Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο - Τι ζητούν

Ηράκλειο
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο - Τι ζητούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από την επόμενη εβδομάδα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου, η μορφή των οποίων, όπως ειπώθηκε, θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις εξελίξεις - «Δε θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας αυτό το καλοκαίρι αν δε δικαιωθούμε. Και άμεσα προχωρούμε σε κινητοποιήσεις, σε κάθε τουριστικό προορισμό, σε κάθε βουλευτικό γραφείο και σε κάθε συναρμόδιο υπουργείο», σημειώνει ο Νίκος Κοκολάκης

Σε κινητοποιήσεις, τη μορφή των οποίων θα καθορίσουν ανάλογα με τις εξελίξεις, προχωρούν από την ερχόμενη εβδομάδα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ξεσηκώθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., και η οποία προέβλεπε την επέκταση του Ταμείου Ανεργίας τους, ενώ ταυτόχρονα πιέζουν τους ξενοδόχους για την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης χθες το βράδυ, το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων, όπως ειπώθηκε, θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τις εξελίξεις. Επίσης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στη γενική του συνέλευση, που θα έχει χαρακτήρα απολογισμού δράσης, για τις 7 Μαρτίου στο ΕΚΗ.

Συγκεκριμένα, “λάδι στη φωτιά” στον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, που βρίσκονται ήδη σε συγκρούσεις με τους ξενοδόχους λόγω της επιμονής της δικής τους οργάνωσης στην επιβολή του νόμου Χατζηδάκη με κάποιες παραλλαγές προς το... χειρότερο, έριξε η κυβέρνηση, απορρίπτοντας την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την επέκταση του Ταμείου Ανεργίας. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού και Επισιτισμού Νίκος Κοκολάκης, η κυβέρνηση, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση, απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, με την οποία αυξανόταν η χρονική ισχύς του Ταμείου Ανεργίας στους 5 μήνες, με βάση τα ένσημα της σεζόν που τελείωσε.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό το αίτημα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Διότι μπορεί οι ξενοδόχοι να λένε πως τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, αλλά στην πραγματικότητα τα περισσότερα θα λειτουργήσουν από τον Μάιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.

«Από τον προηγούμενο μήνα το Ταμείο Ανεργίας έχει λήξει και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με όλη αυτή την ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά», σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο μεταξύ, δεν έχει ικανοποιηθεί ούτε το αίτημά τους για την κήρυξη της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική.

«Δε θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας αυτό το καλοκαίρι αν δε δικαιωθούμε», καταγγέλλει ο Νίκος Κοκολάκης. «Και άμεσα προχωρούμε σε κινητοποιήσεις, σε κάθε τουριστικό προορισμό, σε κάθε βουλευτικό γραφείο και σε κάθε συναρμόδιο υπουργείο»... Ο συνδικαλιστής στέλνει και το μήνυμα προς την κυβέρνηση, λέγοντας: «Αφού δε μας θέλετε μαζί σας, θα μας έχετε απέναντί σας... Εκείνο το ραντεβού που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στις 27/09/2022 πότε θα γίνει;», διερωτάται καταλήγοντας.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου και των ξενοδόχων “μπλόκαραν” προ ημερών, όταν από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι πρότειναν στη σύμβαση που θα υπογραφεί να υπάρχει και ο όρος της επιπλέον του οκταώρου δίωρης εργασίας στον χώρο των ξενοδοχείων, δίχως την ανάλογη αμοιβή και φυσικά ασφάλιση.

Όπως ήταν φυσικό, η πρόταση αυτή, που παραπέμπει στον νόμο Χατζηδάκη, “τορπίλισε” την προσπάθεια, που πάντως είναι σε εξέλιξη και αναμένονται τις επόμενες μέρες νέες συναντήσεις. Και “παραπέμπει” στον νόμο Χατζηδάκη, διότι ο συγκεκριμένος νόμος ανέφερε ως αντάλλαγμα, που δεν αναφέρθηκε από τους ξενοδόχους, ότι αυτές οι επιπλέον ώρες θα καλύπτονται με ρεπό.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου ξεκαθαρίζουν ότι δεν αποδέχονται κανέναν τέτοιο όρο, είτε με ρεπό είτε χωρίς, ενώ, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα προσφύγουν στη διαιτησία και θα προβούν και σε μορφές αντίδρασης.

