“Βράζει” το Σκαλάνι με την “πληγωμένη” γεώτρηση του Συνεταιρισμού - «Ντροπή», λέει η ΔΕΥΑΗ

Κρήτη
“Βράζει” το Σκαλάνι με την “πληγωμένη” γεώτρηση του Συνεταιρισμού - «Ντροπή», λέει η ΔΕΥΑΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν έτει 2023, 20 περίπου οικογένειες σε περιοχή του Δήμου Ηρακλείου, το Σκαλάνι, λένε το νερό... νεράκι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές καθημερινές τους ανάγκες

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και απαιτούμε λύση. Δε γίνεται να μένουμε χωρίς νερό για 20 μέρες», δηλώνουν κάτοικοι του Σκαλανίου με αφορμή τις ανά τακτά χρονικά διαστήματα διακοπές στην υδροδότηση, οι οποίες οφείλονται στο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τη γνωστή και ως “γεώτρηση του Συνεταιρισμού” με φόντο και τη μέχρι και σήμερα ολιγωρία των φορέων που εμπλέκονται.

Τι και αν το πρόβλημα ήταν γνωστό από τις αρχές του περασμένου χρόνου; “Μπαλάκι” οι ευθύνες, με την τοπική κοινωνία να “βράζει”. Εν έτει 2023, 20 περίπου οικογένειες σε περιοχή του Δήμου Ηρακλείου, το Σκαλάνι, λένε το νερό... νεράκι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Η “στοιχειωμένη” γεώτρηση ανήκει στον Συνεταιρισμό και την εκμεταλλεύεται η ΔΕΥΑΗ, ωστόσο η καθυστερημένη πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας “εσωτερικών” κωλυμάτων και διαδικαστικών θεμάτων οδηγεί την κατάσταση στο απροχώρητο.

«20 μέρες χωρίς νερό τις γιορτές»

Ένας από τους κατοίκους που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ο κ. Μανόλης Ζαχαριάδης, μιλώντας στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” αναφέρθηκε στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής.

«Δεκαπέντε-είκοσι οικογένειες επηρεάζονται από την έντονη αυτή διακοπή του νερού. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε πριν ένα χρόνο ακριβώς, τον Φλεβάρη, με διακοπή ενός μήνα περίπου. Ο καθένας κατανοεί τι σημαίνει διακοπή του νερού, έστω για μερικές ώρες στο σπίτι του, πόσω μάλλον για ένα μήνα. Επίσης, φέτος τις γιορτές μείναμε χωρίς νερό για περίπου 20 μέρες. Οι αρμόδιοι απαντούν ότι θα το λύσουν, με τη γνωστή αυτή τοποθέτηση των πολιτικών, να μην ανησυχούμε και ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Λύση ανάγκης η by pass παράκαμψη»

Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΥΑΗ έχει προχωρήσει σε μια παράκαμψη μέσω ενός “by pass”, υδροδοτώντας τη δεξαμενή από την οποία λαμβάνουν νερό οι πολύπαθες οικογένειες του Σκαλανίου, προχωρώντας σε μια λύση ανάγκης.

Ο πρόεδρος Κοινότητας Σκαλανίου, κ. Κωστής Στειακάκης, μιλώντας στην “Κρήτη Σήμερα” επιβεβαίωσε το ντροπιαστικό σκηνικό για την περιοχή του, εστιάζοντας στο χρονικό της ταλαιπωρίας, ενώ στάθηκε και στις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει κατά καιρούς από τη ΔΕΥΑΗ.

«Για πολλούς και διαφόρους λόγους, αυτή η συγκεκριμένη γεώτρηση παρουσίαζε συνεχώς προβλήματα και οι άνθρωποι βίωναν πολύ σοβαρά θέματα. Υπήρξαν εποχές που για ένα μήνα περίπου δεν είχαν νερό. Ουσιαστικά, παρόλο που η λύση είναι προσωρινή με την παράκαμψη by pass, έχει επιλυθεί σε καλό βαθμό το θέμα.

