Ηράκλειο: Ελεύθερος με όρους ο 32χρονος που διέπραττε απάτες σε βάρος πολιτών

Κρήτη
Ηράκλειο: Ελεύθερος με όρους ο 32χρονος που διέπραττε απάτες σε βάρος πολιτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταξύ των θυμάτων του 32χρονου ήταν και ένας 55χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται να έχασε από τη δράση των απατεώνων πάνω από 100.000 ευρώ

Ελεύθερος είναι πλέον ο 32χρονος Κρητικός που είχε συλληφθεί πριν από περίπου τέσσερις μήνες, στο Ηράκλειο, καθώς είχε εμπλακεί σε κύκλωμα επιτήδειων το οποίο φέρεται να είχε προβεί σε ηλεκτρονικές απάτες, αποσπώντας πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από ανυποψίαστους συμπολίτες μας.

Μεταξύ αυτών, ένας 55χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται να έχασε από τη δράση των απατεώνων πάνω από 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο 32χρονος άνδρας αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το μέτρο της προσωρινής κράτησης αντικαταστάθηκε με περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του μια φορά το μήνα, ενώ επιπρόσθετα του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Σημειώνεται ότι συνήγορος υπεράσπισης του 32χρονου είναι η δικηγόρος Θεονύμφη Μπέρκη, η οποία δήλωσε με νόημα στη «ΝΚ» και το neakriti.gr: «Έλλειψη γραμματικών γνώσεων, άγνοια ηλεκτρονικών διαδικασιών, παντελής αδυναμία εκτέλεσης σχετικών ενεργειών ηλεκτρονικής φύσεως, έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού δεν δύναται να στοιχειοθετήσουν ευθύνη του κατηγορούμενου στις πράξεις που του αποδίδονται». 

Εκτός από τον 32χρονο, στην υπόθεση είχαν εμπλακεί άλλοι δύο νεαροί άνδρες ηλικίας 29 και 24 ετών, οι οποίοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχαν εκδώσει τον περασμένο Οκτώβριο οι Αρχές, τα μέλη της εν λόγω ομάδας επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με πολίτες αλλά και υπεύθυνους επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ., οι επιτήδειοι παρουσιάζονταν ψευδώς είτε ως πελάτες επιχειρήσεων, είτε ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές-πωλητές αντικειμένων μέσω… αγγελιών σε ιστοσελίδες στο internet.

Οι φερόμενοι απατεώνες προφασιζόμενοι ότι σκοπεύουν να προβούν σε κατάθεση μέσω τράπεζας, κατάφερναν να αποσπούν από τα ανυποψίαστα θύματά τους στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, καρτών, αλλά και προσωπικών κωδικών.

Με την εν λόγω μέθοδο, οι δράστες φαίνεται ότι αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είχαν καταφέρει να αποσπάσουν πάνω από 160.000 ευρώ.

Μετά από «έφοδο» που έκαναν πριν από λίγους μήνες στελέχη της Ασφάλειας Ηρακλείου στο σπίτι του 32χρονου, εντόπισαν - και κατάσχεσαν - έναν φορητό υπολογιστή, ένα τάμπλετ, δύο κινητά τηλέφωνα, το ποσό των 1810 ευρώ, δύο τραπεζικές κάρτες, καθώς και πλήθος τραπεζικών εγγράφων και συσκευασιών κινητής τηλεφωνίας.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε, η ΕΛ.ΑΣ., «μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση αστυνομικών της ανωτέρω υπηρεσίας, προέκυψε ότι ανωτέρω ημεδαποί είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα διαπράττοντας απάτες με τη χρήση υπολογιστή αποκτώντας παράνομο περιουσιακό όφελος, με τη μορφή της μεταβίβασης περιουσίας και της απόκρυψης-συγκάλυψης των ιχνών της χρηματικής διαδρομής εσόδων, προερχόμενων από την εγκληματική δραστηριότητα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News