default-image

Αρκαλοχώρι: Χτίζουν το σπίτι τους μετά τον καταστροφικό σεισμό - Συγκίνηση για ζευγάρι μετά από 17 μήνες ταλαιπωρίας (vid)

Κρήτη
Αρκαλοχώρι: Χτίζουν το σπίτι τους μετά τον καταστροφικό σεισμό - Συγκίνηση για ζευγάρι μετά από 17 μήνες ταλαιπωρίας (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μπουλντόζα που έφτασε σήμερα Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου στο Αρκαλοχώρι δεν έφτασε για να γκρεμίσει αλλά για να χτίσει, συμβολίζοντας μια νέα πραγματικότητα για την περιοχή
  • Έστω και με καθυστέρηση ανοίγει η νέα σελίδα της ανοικοδόμησης
  • Γεγονός η πρώτη άδεια για να χτίσουν το σπίτι τους μετά το σεισμό
  • Μετά από 17 μήνες ταλαιπωρίας ανοίγουν νέα σελίδα στης ζωή τους 
  • Έχοντας διανύσει μια δύσκολη περίοδο και 17 ολόκληρους μήνες που χρειάστηκε να ζήσουν μέσα σε αυτοκίνητα, σκηνές και οικίσκους, οι πρώτοι πληγέντες του Αρκαλοχωρίου σήμερα αντίκρυσαν με συγκίνηση την πρώτη μπουλντόζα που έφτασε όχι όμως για να γκρεμίσει, αλλά για να ετοιμάσει τις διαδικασίες του πρώτου σπιτιού που θα αρχίσει να χτίζεται στο Αρκαλοχώρι, δίπλα στα ερείπια του σπιτιού που έπεσε στον καταστροφικό σεισμό.

    Η κ. Λίτσα Μαρκοπούλου συγκινημένη για τη νέα αρχή, έχοντας νωπές τις μνήμες της αγωνίας και του πόνου που έζησαν, καρτεράει όπως λέει να δει ένα μεγάλο εργοτάξιο στο Αρκαλοχώρι που θα του δώσει πίσω την δυναμική που είχε. Εκείνη, μαζί με τον σύζυγό της είναι οι πρώτοι από τους εκατοντάδες πληγέντες που πήρε άδεια για να χτίσει εκ νέου το σπίτι της που κατέρρευσε στον σεισμό. Σήμερα και οι δύο παρακολούθησαν τη διαδικασία, με συγκίνηση και προσμονή για τη νέα τους ζωή. 

    Η πρώτη από τους σεισμόπληκτους που ξεκινάει να χτίζει το νέο σπιτικό της πάντως, διευκρινίζει ότι ξεκινάει το χτίσιμο χωρίς χρήματα, καθώς αυτά που της έχουν βεβαιωθεί, δεν έχουν ακόμη πιστωθεί αφού οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ των οποίων η σύμβαση έληξε, δεν έχουν επαναπροσληφθεί, οπότε οι διαδικασίες των φακέλων εδώ και ένα μήνα περίπου δεν εξυπηρετούνται. 

    Χρειάστηκαν 17 μήνες ταλαιπωρίας για να μπορέσουν να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο όπως είπε, αλλά παρά τις δυσκολίες, ελπίζει ότι σύντομα η  περιοχή θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, και μέσω των εργασιών ο τόπος τους θα γίνει είτε όπως πριν είτε καλύτερος. 

    Παρά την συγκίνησή της και τη χαρά της για το νέο ξεκίνημα, η ίδια εξηγεί ότι μέχρι και σήμερα εκκρεμεί τι θα γίνει με το ΦΠΑ των 25 και πλέον χιλιάδων ευρώ που πρέπει να πληρώσει. Παρά τις δεσμεύσεις ότι θα δοθεί μέριμνα η ίδια όπως λέει ξεκίνησε τις εργασίες αν και δεν γνωρίζει κατά πόσο θα μπορέσει να τις τελειώσει στην περίπτωση που δεν υπάρξει μέριμνα απαλλαγής. 

    Δεν είναι όμως μόνο το ΦΠΑ που προβληματίζει τους πληγέντες, καθώς οι σύνθετες και χρονοβόρες διαδικασίες και μαζί οι αγκυλώσεις των κρατικών υπηρεσιών δεν έχουν τέλος. Η κ. Λίτσα ξεκίνησε επί της ουσίας χωρίς χρήματα το νέο σπίτι καθώς χρήματα δεν έχει λάβει ακόμη, αφού οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ εδώ και ένα περίπου μήνα δεν έχουν σύμβαση και άρα κανένας από τους φακέλους δεν μπορεί να τρέξει. 

    Δεκαεπτά μήνες μετά το σεισμό απόψε σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη διαδικτυακή σύσκεψη με επίκεντρο την απλοποίηση των διαδικασιών για τους πληγέντες.

    Μια ακόμη σύσκεψη για να βρεθεί ο τρόπος 17 ολόκληρους μήνες μετά οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται να μπορέσουν να αρχίσουν όχι να υλοποιούν , αλλά να σκέφτονται  ότι μπορεί να χτίσουν μια νέα ζωή. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News