Από ’κει και πέρα, εμείς μιλάμε συνεχώς με τη ΔΕΥΑΗ και η διαβεβαίωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα “τρέξει” μια εργολαβία μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο δίκτυο περίπου 800 μέτρων και θα συνδέει απευθείας τη δεξαμενή που υδροδοτούνται οι συγκεκριμένες οικογένειες με την πηγή “Φουντάνας”, η οποία ουσιαστικά είναι η πηγή από την οποία υδροδοτείται το χωριό», ανέφερε ο κ. Κωστής Στειακάκης.

«Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των κατοίκων»

«Το πρόβλημα προέκυψε πέρυσι. Είναι μια παράπλευρη απώλεια του τεράστιου ενεργειακού κόστους που έχουμε όλοι, αλλά και ο Συνεταιρισμός από τη ΔΕΗ. Εμείς έχουμε κάνει μια σύμβαση με τον Συνεταιρισμό, παίρνουμε νερό και πληρώνουμε ανά κυβικό το νερό που παίρνουμε. Ξαφνικά μάθαμε ότι η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα στον Συνεταιρισμό. Εμείς θορυβηθήκαμε, ήρθαμε σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους και μας είπαν ότι υπήρχε ένα χρέος προς τη ΔΕΗ και προσπαθούσαμε να το διευθετήσουμε. Καθυστέρησε πάρα πολύ να κάνουμε αυτή τη διευθέτηση, γιατί έπρεπε να πληρώσουμε και ο Συνεταιρισμός με τα χρήματα αυτά να πλήρωνε τη ΔΕΗ. Εκεί, λόγω κάποιων καταστάσεων, δεν υπήρχαν φορολογικές ενημερότητες, γιατί εμείς, ξέρετε, πληρώνουμε μόνο αν έχουν φορολογική ενημερότητα και υπήρξε μια καθυστέρηση.

Μπορεί να πήραμε το ρεύμα, ωστόσο ξαναείχαμε διακοπή πριν κάποιο διάστημα. Ήταν θέμα καθαρά να πληρώνεται το ρεύμα. Η ΔΕΗ, ξέρετε, έχει γίνει πολύ αυστηρή σε κάποια πράγματα, με αποτέλεσμα να γίνει διακοπή. Όταν έγινε διακοπή, εμείς δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε. Εμείς χρωστούσαμε κάποια λεφτά στον Συνεταιρισμό, αλλά για να πληρώσουμε θέλαμε ενημερότητα. Ο Συνεταιρισμός δεν είχε ενημερότητα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάναμε μια συνάντηση να εκμεταλλευτούμε τη γεώτρηση, γιατί και ο μηχανολογικός εξοπλισμός ανήκει στη ΔΕΥΑΗ, όχι στον Συνεταιρισμό», πρόσθεσε ο κ. Στειακάκης.

Δέσμευση Βουρεξάκη μέσα από την “Κρήτη Σήμερα”

Αναφορικά με τη λύση που δρομολογείται με φόντο και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της “Κρήτη Σήμερα”, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ τόνισε ότι έχει δρομολογηθεί η κατασκευή ενός δικτύου 800 μέτρων, μέσω του οποίου θα υδροδοτηθούν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Κάλεσα εγώ τους τεχνικούς, καθώς θέλουμε μια λύση η οποία να μην έχει σχέση με τη συγκεκριμένη γεώτρηση. Τι έχει η ΔΕΥΑΗ; Τη “Φουντάνα”. Οπότε βρέθηκε αυτή η λύση. Θα γίνει ένα δίκτυο 800 μέτρων. Θα συνδέσουμε από εκεί που περνάμε το νερό του Συνεταιρισμού και θα τροφοδοτήσουμε αυτές τις 15-20 κατοικίες.

Το έχουμε δώσει ήδη σε εργολάβο, απλώς χρειάζεται μια διαδικασία. Δε νομίζω να πάρει πάνω από 20 μέρες, ένα μήνα το αργότερο, θα το επισπεύσουμε.

Είναι τώρα και ο καινούργιος γενικός διευθυντής, ο κ. Κοσμαδάκης, ο οποίος ξέρει πολύ καλά τα θέματα της ΔΕΥΑΗ. Πιστεύω ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα λυθεί το πρόβλημα, για να μην έχουν οι άνθρωποι άλλη ταλαιπωρία, αυτές δηλαδή οι 15-20 κατοικίες. Είναι ντροπή, αλήθεια το λέω».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News