«Θα περιμένουμε να ξανασυναντηθούμε την ερχόμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και αναλόγως θα πράξουμε», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Νίκος Κοκολάκης.

Η “σύγκρουση” με την Ένωση Ξενοδόχων Κρήτης

Ήταν στις 2 Φεβρουαρίου, όταν φέρναμε στη δημοσιότητα τη σοβαρή καταγγελία σε βάρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, για «παραλογισμό» ως προς την απαίτηση του οργάνου των ξενοδόχων, να νομιμοποιηθεί μέσω της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η καθημερινά επιπλέον δίωρη απασχόληση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, χωρίς να δίνεται η αντίστοιχη χρηματική αμοιβή. Αυτός ήταν και ο λόγος, μάλιστα, για τον οποίο μετά από τέσσερις συναντήσεις της διαπραγματευτικής επιτροπής, που απαρτίζεται από εκπροσώπους και των δύο οργάνων, δεν κατέληξε μέχρι σήμερα σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καταγγέλλουν τους ξενοδόχους «για παραλογισμό και το θράσος να θέσουν ως αδιαπραγμάτευτο όρο για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να αναφέρεται ότι ο εκάστοτε ξενοδόχος νομιμοποιείται να απασχολεί τον εργαζόμενο καθημερινά δύο ώρες πέρα του οκταώρου, χωρίς την αντίστοιχη χρηματική αμοιβή»...

Παρακάτω, η καταγγελία είχε ως εξής: «Είναι σε όλους γνωστό ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ν. Ηρακλείου ανέκαθεν απολάμβαναν μια “διαφορετική πρωτιά” σε σχέση με τις υπόλοιπες στην Ελλάδα, αφού τα ποσοστά πληρότητας που παρουσιάζουν κάθε χρόνο ξεπερνούν, συνήθως, κατά πολύ εκείνα των ξενοδοχειακών μονάδων τόσο στην υπόλοιπη Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στον νομό Ηρακλείου, η πληρότητα κατά την τουριστική περίοδο του 2022 έφτασε το 95% και ξεπέρασε αισθητά ακόμα και την κορυφαία μέχρι πρότινος τουριστική κίνηση του 2019. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, τις τουριστικές περιόδους 2020 και 2021, χωρίς εμάς τους εργαζόμενους τα ξενοδοχεία δε θα μπορούσαν να ανοίξουν με ασφάλεια. Όλοι δε γνωρίζουν τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι εργαζόμενοι για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και να προσφέρουν - παρά τις όποιες δυσκολίες - τις υπηρεσίες τους.

Παρ’ όλα αυτά, ένα ακόμα πρόβλημα που εμφανίζεται και αυξημένο πλέον είναι η έλλειψη και κατά συνέπεια μείωση του προσωπικού στα ξενοδοχεία, οφειλόμενη, κατά τη γνώμη μας, κατά κύριο λόγο στα χαμηλά εισοδήματα των εποχικά εργαζομένων ξενοδοχοϋπαλλήλων λόγω της ολιγόμηνης απασχόλησης, αμοιβών υποδεέστερων των Συλλογικών Συμβάσεων, έλλειψης ρεπό και μεγάλης εντατικοποίησης στους χώρους εργασίας.

Δυστυχώς, οι ξενοδόχοι θέλουν εργαζόμενους σκλάβους και θέλουν να επανέλθει εργασιακός Μεσαίωνας. Χωρίς δεύτερη σκέψη, δε θα το επιτρέψουμε», κατέληγε η ανακοίνωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Χαλκιαδάκης: «Δεν έχουμε τελειώσει τη διαπραγμάτευση»

«Μη βιάζονται... Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα τη διαπραγμάτευση», ήταν η απάντηση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκου Χαλκιαδάκη στο σχετικό μας δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, δε θα πρέπει να βιάζεται κανείς να κατηγορήσει τους ξενοδόχους, αφού οι συζητήσεις συνεχίζονται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News