– Όσα ακίνητα κατέχονται επί μία 40ετία και ασκούνται επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία με τη χρήση κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων συνοδών έργων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές. Ωστόσο, τα κτίσματα θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί μέχρι τις 31/12/1981.
-Θεσπίζεται ανώτατη εξαγοράσιμη έκταση όπου για τις εντός σχεδίου περιοχές είναι ένα άρτιο οικόπεδο και για τις εκτός σχεδίου τα 10 στρέμματα που μπορούν να φθάσουν τα 20 στρέμματα όταν υπάρχουν περισσότερα του ενός δημόσια ακίνητα από τον ίδιο αιτούντα ή τα 30 στρέμματα εφόσον η έκταση καλύπτεται από κτίσματα ή από αναγκαία έργα υποδομής. Επισημαίνεται ότι εάν το εναπομείναν τμήμα μετά την εξαγορά του δημοσίου ακινήτου καθίσταται μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, η εξαγορά καθίσταται υποχρεωτική.
-Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου με προσαύξηση 25% εάν υπάρχει κτίσμα και σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος ο υπολογισμός γίνεται βάσει συγκριτικών στοιχείων. Αν το κτίσμα έχει ανεγερθεί από το Δημόσιο καταβάλλεται το διπλάσιο ποσό του τιμήματος.
-Προβλέπεται έκπτωση σε ποσοστό 1% ανά έτος κατοχής μετά την πάροδο 30 και 40 ετών με ανώτατο όριο 50% στο ποσό του τιμήματος εξαγοράς. Για παράδειγμα ακίνητο που είναι 35 έτη σε κατοχή η μείωση επί του τιμήματος εξαγοράς θα υπολογίζεται κατά ποσοστό 1% για κάθε έτος κατοχής που υπερβαίνει την 30ετία, ήτοι η έκπτωση θα είναι 5%. Ωστόσο, υπάρχει και μία δεύτερη κατηγορία έκπτωσης που αφορά σε κοινωνικά κριτήρια με μειωμένο τίμημα για την προστασία ευάλωτων προσώπων. Αναλόγως με την περίπτωση η έκπτωση κυμαίνεται από 15% έως 30% επί του τιμήματος εξαγοράς.
-Προβλέπεται η καταβολή μειωμένου τιμήματος εξαγοράς που αντιστοιχεί στο 50% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, σε περίπτωση που ο αιτών έχει αναγραφεί κύριος του δημοσίου ακινήτου στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει ακόμη παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση.
- Ο τρόπος εξόφλησης του τιμήματος μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με πρόσθετη έκπτωση 10% ή τμηματικά σε 60 μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι κατώτερες των 100 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια