Αρκαλοχώρι: Χωρίς μηχανικούς και με «γενναίο» ΦΠΑ η ανέγερση της πρώτης κατοικίας 17 μήνες από το σεισμό (vid)

Ηράκλειο
Αρκαλοχώρι: Χωρίς μηχανικούς και με «γενναίο» ΦΠΑ η ανέγερση της πρώτης κατοικίας 17 μήνες από το σεισμό (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι ένα ξεκίνημα που κανένας δεν περίμενε ύστερα από 17 μήνες αγωνίας. Είναι πολύ συγκινητικό αυτό που κάνουμε, γιατί είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή. Είναι ένα βήμα μπροστά», είπε η κ. Λίτσα Μαρκοπούλου, η οποία πραγματικά είδε το σπίτι της να καταρρέει στην αποφράδα εκείνη μέρα του 2021

Έχοντας διανύσει μια δύσκολη περίοδο και 17 ολόκληρους μήνες που χρειάστηκε να ζήσουν μέσα σε αυτοκίνητα, σκηνές και οικίσκους, οι πρώτοι πληγέντες του Αρκαλοχωρίου χθες αντίκρισαν με συγκίνηση την πρώτη μπουλντόζα που έφτασε όχι όμως για να γκρεμίσει, αλλά για να ετοιμάσει τις διαδικασίες του πρώτου σπιτιού που θα αρχίσει να χτίζεται στο Αρκαλοχώρι, δίπλα στα ερείπια του σπιτιού που έπεσε στον καταστροφικό σεισμό.

Η κ. Λίτσα Μαρκοπούλου συγκινημένη για τη νέα αρχή, έχοντας νωπές τις μνήμες της αγωνίας και του πόνου που έζησαν, καρτεράει όπως λέει να δει ένα μεγάλο εργοτάξιο στο Αρκαλοχώρι που θα του δώσει πίσω τη δυναμική που είχε.

Ειδικότερα, χθες ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ ΤV” πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου κατέγραψε μια μπουλντόζα η οποία έφτασε για να χτίσει και όχι για να γκρεμίσει. Θα μπορούσε να αποτελέσει το σύμβολο της αναγέννησης της ευρύτερης περιοχής, που ύστερα από 17 μήνες το μέλλον σταδιακά διαγράφεται θετικό.

Η κ. Λίτσα Μαρκοπούλου είναι η πρώτη από τους σεισμόπληκτους που ξεκινάει να χτίζει το νέο σπιτικό της. Πάντως διευκρινίζει ότι ξεκινάει το χτίσιμο χωρίς χρήματα, καθώς αυτά που της έχουν βεβαιωθεί δεν έχουν ακόμη πιστωθεί, αφού οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ, των οποίων η σύμβαση έληξε, δεν έχουν επαναπροσληφθεί, οπότε οι διαδικασίες των φακέλων εδώ και ένα μήνα περίπου δεν εξυπηρετούνται.

«Είναι ένα ξεκίνημα που κανένας δεν περίμενε ύστερα από 17 μήνες αγωνίας. Είναι πολύ συγκινητικό αυτό που κάνουμε, γιατί είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή. Είναι ένα βήμα μπροστά», είπε η κ. Λίτσα Μαρκοπούλου, η οποία πραγματικά είδε το σπίτι της να καταρρέει στην αποφράδα εκείνη μέρα του 2021.

Η κ. Λίτσα με τον σύζυγό της, που είναι οι πρώτοι από τους εκατοντάδες πληγέντες που πήραν την άδεια για να χτίσουν εκ νέου το σπίτι τους που κατέρρευσε με τον σεισμό, παρακολούθησαν χθες τη διαδικασία με συγκίνηση και προσμονή για τη νέα τους ζωή.

«Στα ερείπια πάνω στο σπίτι που δώσαμε τη ζωή μας και τις οικονομίες μας χτίζουμε το καινούργιο μας σπίτι. Είναι ένας θάνατος και μια ζωή. Ειλικρινά, το βλέπω με αυτόν τον τρόπο», είπε η κ. Λίτσα.

Χρειάστηκαν 17 μήνες ταλαιπωρίας για να μπορέσουν να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο, όπως είπε, αλλά παρά τις δυσκολίες, ελπίζει ότι σύντομα η περιοχή θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, και μέσω των εργασιών ο τόπος τους θα γίνει είτε όπως πριν, είτε καλύτερος.

Η κ. Λίτσα τόνισε: «Θεωρώ πως αύριο πρέπει ο τόπος να γίνει ένα μεγάλο εργοτάξιο και έπειτα από ένα χρόνο το Αρκαλοχώρι να γίνει καλύτερο απ’ ό,τι ήταν πριν τον σεισμό».

Οι υποσχέσεις δεν έγιναν ακόμη πράξεις - Της ζητούν να ξαναπληρώσει ΦΠΑ...

Παρά τη συγκίνηση και τη χαρά της για το νέο ξεκίνημα, η κ. Λίτσα Μαρκοπούλου εξηγεί ότι μέχρι και σήμερα εκκρεμεί τι θα γίνει με το ΦΠΑ των 25 και πλέον χιλιάδων ευρώ που πρέπει να πληρώσει. Παρά τις δεσμεύσεις ότι θα δοθεί μέριμνα, η ίδια, όπως λέει, ξεκίνησε τις εργασίες, αν και δε γνωρίζει κατά πόσο θα μπορέσει να τις τελειώσει στην περίπτωση που δεν υπάρξει μέριμνα απαλλαγής.

«Εάν δε λυθεί το θέμα, η οικοδομή δε θα συνεχίσει. Γιατί δε θα μπορούμε να πληρώσουμε τον ΦΠΑ. Έχουμε κάποιες υποσχέσεις ότι θα γίνει κάτι με τον ΦΠΑ και θα προχωρήσουμε», σημείωσε η κ. Μαρκοπούλου.

Δεν είναι όμως μόνο ο ΦΠΑ που προβληματίζει τους πληγέντες, καθώς οι σύνθετες και χρονοβόρες διαδικασίες και μαζί οι αγκυλώσεις των κρατικών υπηρεσιών δεν έχουν τέλος. Η κ. Λίτσα Μαρκοπούλου ξεκίνησε επί της ουσίας χωρίς χρήματα το νέο της σπίτι, καθώς χρήματα δεν έχει λάβει ακόμη, αφού οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ εδώ και ένα περίπου μήνα δεν έχουν σύμβαση και άρα κανένας από τους φακέλους δεν μπορεί να “τρέξει”.

«Πρακτικά, εάν δε προσλάβουν ξανά τα ίδια άτομα, δε θα γίνει τίποτε. Ούτε τα ίδια τα χρήματα που μας έχουν εγκριθεί ως νόμιμη άδεια δεν μπορούν να μπουν. Πρέπει να ξαναέρθουν οι μηχανικοί, να ξαναδούν τον φάκελο για να μπει η πρώτη δόση», υποστήριξε η ίδια.

Δεκαεφτά μήνες μετά τον σεισμό και μέχρι και τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ακόμη διαδικτυακή σύσκεψη με επίκεντρο την απλοποίηση των διαδικασιών για τους πληγέντες. Μια ακόμη σύσκεψη για να βρεθεί ο τρόπος, 17 ολόκληρους μήνες μετά, οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται να μπορέσουν να αρχίσουν όχι να υλοποιούν, αλλά να σκέφτονται ότι μπορεί να "χτίσουν" μια νέα ζωή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News