Βαρδάκης: «Οι εσφαλμένες κτηματολογικές εγγραφές στο Ηράκλειο βάζουν σε ταλαιπωρία και έξοδα τους ιδιοκτήτες»

Κρήτη
Βαρδάκης: «Οι εσφαλμένες κτηματολογικές εγγραφές στο Ηράκλειο βάζουν σε ταλαιπωρία και έξοδα τους ιδιοκτήτες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα  με τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη δημιουργείται «σοβαρό πρόβλημα με εσφαλμένες κτηματολογικές εγγραφές σε περιοχές Ηρακλείου», το οποίο όπως διευκρινίζει «βάζει σε ταλαιπωρία και έξοδα τους ιδιοκτήτες»

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τη διαδικασία της κτηματογράφησης σε περιοχές του Ηρακλείου, καθώς ιδιοκτήτες αδυνατούν να προχωρήσουν, σε μεταβίβαση ή πώληση των ακινήτων τους, λόγω εσφαλμένων καταχωρήσεων, στηλιτεύονται μέσω ερώτησης 16 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που κατατέθηκε προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Πολλά από αυτά τα λάθη οφείλονται στις εσφαλμένες πρώτες καταχωρήσεις που έγιναν στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον νόμο του 1998. Ωστόσο, παρότι ο συγκεκριμένος νόμος προέβλεπε καταληκτική ημερομηνία διόρθωσης για τα ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου την 31η Δεκεμβρίου 2026, με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2019, θεσπίστηκε ως προθεσμία για τη διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών, η 31η Δεκεμβρίου 2020. Έκτοτε, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει, αλλά και των χαμηλών ποσοστών κτηματογράφησης, δίνονται παρατάσεις, με τελευταία καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο χρόνος αντικειμενικά δεν επαρκεί για τη διόρθωση λαθών στο Κτηματολόγιο, με κίνδυνο, οι ιδιοκτήτες να χάσουν την περιουσία τους, καθώς βρίσκονται μπροστά σε μία ιδιαίτερα κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία, που περιλαμβάνει σύνταξη νέων τοπογραφικών διαγραμμάτων και δικαστήρια, προκειμένου να διορθώσουν λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να δώσει επαρκή χρόνο παράτασης στην προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών σε περιοχές του Ηρακλείου, ώστε να προλάβουν οι ιδιοκτήτες να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες χρονοβόρες διαδικασίες. Παράλληλα, ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μην απαιτούνται τόσες δαπάνες, αγωγές και δικαστήρια, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News